Terug naar Selectief gebruik van zwart-wit in Photoshop Elements
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Selectief gebruik van zwart-wit in Photoshop Elements

Door Redactie iCreate10 april 2010 10:144 min. leestijd2

Vestig de aandacht op een specifiek object door de kleuren uit de rest van de afbeelding te verwijderen.

Zet het grootste deel van een afbeelding om naar monochroom en je oog wordt automatisch naar de enige overgebleven kleur in de foto getrokken. Op die manier kun je objecten in een scène perfect benadrukken. Dat kan uiteraard met Photoshop, maar wij laten hier zien hoe je dat doet met Photoshop Elements.

Met de selectiegereedschappen isoleer je een object, in ons voorbeeld gebruiken we een bloem. De rest van de afbeelding zet je om naar monochroom. Daar komt wat meer bij kijken dan alleen het verminderen van de verzadiging, anders zou het maar tot saaie grijstinten leiden. Traditionele zwart-witfotografen gebruiken filters om de kleurtoon van een object donkerder of lichter te maken. Wij gebruiken aanpassingslagen voor een hoog contrast in de zwartwitafbeelding, En passant leer je hoe je maskers gebruikt om eenvoudig beelddelen in kleur of zwart-wit aan te passen. De voorbeeldfoto van Simona Dumitru (www.sxc.hu) vind je hier.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1: Beginnen maar
Kopieer de voorbeeldfoto naar bijvoorbeeld het bureaublad en open de foto in Photoshop Elements. We gaan de witgele bloem op een monochrome achtergrond zetten.


2: Gereedschap Quick Selection
De groene waterlelies met al hun tinten en structuren zijn lastig te selecteren. We draaien het om en selecteren de bloem. Activeer het gereedschap Quick Selection.


3: Selectie maken
Sleep in de bloem en trek een selectielijn rondom de gele kern en de witte blaadjes. Klik in de knoppenbalk op ‘Add to Selection’ om ook de bloemblaadjes die in het water liggen, mee te nemen.


4: Doezel de randen
Niet-aangepaste selecties hebben soms scherpe kartelranden. Klik in de knoppenbalk op de knop ‘Refine Edge’ en sleep ‘Feather’ naar 3.0 pixels, zodat de bloem beter overvloeit in de achtergrond.


5: Randjes voorkomen
Zodra je de verzadiging uit de achtergrond haalt, zie je mogelijk witte bloemblaadjes met een groen randje. Voorkom dit door de selectie iets te krimpen: verlaag ‘Contract/Expand’ tot –25% en klik op OK.


6: Selectie omkeren
Nu je de bloem hebt geselecteerd en de hoeken hebt verfijnd, keer je de selectie om. Kies ‘Select>Inverse’. Het selectiekader omvat nu de hele afbeelding behalve de bloem.


7: Zwart en wit
Je kunt een plaatje op verschillende manieren omzetten in zwart-wit. Je kan aanpassingslagen bewerken, maar de eenvoudigste methode is ‘Enhance>Convert to Black and White’ te kiezen.


8: Kleurtonen aanpassen
Met dit gereedschap maak je specifieke kleuren lichter of donkerder. Voor lichtere waterlelies sleep je ‘Green’ naar rechts en voor donkerder water sleep je ‘Blue’ naar links. Klik op ‘Cancel’ voor een andere methode.


9: Kleur verwijderen
Zorg via ‘Window>Layers’ dat het lagenpaneel zichtbaar is. Klik op de knop ‘Create Adjustment Layer’ en kies ‘Hue/Saturation’. Sleep de schuif van ‘Saturation’ naar -100 om alle kleurinformatie te verwijderen.


10: Lichtere blaadjes
De eerste conversie levert saaie grijze middentonen op. We simuleren ‘Convert to Black and White’ door bij Edit: voor ‘Greens’ te kiezen. Sleep ‘Lightness’ naar +100 om de grijze waterlelies lichter te maken.


11: Donkerder water
Kies bij ‘Edit’ vervolgens voor ‘Blues’ en sleep de schuif van ‘Lightness’ naar -70. Het blauw in het water wordt donkerder en benadrukt zo de vorm van de waterlelies. Klik op OK om de aanpassingen toe te passen.


12: Maskerade
Zoals je ziet, heeft de aanpassingslaag ‘Hue/Saturation’ een masker, dat gebaseerd is op de selectie. Alleen het witte deel van het masker is aanpasbaar. Cmd-klik op het masker om de selectie opnieuw te activeren.


13: Contrast corrigeren
Maak een nieuwe aanpassingslaag en kies nu voor ‘Levels’. Sleep bij ‘Input Levels’ het witte pijltje naar links (tot 150). Dat maakt de lichtste pixels nog lichter, zonder de schaduwen te beïnvloeden. Klik op OK.


14: Kleur verbeteren
Cmd-klik in een aanpassingslaag op het masker. Kies ‘Select>Inverse’ om alleen de bloem te selecteren. Maak een aanpassingslaag voor ‘Hue/Saturation’. Kies ‘Yellows’, sleep ‘Saturation’ naar +33 en klik op OK.


15: Selectief ontkleuren
Rond de bloemblaadjes zitten nog een paar rommelige groene lijntjes. Verwijder ze met de spons uit de achtergrondlaag. Stel daarvoor de penseelgrootte in op 125 px, zet ‘Mode’ op ‘Desaturate’ en ‘Flow’ op 100%.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Tara
Lezer
Tara

Welk programma is dit? en moet je voor daarvoor betalen?

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Photoshop Elements, en die kost € 99,95

http://store.apple.com/nl/product/H2628Z/A?mco=MTY3ODQ5OTY