Terug naar Samenwerken in Finder: zo houd je overzicht
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Samenwerken in Finder: zo houd je overzicht

Door Laura Grootaarts28 april 2022 09:003 min. leestijd0

Documenten delen in Finder, dat kan al een tijdje. Deze gedeelde bestanden staan her en der in iCloud Drive. Maar sinds macOS Monterey worden alle gedeelde documenten en mappen ook verzameld in een nieuwe ­Samenwerkmap in Finder. Deze map heet ‘Gedeeld’, en je vindt hem in de navigatiebalk van Finder. Wel zo overzichtelijk – zo kun je de Samenwerkmap in Finder gebruiken!

ws_finder_137


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Gedeeld

ws_finder_137

De map ‘Gedeeld’ staat onder ‘iCloud’ in de navigatiekolom van elk Finder-venster. Zo niet, dan voeg je hem toe via ‘Finder>Voorkeuren>­ Navigatiekolom’. Zet een vinkje bij ‘Gedeeld’.

2 Mappen en documenten

ws_finder_137

Klik op ‘Gedeeld’ en je ziet de mappen en documenten die jij deelt met anderen, en die anderen delen met jou. Je ziet ook meteen wie wat deelt: de namen staan er steeds bij vermeld.

3 Deel een bestand

ws_finder_137

Je deelt een bestand (of mappen) op verschillende manieren. Ctrl-klik op een bestand in iCloud en selecteer ‘Deel>Deel bestand’. Kies vervolgens een methode om de uitnodiging te versturen.

4 Samenwerken

ws_finder_137

In Pages, Numbers en Keynote werk je ­eenvoudig samen met anderen. Open een document, klik op de knop ‘Werk samen’ in de knoppenbalk en kies hoe je de uitnodiging wilt versturen.

5 Wie werkt er samen?

ws_finder_137

Is je uitnodiging om samen te werken geaccepteerd en is het document geopend? Klik dan opnieuw op ‘Werk samen’ om te zien wie er samenwerkt, wie de eigenaar is, en om extra uitnodigingen te versturen.

6 Beheer gedeeld bestand

ws_finder_137

Je gedeelde documenten belanden in de map Gedeeld. Ctrl-klik erop en selecteer ‘Deel> Beheer gedeeld bestand’ om te zien met wie je een document gedeeld hebt – het is dus niet nodig om het document te openen.

7 Bevoegdheden

ws_finder_137

Zweef met de muis over een persoon in de lijst, klik op het ‘…’-icoon en wijzig de ­bevoegdheden in het menu. Verder voeg je hier onder meer personen toe of ontzeg je ze juist de toegang.

8 Weergave aanpassen

ws_finder_137

Kies met de knoppen bovenin voor de lijst-weergave. Ctrl-klik op een van de ‘tussenkopjes’ in de Gedeeld-map: nu geef je aan welke kolommen er te zien moeten zijn, bijvoorbeeld grootte en soort.

9 Niet meer toegankelijk

ws_finder_137

Stoppen met het delen van een document? Ctrl-klik erop, ga naar ‘Deel>Beheer gedeeld bestand’ en kies ‘Stop delen’. Gooi je een gedeeld document weg? Dan is het ook niet meer toegankelijk voor anderen.


 

Samenwerkmap Finder gebruiken: wat je moet weten

Gedeeld

Hij valt misschien niet direct op, maar in Finder staat de nieuwe map ‘Gedeeld’, oftewel de Samenwerkmap. Heb je macOS Monterey, dan is dit dé plek waar je zijn moet voor alle bestanden die je deelt of die met jou gedeeld worden.

Folders

De Samenwerkmap verzamelt alle documenten waarin je samenwerkt met anderen. Toch staan ze ook nog op hun originele locatie elders in iCloud Drive. Die zie je via de padbalk. Je activeert deze via ‘Weergave’ in de menubalk van Finder.

Beheren

Zie je in de Samenwerkmap een bestand waarvan je denkt: oei, dat hoeft echt niet meer gedeeld te worden? Roep dan snel de beheeropties op je Mac op. Zo stop je met delen of beperk je bevoegdheden.

Van wie

De tussenkopjes laten duidelijk zien door wie een document of map gedeeld wordt. Ook documenten die je zelf deelt staan keurig bij elkaar. Zo zijn ze goed te beheren.

Werkt ook met mappen

In deze workshop leggen we je uit hoe je werkt met gedeelde documenten in de Samenwerkmap. Met hetzelfde gemak deel je ook complete mappen. Gedeelde mappen herken je aan de drie poppetjes die erop staan.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar