Terug naar Teksten omzetten naar ePub-formaat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Teksten omzetten naar ePub-formaat

Door Redactie iCreate19 maart 2011 10:422 min. leestijd2

Pages-documenten kun je eenvoudig rechtstreeks in ePub-formaat opslaan, maar wat doe je met andere tekstformaten? Dan gebruik je Calibre

Voor je nieuwe iPad, iPhone of iPod touch kun je in de iBookstore van Apple binnenkort naar hartelust e-books aanschaffen, die je dan met de e-reader-app iBooks kunt lezen. Leuk, maar voor je eigen rapporten, verslagen en andere tekstdocumenten in Word-formaat heb je daar niets aan. Of toch wel? Met het Mac-programma Calibre kun je documenten omzetten naar het ePub-formaat dat gebruikt wordt door de e-reader apps van de Apple iOS-apparaten, zodat je ze ook digitaal kunt lezen. Calibre ondersteunt weliswaar geen ePub-conversie van Word-documenten (lees: .doc- of .docx-formaat), maar dat los je eenvoudig op door een Word-document eerst op te slaan in een tekstformaat dat Calibre wel ondersteunt, zoals html of rtf.

In deze korte workshop maak je van een tekstdocument (txt, rtf, html, pdf, lit, prc, pdb) een ePub-boek, al beperken we ons daarbij tot de basismogelijkheden van Calibre. Voor verdere verfijning van het resultaat kun je in de Help van Calibre meer uitleg vinden.

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1: Voorbereiding
Download Calibre en installeer het op je Mac. Open je Word-document en kies ‘Archief>Bewaar als’ om het document in rtf- of html-formaat op te slaan. Sluit Word weer af en start Calibre.


2: Document importeren
Klik linksboven op de knop ‘Voeg boeken toe’. Navigeer naar het opgeslagen tekstdocument en klik op ‘Open’. Selecteer het document vervolgens in de Calibrebibliotheek en klik op knop ‘Converteer boeken’.


3: Instellingen bewerken
Voorafgaand aan de conversie naar ePub, verschijnt eerst een venster waarin je allerlei zaken kunt instellen. In bijvoorbeeld ‘Metagegevens’ kun je een andere boekomslag kiezen en de auteursnaam invoeren.


4: Conversie uitvoeren
Geef onder ‘Pagina Instellingen’ als uitvoerprofiel de iPad op. Daarna controleer je rechtsboven of het uitvoerformaat is ingesteld op ‘EPUB’. Klik vervolgens op OK om de conversie te starten.


5: Naar iTunes
Klik nu op de knop ‘Connectie/Deel’ en kies ‘Verbind met iTunes’. Selecteer het ePub-bestand en klik op de zojuist tevoorschijn gekomen knop ‘Zend naar lezer’. Kies ‘EPUB’ als formaat en klik op OK.


6: Naar iPad/iPhone/iPod
Sluit je ‘leesapparaat’ aan en selecteer het in de zijbalk van iTunes. Het ePub-document vind je in de rubriek ‘Boeken’. Synchroniseer je boeken. Activeer daarna de app iBooks en open je ePub vanaf de boekenplank.

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Akkersdijk
Lezer
Akkersdijk

U vergeet erbij te vertellen dat het hele verhaal niet klopt met pages 08

Joey Verseput
Lezer
Joey Verseput

Ik vind dit programma zoooo enorm traag.