Terug naar Gebruik je favoriete foto’s als schermbeveiliging voor je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Gebruik je favoriete foto’s als schermbeveiliging voor je Mac

Door Laura Grootaarts6 februari 2023 09:003 min. leestijd0

Je Mac heeft bijzonder fraaie screensavers waar je uren naar kunt kijken. Maar het leukst om naar te kijken, dat zijn toch je eigen foto’s, met je eigen kostbare herinneringen. Dat weet Apple ook, dus zijn er diverse mogelijkheden om je eigen foto’s de hoofdrol te geven in een screensaver. Daarom leer je in deze workshop hoe je de schermbeveiliging van je Mac decoreert met je eigen foto’s.

Schermbeveiliging foto's Mac


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Verzamel je favoriete foto’s

Schermbeveiliging foto's Mac

Maak een nieuwe folder aan ergens op je Mac en geef deze een duidelijke naam. Verzamel hierin mooie foto’s die straks in je screensaver mogen verschijnen. Hoe meer foto’s, hoe leuker!

2 Systeeminstellingen

Schermbeveiliging foto's Mac

Open nu de app Systeeminstellingen (voorheen Systeemvoorkeuren). Klik in de zijbalk links op het onderdeel ‘Schermbeveiliging’. Bovenaan in het Macje zie je een voorvertoning van de huidige schermbeveiliging.

Wil je dat er op je schermbeveiliging een subtiel klokje zichtbaar is? Zet dan meteen het schuifje achter ‘Toon met klok’ op blauw.

3 Fotomuur

Schermbeveiliging foto's Mac

Klik in het overzichtje op de miniatuur ­‘Fotomuur’. Op de kleine voorvertoning bovenin zie je nu standaard dat de fotolijstjes gevuld zijn met saaie kleurvlakken. Maar daar gaan we natuurlijk wat aan doen.

Voor deze workshop gaan we dus aan de slag met de schermbeveiliging ‘Fotomuur’. Maar alle screensavers tot en met ‘Klassiek’ werken op soortgelijke wijze en maken gebruik van jouw input. Blijf dus vooral de volgende stappen lezen.

4 Kies je bron

Schermbeveiliging foto's Mac

Ga naar ‘Opties’. Klik in het uitklapmenu achter ‘Bron’ op ‘Kies map’ en navigeer nu naar de map die je in stap 1 hebt aangemaakt. Klik op ‘Kies’, daarna op ‘OK’. In de voorvertoning zie je je eigen kiekjes!

Als bron hebben we dus een folder in Finder gezet. Maar je kunt ook kiezen voor een specifiek album in je Fotobibliotheek. Kies wat jou het fijnst lijkt!

5 Voorvertoning

Schermbeveiliging foto's Mac

Klik op ‘Voorvertoning’ onder het Macje en je ziet schermvullend hoe je screensaver precies uitpakt. Druk op een toets of beweeg met de muis om deze weergave weer te verlaten en terug te keren naar de instellingen.

6 Wachttijd

ws_schermbeveiliging_145

De schermbeveiliging met je foto’s schakelt automatisch in na een bepaalde periode van inactiviteit op je Mac. Hoelang het moet duren? Dat schakel je in via ‘Systeeminstellingen>Toegangsscherm>Schakel schermbeveiliging in’.

7 Interactieve hoek

ws_schermbeveiliging_145

Wil je soms snel de screensaver activeren, bijvoorbeeld als er plots iemand achter je staat? Dan komen de ‘Interactieve hoeken’ goed van pas. Ga naar ‘Bureaublad en Dock’ en klik op ‘Interactieve hoeken’.

8 Snel inschakelen

ws_schermbeveiliging_145

Kies bijvoorbeeld bij de hoek linksboven voor ‘Schakel schermbeveiliging in’. Beweeg je in het vervolg de muiscursor nu ver die hoek in, dan verschijnt de screensaver zonder dat je erop hoeft te wachten.

9 Andere foto’s?

ws_schermbeveiliging_145

Ben je na een tijdje uitgekeken op de foto’s? Of heb je een nieuw pareltje geschoten? Ga dan weer terug naar de folder van stap 1. Verwijder de foto’s die je niet meer leuk vindt en voeg nieuwe toe.

Waarom een screensaver?

Vroeger was een screensaver echt noodzakelijk, om inbranden van de monitor te voorkomen. Dat gevaar is tegenwoordig een stuk kleiner. Een screensaver is nu vooral heel mooi, maar ook praktisch als je het nieuwsgierige aagjes lastig wilt maken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar