Terug naar Tijd om op te ruimen? Bewaar al je spullen door ze te digitaliseren
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Tijd om op te ruimen? Bewaar al je spullen door ze te digitaliseren

Door Sven Lamers29 maart 2022 09:0011 min. leestijd1

Heb je een boel (overbodige) spullen, dan kunnen je Mac, iPhone en iPad je helpen. Zo heb je in een mum van tijd je hele collectie boeken, games of blu-ray’s in een database gezet, of je bewaart je aandenkens en recepten digitaal zodat je de originelen kunt weggooien. Dat laatste neemt dan misschien wat (cloud-)opslag in beslag, maar het ruimt wel lekker op. Tijd om de inhoud van je huis te digitaliseren en spullen weg te gooien die je niet meer nodig hebt.

Spullen digitaliseren


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Digitaliseer een aandenken

We beginnen met het digitaliseren van je aandenkens, oftewel de spullen die leuk zijn, maar uiteindelijk toch alleen maar stof happen.

Digitaliseren van je aandenkens begint met een fatsoenlijke digitale foto. Dus, pak al je aandenkens bij elkaar en start de grote fotosessie. In theorie zou je de foto’s gewoon met de Camera-app op je iPhone kunnen maken, maar wij hebben hier een betere app voor. Met Scan Thing voor de iPhone (gratis, € 4,99 voor onbeperkte ‘scans’) digitaliseer je alles in een mum van tijd.

Het grote voordeel is dat de app automatisch voorwerpen op je foto’s herkent. Het maakt niet uit of je een ansichtkaart, een souvenir of iets compleet anders wilt vastleggen, Scan Thing maakt er automatisch een vrijstaande (zonder achtergrond) afbeelding van. Deze zet je vervolgens helemaal clean in je favoriete bewaar-app, waarover meer later in dit artikel.

1 Scan Thing

ftr_136

De app Scan Thing download je in de App Store. Een aantal scans is gratis, maar voor onbeperkte opnames schaf je de in-app aankoop ter waarde van € 4,99 aan. Open de app en ga eerst naar de instellingen rechtsboven.

2 Voorkeuren

ftr_136

Voor de perfecte ervaring zet je ‘Default Scanning Mode’ op ‘Objects’ en ‘Image Export Settings’ op ‘Crop Transparent Pixels’. Sluit de ‘Settings’, en positioneer je eerste aandenken om te digitaliseren.

3 Scannen

ftr_136

Lijn je voorwerp uit aan de hand van het witte kader dat in de zoeker verschijnt. Zorg nog even dat onderin ‘Objects’ geselecteerd is. Om je scan te maken, tik je op dat kader. En tada, je hebt een scan die je met een tik op ‘Save’ bewaart.

4 Tweede scan?

ftr_136

Soms wil je van een voorwerp nog een tweede foto hebben, bijvoorbeeld om een andere kant te zien. Maak deze scan dan meteen achteraan, zodat de twee bij elkaar staan in je fotobieb. Ga daarna door met het volgende aandenken.

Mac-app

Scan Thing heeft ook een Mac-app. Die is uiteraard niet gericht op het maken van foto’s, maar wel op het vrijstaand maken van objecten op foto’s. Heb je al een groot aantal bestaande foto’s van je aandenkens en wil je deze snel achter elkaar mooi vrijstaand maken? Dan is de Mac-app van Scan Thing een overweging waard. De in-app aankoop voor onbeperkte scans is met € 9,99 wel ietwat prijziger.


Digitaliseer een foto

Analoge foto’s heb je zo ge­digitaliseerd met Scan Thing.

1 Foto’s

ftr_136

Scan Thing werkt ook uitstekend om foto’s te digitaliseren. Dat doe je net als op de vorige pagina met de optie voor ‘Objects’. Plaats de foto die je wilt digitaliseren op een tafel voor je.

2 Scannen

ftr_136

Zorg dat je foto in het kader van de zoeker van Scan Thing staat. Tik op het scherm en je scan wordt gemaakt. Na een poosje verschijnt je foto in het midden.

3 Bijpoetsen

ftr_136

Met de twee knoppen bovenin kun je je foto nog draaien of een preciezere uitsnede maken. Ben je klaar? Tik linksonder op ‘Save’ en de foto staat in je fotobieb.


Bewaar je collectie in Notities

ftr_136

Er zijn veel apps om een digitale collectie bij te houden. De meest veelzijdige staat echter al op je iPhone en iPad: Notities.

Deel een item

Via Notities is het gemakkelijk om een item uit je collectie te delen met de rest van de wereld. Tik op de Deel-knop en je stuurt een losse notitie door naar iemand anders.

Maak gezamenlijk een collectie

Houd je samen met iemand een collectie bij? In dat geval is het handig om de map te delen waarin je alle items zet. Open een map, tik op de drie puntjes en kies ‘Deel map’.

Tags

Notities kreeg er in de loop van de jaren veel functies bij waardoor de app flexibel is voor het maken van een collectie. De tags zijn een handige optie waarmee je nog een laagje structuur aan je collectie toevoegt. Een tag begint altijd met een #, gevolgd door een zelfgekozen trefwoord.

Foto’s en tabellen

Foto’s en tabellen maken je collectie pas echt compleet. Door foto’s voelen je items tastbaarder aan, tabellen zorgen dat je veel informatie gestructureerd kwijt kunt.

1 Een eenvoudige map

ftr_136

Maak een map voor je collectie, waar je dan weer submappen voor verschillende categorieën in kunt zetten. Kies hiervoor eerst ‘Mappen’ linksboven, daarna tik je op de nieuwe map-knop linksonder en kies je voor ‘Nieuwe map’. Bedenk nog een naam.

2 Bouw een tabel

ftr_136

Waarschijnlijk zal elk item binnen elke collectie gelijksoortige kenmerken hebben. Maak een nieuwe tabel in een ‘sjabloon’-notitie (via de tabel-knop boven het toetsenbord) en voeg de titels toe die je nodig hebt.

3 Kopieer de tabel

ftr_136

Als het tijd is om je eerste item toe te voegen, kopieer je de tabel en plaats je die in de nieuwe notitie. Deze gebruik je voortaan in elke notitie om je collectie overal consistent te houden.

4 Afbeeldingen

ftr_136

Het is zinvol om bovenaan een afbeelding in te voegen en dan onder de tabel nog meer afbeeldingen op te nemen. Je moet streven naar zo goed mogelijk beeldmateriaal.

5 Presenteer je verzameling

ftr_136

Tik op het icoontje rechtsboven en kies de Galerij-weergave om je collectie in een overzichtelijke lay-out te zien. Dit helpt om je verzameling tot leven te brengen.

6 Nog een map

ftr_136

Nu is het tijd om aanverwante mappen te maken om verschillende collecties bij elkaar te houden. Zo simpel als Notities lijkt, je hebt echt veel flexibiliteit tot je beschikking.


De beste apps voor een specifieke verzameling

De meest effectieve manier om te zien wat de beste verzamel-apps voor je zijn, is om er zoveel mogelijk uit te proberen en te zien welke goed aanvoelen. We zetten een aantal voor je op een rij.

BookBuddy

Er zijn veel apps voor het verzamelen van boeken beschikbaar, maar BookBuddy is het hulpmiddel dat je nodig hebt als je een professionele en complete oplossing wilt. Dit is dé app voor boekenliefhebbers.

InVintory

InVintory is een voorbeeld van hoe specifiek de apps in de App Store kunnen worden. Als je wijn verzamelt, biedt deze app alle functies die je ooit nodig zou kunnen hebben, en hij is prachtig vormgegeven.

Collections Database

Heb je verzamelingen die moeilijk te categoriseren zijn, of wil je gewoon meerdere verzamelingen met verschillende thema’s in één app beheren, dan is Collections Database zeker de moeite waard om te bekijken.

Cartridge

Cartridge kan je helpen je verzameling games bij te houden en maakt het ook mogelijk om je voortgang en zelfs prestaties bij te houden. Goed voor veel taken rondom games.

GoodLinks is eigenlijk geen verzamel-app, maar het kan gebruikt worden om je te helpen al je onderzoek voor elk voorwerp op één plaats op te slaan. Het is een handig extra hulpmiddel.

Discollector

Discollector presenteert je verzameling op een vergelijkbare manier als een traditionele muziek-app. Het laat je muziekverzameling er echter anders uitzien dan je van een app zou verwachten.


Haal tekst uit afbeeldingen

ftr_136

Soms kan het handig zijn om ook teksten te digitaliseren. Denk hierbij aan losse blaadjes met handgeschreven recepten die ergens tussen je kookboeken bungelen. Vroeger had je voor het digitaliseren veel tijd (handmatig overtypen) of een toegewijde (en betaalde) app nodig.

Tegenwoordig zit de functie ingebakken in Foto’s en Camera van iOS. Officieel werkt deze nog niet in het Nederlands, maar je kunt de optie wel activeren. Vervolgens werkt hij als een zonnetje, ook met (de meeste) Nederlandse teksten. Je vindt de optie in ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio’. Zet onderin de schakelaar achter ‘Livetekst’ op groen en kies ‘Schakel in’.

Vanuit de camera

De functie Livetekst werkt direct via de camera, zelfs nog voordat je een foto gemaakt hebt. Dit gaat als volgt: richt je camera eerst op een tekst. Heeft je iPhone een tekst gedetecteerd? Dan komt er een geel kader omheen.

Rechtsonder verschijnt een symbooltje met tekstregeltjes. Als je hierop tikt, komt de tekst vergroot in beeld. Veeg of tik op de tekst om een selectie te maken, net zoals je het in een gewoon tekstveld zou doen. Via het menu kun je de tekst kopiëren en plakken in de app waarin je je collectie bewaart.

Vanuit je foto’s

Had je al een foto gemaakt van een van de spullen die je wilt digitaliseren? Dan haal je de tekst alsnog uit de foto. Open Foto’s en ga naar de ‘scan’ waarop de tekst te zien is. Als er tekst wordt herkend, zie je rechtsonder weer de bekende tekstregeltjes. Je kunt meteen op de tekst in de foto duwen om een selectie te maken. Geselecteerde tekst wordt blauw. Via het menu kun je de tekst onder meer kopiëren en met andere apps delen.

Waar en wanneer

Probeer gebruik te maken van de metagegevens die in de verschillende gebieden van macOS en iOS zijn ingebouwd. Zelfs informatie zoals de datum, tijd en plaats van foto’s kunnen betekenis en bewijs toevoegen aan alle items uit je collecties.

Gebruik het overal

De vastgelegde tekst en details kun je delen met veel verschillende apps, waaronder die waarin je je collectie bewaart. We raden aan om zoveel mogelijk details vast te leggen en deze dan verstandig te gebruiken om je collectie te verrijken.

Analoog naar digitaal

Met Livetekst leg je op magische wijze elke tekst vast die binnen het camerabeeld getoond wordt. Je kunt hem kopiëren en in een item plakken om snel veel meer details en gegevens aan je verzameling toe te voegen. Zo maak je je database compleet.

Het alternatief

Overigens hoef je de Livetekst-functie niet te gebruiken. De scan-optie in Notities van Apple is ook een mogelijkheid om de informatie die je nodig hebt zo realistisch mogelijk vast te leggen.


Maak een digitaal kookboek in Numbers

ftr_136

Voor het bijhouden van een digitale receptenverzameling zijn ontzettend veel apps beschikbaar. Maar een speciaal sjabloon van Numbers maakt het mogelijk om ook in Apple’s spreadsheet-app een erg overzichtelijk én mooi vormgegeven kookboek samen te stellen. Met behulp van alle voorgaande tips hoef je eigenlijk alleen maar een foto van het recept en het gerecht te hebben, dan heb je een receptenpagina zo ingevuld.

Sjabloon

De sjabloon die je nodig hebt, vind je onder het kopje ‘Persoonlijk’. Kies daar voor ‘Recept’. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt voor het bereiden van een recept opgenomen, zoals een foto, instructies en de ingrediënten.

Voeg de instructies toe

Dankzij Livetekst is het een fluitje van een cent om de tekst van een recept te digitaliseren. Scan de tekst zoals eerder beschreven en kopieer hem. Dankzij iCloud voeg je de instructies rechtstreeks in op je Mac.

Een foto

Ook een foto heb je dankzij de verbinding tussen je iPhone en Mac zo in het document gezet. Wil je een nieuwe foto maken, Ctrl-klik dan op de afbeelding en kies ‘Importeer vanaf iPhone of iPad>Maak foto’.

Ingrediënten

De ingrediënten kun je in dit geval beter los toevoegen. Omdat deze in een tabel staan, is er geen gemakkelijke mogelijkheid om deze in één klap toe te voegen. Het biedt wel speciale mogelijkheden, zie het volgende punt.

Voor hoeveel personen?

Omdat de ingrediënten in een tabel zijn opgenomen, pas je gemakkelijk de hoeveelheden aan. Via het getal in de kolom ‘Gemaakt voor’ pas je aan voor hoeveel mensen je wilt koken.

Tweede recept

Een tweede recept toevoegen? Dupliceer dan het eerste! In de balk boven de werkbladen klik je op het pijltje naast ‘Recept’ en kies je voor ‘Dupliceer’. Zo bouw je een compleet kookboek op.

Exporteren

De recept-spreadsheets in Numbers zijn exact van A4-formaat. Wil je een recept delen, dan maak je gemakkelijk een pdf via de optie ‘Archief>Exporteer naar>Pdf’.


Stel een dagelijkse herinnering in

Het is tijdrovend om een grote verzameling spullen te digitaliseren. En als je dat in één sessie doet, leidt dat misschien tot een eindresultaat dat niet zo mooi of nauwkeurig is. We raden aan om met regelmatige tussenpozen nieuwe voorwerpen in te voeren en een structuur aan te brengen, zodat je blijft terugkomen tot je klaar bent. En met de app Herinneringen van Apple werkt dat heel goed.

1 Dagelijks duwtje in de rug

ftr_136

Maak een nieuwe herinnering die in een oogopslag meteen opvalt. Je wilt iets dat in de loop van de tijd niet onzichtbaar wordt naarmate je je collectie opbouwt.

2 Herhalen om te voltooien

ftr_136

Stel via ‘Details’ een dagelijks herhalende herinnering in, zodat je elke dag maar een paar minuten hoeft te besteden aan het toevoegen van een item. Op die manier blijft je collectie groeien.

3 Opvallen

ftr_136

Als je binnen de herhalende taak een afbeelding toevoegt, zorg je ervoor dat de herinnering nog meer opvalt en dat hij meer aandacht krijgt dan je andere reminders.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

(Nee, ik heb geen Premium.) “Zo heb je in een mum van tijd je hele collectie boeken, games of blu-ray’s in een database gezet” – Whoeha!!! Sven, heb je zelf ooit pogingen gedaan? Ook met titels van vóór het tijdperk van de electronica? (Ik zeg niet “digitale tijdperk”, want ook een papieren scheurkalender is digitaal.) Welke gegevens wilde je hebben, en hoe kon je die verkrijgen? Ja, ik weet waarover ik praat, al ben ik geen bibliothecaris. (De mensen die bij bijvoorbeeld Google of Apple e-books invoeren weten het vaak niet, en delen soms varianten van hetzelfde boek in verschillende… Lees meer »