Terug naar Fototip: de beste portretfoto’s maken met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: de beste portretfoto’s maken met je iPhone

Door Terry Stooker31 mei 2021 12:253 min. leestijd0

Elk seizoen levert prachtige plaatjes op, maar nu het zonnetje schijnt is het des te verleidelijker om je iPhone erbij te pakken en foto’s te schieten. Het mooie licht is perfect voor mooie portretfoto’s. Ontwerper en fotograaf Edward Heffer geeft tips hoe je de beste portretfoto’s maakt, toepasbaar voor iPhone én DSLR.

Ken je locatie

Het is goud waard om al voor de eigenlijke shoot naar de betreffende plek te gaan. ‘Zo kun je al op voorhand bedenken wat voor soort foto’s je wilt en kunt gaan maken. Schrijf je ideeën op, want ook bij portretfoto’s kan een goede planning je veel werk uit handen nemen.’ Heffer stuurt zijn plannen ook altijd vooraf al naar zijn model, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op de fotoshoot.

Portretfoto’s maken op de iPhone met portretmodus

Een portretfoto maken op je iPhone kun je doen met de standaard fotofunctie van de Camera-app. Daarnaast heb je nog de speciale portretstand, waarmee er automatisch een mooie scherptediepte ontstaat in je foto. Open de Camera-app en veeg naar de portretmodus. Je hebt verschillende instellingen, van het mooie ‘Natuurlijk Licht’ tot het artistieke ‘High-Key Licht Mono’. Voor een mooie portretfoto buiten gebruik je ‘Natuurlijk Licht’. Niet helemaal tevreden, dan kun je achteraf nog altijd een andere instelling kiezen, of de portretmodus helemaal deactiveren.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

portretmodus iPhone

Wil je nog meer tips voor de mooiste portretfoto’s met de portretmodus? Lees dan onze 8 tips voor de mooiste portretfoto’s met je iPhone!

Gebruik je geen iPhone om portretfoto’s te maken, maar een spiegelreflexcamera? Houd dan goed de instellingen in de gaten. ‘Het licht kan van minuut tot minuut kan veranderen, omdat er door voorbijtrekkende wolken een gloednieuwe look ontstaat. Het is dus belangrijk dat je de instellingen steeds opnieuw controleert, voor het geval je ze moet aanpassen’, adviseert Edward Heffer. ‘Oefening baart kunst: hoe meer tijd ik doorbreng met de camera in de hand, hoe meer ervaring ik krijg.’

Het juiste model

Bij een portret draait alles om het model. ‘De omgeving moet het model completeren en niet overnemen’, zegt Heffer. Wat dat betreft hangt alles af van het beeldconcept. Wie je precies fotografeert is niet zo belangrijk. Ook vrienden en kennissen kunnen prachtige modellen zijn. Maar professionele modellen hebben een paar voordelen: ‘Werken met een professioneel model, zoals in dit geval Grace, heeft vooral voordelen als je maar weinig tijd hebt. Dergelijke modellen hebben nou eenmaal veel ervaring.’

 

Werken met natuurlijk licht

Op een mistige ochtend was Heffer al vroeg op pad met zijn model, om maximaal te profiteren van de lage zonnestand en de weinige zonuren: ‘Gelukkig konden we dankzij de lengte van de shoot heel natuurlijk op de omgeving reageren. Op dit tijdstip gebruikte ik tijdens buitengewoon sterk zonlicht de kanaaltunnel die het park doorkruist, om zo een natuurlijke achtergrond te creëren. Die beschermde Grace tegen het hardste licht en zorgde voor voldoende contrast om haar naar voren te laten komen.’

Wees flexibel

Buitenshuis fotograferen is heel anders dan in een gecontroleerde studio-omgeving. Daar kreeg Heffer ook mee te maken. ‘Er waren wat uitdagende momenten tijdens deze shoot. Vooral wanneer de snel bewegende wolken om de paar seconden het licht veranderden.’ Het is dan zaak om kalm te blijven, want vaak ontstaan uit onverwachte veranderingen bijzonder mooie foto’s.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar