Terug naar Schone installatie van OS X op de Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Schone installatie van OS X op de Mac

Door Laura Grootaarts31 maart 2016 10:374 min. leestijd2

Als je OS X-installatie al een paar jaren draait, kan het geen kwaad om een keer een schone installatie uit te voeren. Want met elk programma dat je installeert en elke update die je draait komt er extra ballast in je systeem. Met een schone installatie zorg je ervoor dat alles weer zo werkt zoals Apple het heeft bedoeld. Je hebt hiervoor een usb-stick met ten minste 8 GB nodig. Let op: een schone installatie is een omvangrijke klus waar je al snel een dag mee kwijt bent.

Deze workshop is een aanvulling op het artikel ‘Grote lenteschoonmaak voor je Mac’ in iCreate 77.

1. Een back-up maken met Time Machine

Voordat je de schone installatie uitvoert, kun je een back-up van je harde schijf maken met Time Machine. Dat hoeft overigens niet, maar we raden het wel aan voor het geval iets niet helemaal goed gaat. Het maken van een back-up gaat als volgt in zijn werk.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

 1. Sluit een externe harde schijf aan op je Mac, bij voorkeur een die je nergens anders voor gebruikt.
 2. Open Systeemvoorkeuren en klik op ‘Time Machine’. Zet de schakelaar op ‘Aan’ en selecteer de externe harde schijf.
 3. Time Machine maakt een back-up van je hele harde schijf. Let op: dit kan even duren. Misschien ben je in een halfuur klaar, maar heb je veel bestanden op je Mac staan dan ben je zomaar een paar uur verder.

2. Opstartschijf met installatie OS X El Capitan maken

Mac OS X El Capitan

 1. Download OS X El Capitan uit de Mac App Store.
 2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘ElCapitan’ (zonder aanhalingstekens).
 3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van OS X El Capitan is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
 4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit. De gemakkelijkste methode is om dit commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ElCapitan --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction
 5. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
 6. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Copy complete. Done’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Opstartschijf OS X El Capitan

3. Veeg je Mac leeg en installeer OS X opnieuw

 1. Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van OS X El Capitan. Herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt.
 2. Na het opstarten krijg je een scherm te zien met OS X-hulpprogramma’s. Begin nu niet direct met de installatie, maar open eerst het onderste item: Schijfhulpprogramma.
 3. Selecteer in de linker zijbalk je huidige OS X-partitie (waarschijnlijk Macintosh HD), ga naar het tabblad ‘Wissen’ en druk onderaan op de knop ‘Wis’. Let op: nu worden AL je gegevens verwijderd!
 4. Sluit Schijfhulpprogramma en selecteer daarna ‘Installeer OS X’. Het volgende gedeelte is heel
  eenvoudig: volg gewoon de installatiestappen totdat je een schijf moet selecteren.
 5. Selecteer de partitie die je zojuist gewist hebt. Die staat waarschijnlijk helemaal links in het venster en heet Macintosh HD. Klik dan op ‘Installeer’.
 6. Het installatieproces kan, afhankelijk van de snelheid van je usb-stick, een tijdje duren. Schrik niet als je Mac lang op ‘een seconde resterend’ blijft hangen – dat is normaal.
 7. Als de installatie klaar is, kies dan tijdens de eerste configuratie je oude gebruikersprofiel om deze via Migratie-assistent terug te laten zetten.

Deze workshop is een aanvulling op het artikel ‘Grote lenteschoonmaak voor je Mac’ in iCreate 77. Is je Mac ook toe aan een grote schoonmaak? Bestel deze uitgave dan nu in onze webshop.

iCreate 77

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
caroline schenk
Lezer
caroline schenk

Ben vol enthousiasme aan de slag gegaan met dit duidelijke stappenplan. Echter loop ik bij stap 5: welk ww voer je hier in? Die van je computer of van je Apple-account. Volgens mij die van je computer. Ik krijg dan echter de opmerking ‘command not found’???? Ik heb de link gekopieerd en gecontroleerd of de USB de juiste naam heeft en dat klopt allemaal. Iemand enig idee hoe dit kan en belangrijker: te verhelpen is?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Hoi Caroline, het wachtwoord van je computer gebruiken was helemaal goed! Als Terminal ‘Command not found’ uitgeeft, staat of de installatie van OS X El Capitan niet in de map met programma’s, of er is toch iets mis met de opdracht die je hebt gekopieerd. Zou je allebei nog even kunnen controleren?