Terug naar Systeemgeluiden maken voor Mac OS X
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Systeemgeluiden maken voor Mac OS X

Door Redactie iCreate7 maart 2010 10:343 min. leestijd0

Ben je de standaardgeluidjes van je Mac een beetje beu? Maak dan zelf nieuwe systeemgeluiden van muziek en audio-opnamen in iTunes.

De computer die ‘Kwek’ zegt: oudgediende Mac-gebruikers weten meteen waarover het gaat. De kwakende kikker is sinds OS X met pensioen, maar daarvoor is een heel arsenaal andere waarschuwingssignalen in de plaats gekomen. Iedereen kent de ‘Ping’ bij nieuwe e-mail, de ‘ploep ploep’ als je de volumeknoppen bedient en natuurlijk het opstartgeluid. Vanuit praktisch elk programma kun je de geluiden die je wilt horen zelf selecteren uit de lijst van systeemgeluiden. Daarnaast kun je zelf geluiden aan deze bibliotheek toevoegen. Het is natuurlijk het leukste om deze zelf te maken. In deze workshop gebruiken we GarageBand om een cool geluidje uit een iTunesliedje te knippen. Maar je kunt ook zelf iets inspelen op je neus uit of het geluid opnemen van een eikel die uit de boom valt. Of plunder de map met Apple-geluiden van weleer, die je op de cd bij deze iCreate vindt. De mogelijkheden zijn alleen begrensd door jouw fantasie!

1: Maajahuu? Take it to the bridge!
Zoek in iTunes een nummer met een aansprekende instrumentale lick, vocale uitroep of wat je ook maar wilt gebruiken als systeemgeluid. Sleep het naar het bureaublad.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2: Hakken en zagen
Sleep het nummer naar Garageband en splits het gewenste fragment uit met de toetsencombinatie Cmd+T. Knip de rest weg, sleep het fragment naar het begin en stuur het resultaat naar iTunes.


3: Wijzig het bestandsformaat
Selecteer het fragment in iTunes en ga naar ‘Geavanceerd>Maak versie voor AIFF aan’. Zo nodig moet je in de Voorkeuren bij ‘Algemeen’ eerst de importinstellingen op AIFF zetten.


4: Eerst naar de Finder…
Pak het AIFF-fragment vast met de muis en sleep het naar het bureaublad. Open vervolgens je Thuismap met het commando Shift+Cmd+H.


5: …en dan in de geluidenmap
Dubbelklik op ‘Bibliotheek’ en selecteer vervolgens ‘Sounds’. Pak de net gemaakte AIFF van het bureaublad en laat hem in de map ‘Sounds’ vallen. Hier kun je zoveel geluiden opslaan als je wilt.


6: Systeemvoorkeuren
Open Systeemvoorkeuren en kies uit de sectie Hardware de optie ‘Geluid’. Kies zo nodig het linker tabblad ‘Geluidse ecten’. Standaard staat hier het algemene waarschuwingssignaal van Mac OS X al geselecteerd.


7: Zoeken, klikken, horen
In de lijst vind je nu behalve de ingebouwde geluiden ook alles wat je in de map ‘Sounds’ hebt gestopt. Met een muisklik beluister je een geluid. Bevalt het je, dan kun je gewoon Systeemvoorkeuren sluiten.


8: Kwestie van voorkeur
Veel programma’s bieden de mogelijkheid om de gebruikte geluidjes zelf in te stellen. Start bijvoorbeeld het programma Mail en open ‘Mail>Voorkeuren…’ of gebruik Cmd+komma.


9: Kiezen was nog nooit zo moeilijk
Kies onder ‘Geluid bij nieuw bericht’ zo nodig eerst de optie ‘Geluid voor nieuwe post’. Daarna kun je een van je eigen geluiden als waarschuwing instellen.

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

• Actie loopt t/m 2 april
• Zowel online als in de Amac winkels

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar