Terug naar Videobellen als een pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Videobellen als een pro

Door Sven Lamers28 mei 2021 09:036 min. leestijd0

Videobellen is niet meer weg te denken uit onze moderne arbeidswereld. En ook privé heeft het veel voordelen. Met onze tips en trucs maak je het nog leuker.

Videobellen

Doorbraak

Herinner je je eerste videobelletje, waarschijnlijk via Skype? Lange tijd bleven deze gesprekken voorbehouden aan speciale situaties. Een relatie op afstand bijvoorbeeld, of wanneer er belangrijke zaken moesten worden gedaan met de dependance in China. Ook Apple zag de potentie van videobellen en introduceerde in 2010 FaceTime. Voor de grote doorbraak van het videobellen zorgde Apple niet; dat deed het coronavirus.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Ineens was videobellen niet meer alleen handig onder speciale omstandigheden, maar bittere noodzaak. Programma’s als Zoom en Teams, maar ook Skype en FaceTime, werden in razend tempo uitgerust met nieuwe functies. In een jaar tijd is alles omtrent videobellen dus enorm veranderd. De basis kunnen we tegenwoordig allemaal wel, maar je zult je verbazen over de vele mogelijkheden die erbij zijn gekomen, maar waar je nog niets van wist. Daarom presenteren we je in deze feature de beste tips om te videobellen als een pro.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Tips voor een professionele uitstraling

Of je nu FaceTime, Skype of Zoom gebruikt, met deze vijf trucs kom je beter over tijdens een videogesprek.

1. Zorg voor de juiste belichting

Onjuiste lichtbronnen maken het moeilijk voor je chatpartners om je duidelijk te zien. Daglicht dat van voren op je schijnt is altijd het beste. Is het niet mogelijk? Zorg dan dat het kunstlicht van voren komt.

2. Gebruik het juiste kunstlicht

Als je het gebruik van kunstlicht niet kunt vermijden, is de juiste lamp van cruciaal belang. Vermijd koel, wit licht. Hierdoor zal je huid er snel bleek en wit uitzien. Warme lampen die een roodachtig licht geven, zijn beter.

3. Een smaller gezicht met de juiste hoek

Als je recht in de camera kijkt, lijkt je gezicht meestal breder. Dit is vooral te wijten aan de grote hoek van de webcam. Plaats je de camera iets hoger, dan lijk je veel slanker.

4. Kies je positie bewust

Ga vooral niet op de bank hangen tijdens een videochat. Dit ziet er meestal niet flatteus uit. Het beste is een houding te kiezen waarbij je rechtop zit en een tafel voor je hebt. Zo heb je een rechte houding en staat de camera stevig.

5. Een zachte focus doet wonderen

Sommige apps voor videobellen hebben een functie voor zachte een focus die ervoor zorgt oneffenheden in je gezicht te verbergen. Teams en FaceTime hebben deze optie echter niet. Wil je die nabootsen, veeg in plaats daarvan één keer met je vinger over de lens van je webcam. Zo’n beetje vet op de lens werkt als een soort natuurlijke soft focus.

Ontdek 10 geheime functies van Teams

Teams

Teams is dé standaard voor videobellen in Nederland en België. De basis kennen we allemaal, maar er zijn ook verborgen functies.

1 Gebruik alle communicatiemogelijkheden

Teams biedt verschillende communicatiemogelijkheden. Je kunt chatten met andere Teams-gebruikers (dus alleen schrijven), een audiogesprek beginnen zonder beeld (via de knop met de telefoon) of ten slotte een videogesprek voeren (de knop met de camera). Of je tijdens een videogesprek daadwerkelijk beeld ziet van de persoon waarmee je spreekt, hangt af van het feit of degene een camera heeft die ook geactiveerd is in Teams. De camera van je Mac kun je op elk moment uitschakelen tijdens een videogesprek.

2. Deel je scherm

Je kunt je gesprekspartner op elk moment laten meekijken op je scherm. Om dit te doen, selecteer je een contact in de chat en klik je op het pictogram voor ‘Scherm delen’ (een vierkantje met pijl) rechtsboven in het venster van het contact. Teams toont je dan verschillende delen van je scherm in een selectievenster die via video laat zien. Overigens kun je het gekozen gedeelte van je scherm overdragen en tegelijkertijd nog steeds een gesprek voeren in de chat. Uiteraard heb je de optie voor ‘Scherm delen’ ook als je al aan een videogesprek bent begonnen.

Het delen van je scherm is een belangrijke functie, vooral bij videogesprekken met meerdere deelnemers. Zo deel je bijvoorbeeld bedrijfscijfers uit een Numbers-spreadsheet met alle deelnemers of speel je een Keynote-presentatie af.

3. Achteraf deelnemen aan een vergadering

Als je het begin van een Teams-vergadering hebt gemist: geen probleem. Je kunt er later nog altijd bij. Als je iemand mist in het gesprek die wel is uitgenodigd om mee te doen, dan nodig je hem of haar opnieuw uit via het icoontje met de persoon en het plusje rechtsboven. Werd er een afspraak voor de Teams-vergadering gemaakt in je Agenda? Dan neem je alsnog zelf aan de vergadering via het onderdeel ‘Agenda’ in de zijbalk van Teams. Klik daar op de afspraak en kies ‘Deelnemen’.

4. Chatten tijdens een videogesprek

Terwijl je in een videocall zit, is het mogelijk om intussen chatberichten te sturen. Dat is bijvoorbeeld handig om documenten die in het videogesprek aan de orde komen, meteen naar alle deelnemers te sturen. Klik hiervoor op de knop met de tekstballon rechtsboven.

5. Vervaag je achtergrond bij een videogesprek

Je kunt de achtergrond van je videobeeld vervagen om hem onherkenbaar te maken, maar wel natuurlijk te laten ogen. Dit stel je in via de virtuele wachtruimte van Teams, of tijdens een videogesprek. Klik na de start van het gesprek op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op ‘Achtergrondeffecten weergeven’. Nu verschijnen de verschillende opties aan de rechterkant van het scherm. Bovenaan staat de functie om de achtergrond te vervagen.

6. Vervang de complete achtergrond

Wil je je achtergrond niet alleen vervagen, maar meteen helemaal vervangen? Dan kies je een van de door Teams geleverde afbeeldingen, of je voegt je eigen afbeelding toe. Als je je eigen afbeelding wilt gebruiken, selecteer dan ‘Nieuw toevoegen’ in Teams en selecteer dan je jpg-, of png-afbeelding. Voordat je gesprekspartner de nieuwe achtergrondafbeelding te zien krijgt, kun je deze eerst zelf bekijken. Als je bevestigt, zien al je gesprekspartners onmiddellijk de nieuwe achtergrond.

7. Neem een voicemail op

Ben je tijdelijk niet bereikbaar wanneer iemand je via Teams belt? Dan krijgt diegene je voicemail aan de lijn: een computerstem die laat weten dat je een spraakbericht kunt achterlaten. Het is ook mogelijk om zo’n voicemail een persoonlijk tintje te geven, net als op je mobiel. Open de voorkeuren van Teams met de sneltoets Cmd+, en kies ‘Oproepen’. Hier vind je de optie ‘Voicemail configureren’. Klik erop en kies ‘Begroeting opnemen’. Verder kun je ook regels voor het beantwoorden van oproepen instellen.

8. Chats opslaan om ze gemakkelijk terug te vinden

Wist je dat belangrijke chatberichten zijn op te slaan als een soort bladwijzer? Houd de muiscursor boven het bericht en klik op de drie puntjes voor meer opties. Kies hier ‘Dit bericht opslaan’. Je vindt alle opgeslagen berichten door op je profielfoto rechtsboven te klikken in en vervolgens op ‘Opgeslagen’ te kiezen.

9. Snelle acties met /

Typ eens een slash (‘/’) in het zoekvak bovenaan Teams. Onmiddellijk krijg je een aantal commando’s en functies voorgeschoteld, zoals je status op ‘bezet’ zetten. Met ‘/zoeken’ doorzoek je het scherm dat op dit moment in Teams is geopend.

10. Snel chatten met @

Als je een apenstaartje (‘@’) typt in het zoekveld en dan de naam van een collega, stuur je hem of haar een snel bericht, zonder dat het nodig is om de chat te openen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar