Terug naar Privédoorgifte in Safari: bescherm je privacy tijdens het surfen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Privédoorgifte in Safari: bescherm je privacy tijdens het surfen

Door Redactie iCreate5 februari 2022 09:004 min. leestijd0

In iOS 15 heeft Apple iets geïntroduceerd waarmee je je privacy vergroot terwijl je door Safari surft: Privédoorgifte. Schakel je de optie in, dan wordt het veel moeilijker voor websites om je te volgen en een profiel op te bouwen. Daarom is Privédoorgifte een waardevolle toevoeging, die je privacy in Safari uitstekend beschermt. En het instellen is erg eenvoudig, dus laten we snel kijken hoe het werkt.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

ws_safari

iCloud+

Zie je op de plek ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud’ iCloud+’ staan? Dan is de functie Privédoorgifte beschikbaar. iCloud+ krijg je bij elk iCloud-opslagabonnement. Abonneren kan hier via ‘Koop meer opslag’. Met abo staat er ‘Wijzig opslagabonnement’.

Inschakelen

Standaard staat Privédoorgifte uit, maar hier activeer je het. Vanaf dit moment wordt je IP-adres bij het surfen in Safari verborgen. Maar let op: Privédoorgifte werkt alleen in Safari. Bij andere apps is je internetadres gewoon zichtbaar.

Bètafase

De VPN-achtige functie bevindt zich nog in bètafase en werkt nog niet overal optimaal. Het kan voorkomen dat websites content tonen voor de verkeerde regio, of dat er extra stappen nodig zijn om in te loggen.

Uitsluiten

Je kunt Privédoorgifte ook uitsluitend zijn werk laten doen in de voor jou onbekende wifi-netwerken. In stap 5 tot en met 7 van deze workshop lees je hoe je vertrouwde wifi-netwerken uitsluit, of je mobiele dataverkeer.

Privé, maar niet anoniem

Privédoorgifte beschermt je privacy, maar maakt je niet anoniem op internet. Je IP-adres wordt onzichtbaar gemaakt, maar websites kunnen je nog herkennen aan cookies die ze eerder hebben opgeslagen, of andere gegevens.

1 Naar je iCloud-account

ws_safari

Om de nieuwe functie Privédoorgifte te gebruiken, heb je een iCloud+-abonnement nodig. Dit heb je al vanaf één euro per maand. Abonneren kan via ‘Instellingen>[Je naam]>iCloud>Beheer opslag’.

2 Privédoorgifte

ws_safari

Open de Instellingen-app, tik boven op je naam en tik op ‘iCloud>Privédoorgifte’. De ­privacyfunctie is nog in bèta, maar je kunt de optie al activeren. Zet de schakelaar achter ‘Privédoorgifte’ op groen voor extra privacy.

3 Locatie IP-adres

ws_safari

De optie ‘Locatie van IP-adres’ verschijnt; tik erop. Standaard staat ‘Behoud algemene locatie’ aan. Je IP-adres is dan verborgen, maar websites blijven in staat om je relevante, lokale informatie te tonen.

4 Meer privacy

ws_safari

Voor extra privacy vink je ‘Gebruik land en tijdzone’ aan. Hierbij is voor websites alleen nog duidelijk dat je ergens in Nederland of België bent, maar niet meer precies waar. Bij sommige websites kan dit wel iets minder praktisch zijn.

5 Niet voor thuis

ws_safari

Wil je Privédoorgifte vooral gebruiken voor openbare wifi-netwerken? Dan kun je bepaalde netwerken uitsluiten van Privédoorgifte, zoals je thuis-wifi. Ga naar de Instellingen-app en tik op ‘Wifi’.

6 Sluit netwerk uit

ws_safari

In de lijst tik je rechts van een wifi-netwerk op de ‘i’ om naar de instellingen van het netwerk te gaan. Scrol naar beneden en zet de optie ‘Privédoorgifte in iCloud’ op grijs, zodat dit netwerk wordt uitgesloten.

7 Mobiel netwerk

ws_safari

Het internetverkeer via een mobiel netwerk is ook uit te sluiten van Privédoorgifte. Ga naar ‘Instellingen>Mobiele netwerk>Opties mobiele data’. Zet de schakelaar achter ‘Privédoorgifte in iCloud’ uit.

8 Privacy-functies

ws_safari

Safari heeft meer functies die je privacy beschermen. Open de Instellingen-app en tik op ‘Safari’. Controleer of de opties ‘Voorkom tracking’ en ‘Bescherm privacy in reclame’ zijn ingeschakeld.

9 Verberg IP-adres

ws_safari

Tik op ‘Verberg IP-adres’. Voorheen werd je IP-adres al verborgen voor trackers, maar met Privédoorgifte gebeurt dat ook bij websites. Laat de optie ‘Trackers en websites’ dus vooral aangevinkt staan.

VPN

Privédoorgifte is nuttig om te hebben, maar een VPN geeft meer privacy en anonimiteit. Een van onze favoriete VPN-diensten is Tunnelbear: een beregoede (en gratis) VPN.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar