Terug naar Boeken maken in Pages: deze functie moet je even kennen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Boeken maken in Pages: deze functie moet je even kennen

Door Redactie iCreate29 januari 2022 16:363 min. leestijd0

Wil je een boek schrijven? Pages is alles wat je nodig hebt. Hierin vind je alle gereedschappen om je eigen e-book te maken. Bovendien breidt Apple de functies van de app steeds verder uit, zodat je nog beter zelf uitgevertje kunt spelen. Recent kwam er de optie om in Pages een vaste lay-out met twee pagina’s naast elkaar in te stellen. Handig voor het grote scherm van de Mac of een iPad. Dit is hoe het werkt.

Macbook Pro 2018 Mock


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Cover

WS-Pages#4
Maak een aansprekende cover voor je boek, zodat mensen niet kunnen wachten om het te lezen. Gebruik bijvoorbeeld mooie foto’s of afbeeldingen en bedenk een goede titel. Je kunt dit ook doen als je boek klaar is.

2 Inhoudsopgave

WS-Pages#5
De inhoudsopgave maak je bijna automatisch: gebruik passende alineastijlen, te vinden via het kwastje. De titel van een hoofdstuk voorzie je van de alineastijl ‘Hoofdstuk’. Check de inhoudsopgave via ‘Weergave>inhoudsopgave’.

3 Bewaar als ePub

WS-Pages#6
Je boek sla je doorgaans op als .pages-bestand. Maar is het helemaal klaar? Dan maak je er een e-book van door het te exporteren naar het ePub-formaat. Klik hiervoor op ‘Archief>Exporteer>EPUB’.

4 Nogmaals de cover

WS-Pages#7
Had je bij de eerste stap een mooie cover gemaakt? Vink dan de optie ‘Gebruik de eerste pagina als afbeelding voor boekomslag’ aan. Zo niet, ga dan voor de optie ‘Kies een afbeelding’ en kies iets via Finder.

5 Alle hoofdstukken

WS-Pages#8
Klap de ‘Geavanceerde opties’ open. Vink hier ‘Gebruik inhoudsopgave’ aan. Er wordt dan automatisch een inhoudsopgave aan je digitale boek toegevoegd. Deze is opgebouwd uit de titels van de hoofdstukken.

6 Categorie

WS-Pages#9
Sommige e-readers ordenen je boeken netjes op categorie. Die categorie moet je dan wel zelf even aangeven. Kies uit een van de vele categorieën, zoals ‘Humor’, ‘Romantiek’, of ‘Reizen en avontuur’.

7 Twee pagina’s

WS-Pages#10
Voor boeken met veel afbeeldingen of meerdere kolommen kun je het best ‘Vaste lay-out’ aanvinken. Dan verschijnt ook de optie ‘Twee pagina’s’. Hiermee forceer je dat pagina’s naast elkaar getoond worden.

8 Jouw boek in Boeken

WS-Pages#11
Doorloop de laatste paar stappen op het scherm om je boek op te slaan in Finder. Dubbelklik erop, en je eigen boek wordt automatisch geopend in de app Boeken op je Mac. Net zo ‘echt’ als je andere e-books!

9 Dubbele pagina

WS-Pages#12
Hier is je e-book, en zoals je hebt aangegeven, zie je steeds twee pagina’s naast elkaar. Je boek komt het best tot zijn recht op Macs met een groot scherm, en op iPads (specifiek in de landschapsmodus).

Achtergrond

Macbook Pro 2018 Mock

Geavanceerde opties

Open de geavanceerde opties om meer export-opties te zien, zoals het instellen van de categorie, het invoegen van een inhoudsopgave, het insluiten van lettertypen en de taal. De standaardinstellingen zijn meestal prima, maar controleer ze toch maar even.

2 Vaste lay-out

Selecteer ‘Dynamisch aanpasbaar’ om de weergave van het e-book aan de e-reader over te laten. De schermgrootte van apparaten varieert, dus dit is vaak de beste optie. ‘Vaste lay-out’ biedt echter meer controle.

3 Kies je cover

Een boek heeft een cover nodig, ook als het een digitaal boek is! Maak een cover in Pages. Of selecteer op zijn minst een afbeelding op deze plek in het Exporteer-menu.

4 Enkele of twee

Wanneer ‘Vaste lay-out’ is geselecteerd, zijn er twee opties: enkele pagina en twee pagina’s. Selecteer ‘Twee pagina’s’ als je twee pagina’s naast elkaar wilt weergeven. Dit werkt goed voor grote schermen.

Twee pagina’s op de iPhone?

Als je kiest voor een lay-out met twee pagina’s en de lezer heeft een iPhone, dan toont het e-book in staande modus slechts één pagina. Kantel de iPhone voor twee pagina’s naast elkaar. Houd rekening met de schermgrootte van je lezers: op de iPhone SE uit 2016 levert dit niet echt een lekker leesbaar document op.

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar