Terug naar Slim foto’s ordenen op de Mac: organiseer al je selfies, winterfoto’s en meer
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Slim foto’s ordenen op de Mac: organiseer al je selfies, winterfoto’s en meer

Door Laura Grootaarts20 maart 2017 14:273 min. leestijd0

Apple heeft zijn best gedaan om in Foto’s je fotobibliotheek op een zo overzichtelijk mogelijke manier weer te geven. Al je foto’s worden op datum gesorteerd en bij elkaar horende foto’s onder een kopje samengevat. Maar er zijn interessanter manieren voor foto’s ordenen op de Mac. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slim album waarin alleen je winterfoto’s worden opgenomen. Of eentje met de selfies die je tijdens vakantie hebt gemaakt. Of alleen de foto’s die met je spiegelreflex en niet met je iPhone zijn opgenomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

In deze workshop geven we negen voorbeelden voor praktische albums. Jij maakt gewoon een nieuw slim album aan via ‘Archief>Nieuw slim album’ en vult de gegevens in zoals in de stappen vermeld.

Deze workshop komt uit iCreate 86.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iCreate 86
iCreate 86
WhatsApp – 84 supertips

1. Winterfoto’s

Slimme map met winterfoto's

We beginnen gemakkelijk met een album voor alleen winterfoto’s, opgesplitst per jaar. Kies als voorwaarde ‘Datum ligt tussen 01-12-2016 en 28-02-2017’ voor alle foto’s die je deze winter hebt gemaakt en gaat maken.

2. Alle HDR’s bij elkaar

Slimme map met HDR's

Nog een gemakkelijke: alle HDR-foto’s bij elkaar. De voorwaarde is dan ‘Foto is HDR’. Na een klik op ‘OK’ verschijnen al je foto’s met ‘hoog dynamisch bereik’ in een album.

3. Geen iPhone

Slimme map niet iPhone

We maken ontzettend veel foto’s met onze iPhone, maar mooier zijn toch de exemplaren van onze DSLR. Sluit daarom alle iPhone- (of iPad-)foto’s uit via de voorwaarde ‘Cameramodel is niet iPhone’.

4. Bewerkte iPhone-foto’s

Slimme map met bewerkte foto's

Alle iPhone-foto’s in een album, maar dan alleen de bewerkte? Kies ‘Cameramodel is iPhone 5s’ (of een ander model) en voeg als tweede voorwaarde ‘Foto is bewerkt’ toe. Kies boven ‘Voldoe aan alle’.

5. Foto’s op basis van trefwoorden

Slimme map op basis van trefwoorden

Heb je ijverig trefwoorden aan je foto’s toegekend? Dat komt nu goed van pas, want je kunt hierop filteren via de voorwaarde ‘Trefwoord is’. Je kunt ook meerdere trefwoorden combineren.

6. Selfies

Slimme map met selfies

Alleen de selfies van jou en je wederhelft? Kies twee keer de voorwaarde ‘Persoon is’ en voer de goede namen in. Als tweede voorwaarde kies je ‘Lens is’ en dan ‘front camera’ van je model iPhone.

7. Rode ogen

Slimme map met rode ogen

Op zoek naar rode ogen om te verwijderen? Kies als voorwaarde ‘Flits wel geflitst’. Desgewenst kun je ook meermaals de voorwaarde ‘Persoon’ toevoegen zodat je alleen foto’s met mensen krijgt.

8. Algemene zoektermen

Slimme map met algemene zoektermen

Een interessante optie is de voorwaarde ‘Tekst’. Kies hier een willekeurig zoekwoord dat je ook in de zoekfunctie van Foto’s zou gebruiken. Het slimme album geeft automatisch de goede resultaten.

9. Ingewikkeld

Slimme map met voorwaarden

Wil je echt heel specifiek te werk gaan, dan kun je ook de metagegevens als voorwaarde gebruiken. Maak zoals hierboven een slim album voor foto’s met een lage ISO-waarde en een open diafragma.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

Praat mee!

avatar