Terug naar Webwidgets op je iWeb-site
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Webwidgets op je iWeb-site

Door Redactie iCreate17 april 2010 11:084 min. leestijd0

Op het eerste gezicht lijkt het vooral een functie om wat lollige dingetjes op je site te zetten. Maar als je wat verder kijkt, dan zie je dat de vernieuwde webwidgets in iWeb ‘09 heel veel mogelijkheden bieden voor creatieve, dynamische en interactieve webinhoud.

Een widget is een klein kadertje waarin inhoud wordt geladen die in principe afkomstig is van een bron buiten je eigen website. Voorbeelden? De nieuwe webwidgets in iWeb ‘09 bieden veel leuke en praktische mogelijkheden. Zo kun je met de ingebouwde iSightcamera in de Mac een foto of film op jouw site zetten, met een kaart van Google Maps klanten de weg wijzen naar je winkel of een klok de dagen en uren laten tellen tot intocht van Sinterklaas of de geboorte van een kind. Nieuw is de widget voor RSS-feeds, de widget voor HTML-fragmenten zat ook al in de oudere versie van iWeb. Vooral die laatste twee zijn heel flexibel in te zetten en bieden duizelingwekkende mogelijkheden. Elke site die een feed met artikelen of foto’s aanbiedt, kan je opnemen in jouw site. En op internet vind je talloze toepassingen voor een HTML-widget waarmee je de inhoud van jouw site leuker kunt maken.

1: MobileMe-galerie
Vanuit iPhoto kun je galerieën met je favoriete foto’s publiceren op MobileMe. Deze galerieën kun je ook opnemen in je iWeb-site. Sleep gewoon de widget ‘MobileMe-galerie’ naar je webpagina.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt


2: YouTube
Je favoriete filmpjes van YouTube zet je net zo simpel op je site. In het zwevende infovenster van de widget plak je het webadres van het  filmpje. Klik op ‘Pas toe’ en pas eventueel de grootte van de film aan door de randen te verslepen.


3: Google Maps
Laat de widget Google Maps op je website vallen en stel de kaart naar je wensen in. De kijker kan zelf zoomen en scrollen. Als je ‘Adresballon’ aangevinkt laat, kan je bezoeker extra opties aanklikken.


4: Routebeschrijving
De bezoeker van je website kan doorklikken naar een routebeschrijving op Google Maps. Hij hoeft alleen nog maar zijn vertreklocatie in te vullen.


5: Google AdSense
Geld verdienen? Je zult je nog steeds zelf moeten aanmelden bij Google AdSense om adverteerders te krijgen, maar het plaatsen van de advertenties is met deze widget lekker eenvoudig.


6: iSight-foto
Bijna elke Mac heeft een ingebouwde camera. Met de widget ‘iSight-foto’ kun je een foto nemen die direct op je site verschijnt.


7: iSight-film
En met filmpjes gaat dat precies zo! Sleep de widget naar je pagina, klik op de opnameknop en leef je uit voor de webcam. In het infovenster bepaal je begin en eindpunt en kies je het beeld voor de still.


8: Nog zeven nachtjes slapen…
… en drie uur, zeven minuten en twaalf seconden wachten. Aftellen tot op de seconde kan met de widget ‘Aftellen’, waarmee je een stijlvolle realtime teller aan je site toevoegt.


9: Afteldatum kiezen
In het zwevende venster dat verschijnt als je de widget net hebt geplaatst, kun je de tijdweergave, de afteltijd en het uiterlijk van de teller aanpassen.


10: RSS-kanaal
Plaats met deze widget je favoriete nieuwsfeeds op je website. Je kunt zelfs kiezen of je ook foto’s wilt laten weergeven.


11: Twitterfeed in HTML
Tsjielp! Wat ben jij aan het doen? Twitteren is een coole manier om te communiceren met anderen, maar je kunt je eigen tweets ook op je site plaatsen, als een altijd actueel ‘wat-ben-ik-aan-het-doen’-kader.


12: In iWeb plaatsen
Via de site van Twitter kun je bij ‘Apps’ een html-code aanmaken, die je met de iWeb-widget ‘HTML-fragment’ op je iWeb-site plaatst.


13: Last FM
Op het ‘sociale muzieknetwerk’ Last.FM kun je met gelijkgestemden je muzieksmaak delen en nieuwe muziek ontdekken. Last.FM biedt ook HTML-code voor widgets, zoals een persoonlijk internetradiostation of de playlist van je iPod.


14: In iWeb plaatsen
Wij maken een lappendeken van onze laatst afgespeelde albums in iTunes en op de iPod. Kopieer de code van de site van Last.FM en plak hem in de widget ‘HTML-fragment’.


15: Webformulier in Wufoo
Via Wufoo kun je allerlei soorten webformulieren aanmaken, zonder dat je zelf ingewikkelde dingen met een webhost hoeft te regelen. De formulieren kun je als HTML in iWeb gebruiken.


16: In iWeb plaatsen
Nadat je een formulier hebt ontworpen, laat je de HTML-code aanmaken en kopieer-plak je deze naar de iWeb-widget ‘HTML-fragment. In Wufoo geef je aan hoe je de ingevulde gegevens wilt ontvangen.


17: Hyves in je iWeblog
Hyves heeft een ruim aanbod aan RSS-feeds. Hiermee kun je bijvoorbeeld in iWeb een RSS-blok maken met de nieuwste foto’s van al je vrienden. Vraag ze wel even of het mag.


18: Je iWeblog in Hyves
Ook andersom zijn er volop mogelijkheden. Zo kun je sinds kort je iWeb-blog laten weergeven in de blog van Hyves. Met dit soort koppelingen schep je een beetje eenheid en houd je overzicht in je sociale-netwerkactiviteiten.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar