Er is een nieuwe functie voor Photoshop: ‘Generatief vullen’. Hiermee voeg je met een simpele beschrijving elementen toe aan een foto. Of je past ze aan. Selecteer een gebied, voer je opdracht in en Photoshop doet de rest. Objecten toevoegen, de lucht veranderen, of zelfs een foto buiten het kader uitbreiden: alles kan. Wij laten je zien hoe de functie werkt, en geven ook wat handige tips.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Premium Verder lezen?
Photoshop ‘Generatief vullen’: alleen in de bèta
Voorlopig is Generatief vullen alleen beschikbaar in de bètaversie van Photoshop. De functie zelf zit namelijk nog in de testfase. Hierdoor loop je soms tegen beperkingen aan, met name omdat de database van Adobe – waar Photoshop hun beelden mee genereert – nog lang niet zo uitgebreid is als bij andere AI’s. Een voordeel is wel dat Adobe alleen gebruikmaakt van beelden waar zij recht op hebben, waardoor je helemaal los kunt gaan zonder dat je inbreuk maakt op andermans copyright.
1 Bèta downloaden
Even beginnen bij het begin: je hebt een licentie voor Photoshop nodig (via adobe.com/nl). In de Adobe Creative Cloud-app, die bij Photoshop hoort, vind je vervolgens bij ‘Beta-apps’ de knop om Photoshop (Beta) te installeren.
2 Opstarten
Open ‘Photoshop (Beta)’ – te vinden in de Apps-map of Launchpad – en start een nieuw project. Het gemakkelijkste is om een foto te selecteren via ‘Bestand>Openen’. Een leeg canvas aanmaken met ‘Bestand>Nieuw’ kan ook.
3 Aan de slag
Generatief vullen zit helemaal verwerkt in Photoshop, en duikt vanzelf op wanneer je het nodig hebt. Begin voor nu met een selectie: open de Lasso met de L-toets, en teken een cirkeltje om datgene wat je wilt aanpassen.
Selecteren kan zoals je wilt. De Lasso-tool, een rechthoekige selectie, ‘Object selecteren’: zolang je maar het gestreepte lijntje rondom de juiste plek op je foto krijgt. Bovendien gaat Photoshop intelligent met deze selectie om. Als je een rechthoek in de lucht selecteert en ‘een wolk’ typt, dan is het dus niet zo dat er een rechthoekige wolk uit komt.
4 Vullen
Naast je selectie wordt nu een knop getoond: ‘Generatief vullen’. Tik erop, en omschrijf wat je wilt toevoegen of aanpassen. In dit geval voegen wij een fiets toe die tegen de muur leunt. Zo schrijven we dat dan ook op. Beschrijvingen werken gewoon in het Nederlands, al zul je soms merken dat de functie het Engels nét iets beter begrijpt.
5 Tada!
Met een klik op ‘Genereren’ worden er drie opties gegenereerd, waar je tussen wisselt met de twee pijltjes naast ‘1/3’. Nog ontevreden? Toets dan Cmd+Z om opnieuw te beginnen.
6 Meer dan je denkt
Kies nu rechtsonder voor de ‘Achtergrond’-laag, en ga weer aan de slag met de Lasso. We selecteren nu een deel van een gebouw, en vragen Photoshop om er een extra verdieping op te bouwen. Oftewel: denk groots!
7 Uitbreiden
Generatief vullen werkt ook voor het uitbreiden van je foto. Tik op de C-toets, en sleep één van de zijdes naar buiten. Je ziet nu een wit gedeelte, want je foto reikt niet zo ver. Tenzij je op ‘Generatief uitbreiden’ drukt.
8 Magie
Je foto wordt nu groter dan hij was: Photoshop verzint wat er buiten de foto kan zitten. Selecteer rechtsonder vervolgens al je lagen, Ctrl-klik er op eentje, en kies ‘Lagen samenvoegen’. Nu kun je het geheel verder bewerken.
Wanneer je iets generatief invult, dan ziet Photoshop dit als een aparte laag. Dat wil dus ook zeggen dat je die laag gemakkelijk weer wist of uit het zicht krijgt. Het is dus van belang om lagen te combineren als je er nog iets overheen wilt genereren, zoals we zojuist hebben gedaan.
9 Trucje
Nog één toevoeging: we pakken de Lasso er weer bij, en selecteren een stuk van de lucht. Daarnaast houden we Shift ingedrukt en selecteren we ook een deel van het water. Voeren we nu ‘wolk met reflectie’ in, dan krijgen we precies dat.
Praat mee!