Terug naar Pdf bewerken in Voorvertoning
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Pdf bewerken in Voorvertoning

Door Sven Lamers28 april 2015 10:543 min. leestijd10

Voorvertoning op de Mac is een handig programma om onder andere pdf’s te openen en te bekijken. Maar wist je dat je zo ook kunt bewerken? Zo kun je gemakkelijk pagina’s verwijderen of toevoegen, tekst censureren, een watermerk verbergen of een titel vervangen. In deze workshop laten we zien hoe dat werkt.

1. Open de pdf

Pdf bewerken Voorvertoning

Open allereerst in macOS Catalina de pdf die je wilt bewerken met Voorvertoning. We hebben van onze collega’s van Gezond eten een pdf gekregen met recepten en willen die graag bewerken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Toon miniaturen

Miniaturen Voorvertoning

Klik op de knop helemaal links in de knoppenbalk en stel in dat je ‘Miniaturen’ wilt zien. Nu verschijnen in de zijbalk aan de linkerkant alle pagina’s uit de pdf.

3. Volgorde en verwijderen

Paginavolgorde pdf aanpassen

Selecteer een pagina en druk op Backspace om deze te verwijderen. Om de volgorde van de pagina’s aan te passen, versleep je gewoon de miniaturen in de zijbalk.

4. Toevoegen

Pagina's toevoegen pdf

Je kunt de miniaturen uit een andere pdf in Voorvertoning naar de zijbalk slepen om deze pagina’s toe te voegen. Let daarbij op dat ruimte in de zijbalk ontstaat voordat je de muisknop loslaat.

5. Bewerken

Pdf bewerken

Voldoen de pagina’s en volgorde aan je wensen? Dan gaan we de pdf nu bewerken. Klik op de knop links naast de zoekbalk om de markeringsknoppenbalk te openen.

6. Elementen verwijderen

Elementen verwijderen

Je kunt geen elementen selecteren en verwijderen, maar je kunt ze wel verbergen. Klik daarvoor eerst op de tweede knop van rechts en kies als kleur de achtergrondkleur van je pagina. Meestal is dat wit, maar klik anders op ‘Toon kleuren’ om alle kleuren te zien.

7. Rechthoek

Verbergen pdf

Klik nu op de knop met de cirkel en rechthoek (vierde van links) en kies voor de rechthoek. Midden op de pdf verschijnt een wit kader. Versleep dat en verander de grootte om elementen te overlappen. Helemaal verdwenen zijn de elementen niet, want het is in theorie nog steeds mogelijk om verborgen tekst te selecteren en te kopiëren. Beperk je dus tot privé-doeleinden, want elementen verbergen op officiële pdf’s is in feite vervalsing.

8. Tekst toevoegen

Tekst toevoegen pdf

Boven zo’n kader kun je nu tekst plaatsen. Klik op de ’T’ in de markeringsknoppenbalk, typ je tekst en plaats hem op de goede plek. Het lettertype verander je via de knop met de schuine ‘A’.

9. Exporteren

Pdf exporteren Voorvertoning

Je kunt de pdf nu opslaan met Cmd+S, maar via ‘Archief>Exporteer’ krijg je meer opties. Hier verklein je bijvoorbeeld de bestandsgrootte met behulp van het Quartz-filter ‘Reduce File Size’.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

10
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
R Vloemans
Lezer
R Vloemans

mag ik een vraag stellen

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Natuurlijk! Wat is je vraag?

Nicky
Lezer
Nicky

Ik zou heel graag willen weten of ik wat fout doe, want het lukt mij niet de paginavolgorde in een .pdf te wijzigen. Ik heb in Word voor Mac een document gemaakt, als ik dat in .pdf opsla komt het in omgekeerde volgorde. Wat ik ook doe, het lukt me niet de volgorde weer goed te zetten. Ik kan ook niets wijzigen, ik kan zelfs niet meer zien welke lettertypen ik gebruikt heb. Zou Adobe in een update (downdate dus eigenlijk) deze mogelijkheid hebben uitgeschakeld? Vroeger kon ik wel slepen in de paginaminiaturen, maar nu kan dat ook niet meer… Lees meer »

bonnie van doorn
Lezer
bonnie van doorn

Bedankt voor deze goede info. Het is me gelukt de pdf te bewerken (pagina’s verwijderen). Is het ook mogelijk het formaat te wijzigen van een hoge resolutie naar een lage resolutie?

bonnie
Lezer
bonnie

met exporteer pdf –> quartz filter –> reduce size vergroot programma mijn pdf van 9 MB naar 51 MB….

Sjannie de Vries
Lezer
Sjannie de Vries

Mag ik een vraag stellen?
Ik wil een pdf bewerken: meer specifiek tekst toevoegen in een bepaald lettertype. Ik heb het lettertype toegevoegd aan de lettertypecatalogus. Echter, in de Voorvertoning zie ik het lettertype toch niet terug. Hoe kan ik het oplossen?

Maaike Joy Ingels
Lezer
Maaike Joy Ingels

Kan ik ook afbeeldingen wijzigen? Heb er al eens op gezocht, maar slaag hier niet in …

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Helaas niet in Voorvertoning, hier heb je het professionele programma Adobe Acrobat (dus niet alleen de Acrobat Reader) voor nodig.
Wat je zou kunnen proberen, is de pdf converteren naar jpg en dan de afbeelding bewerken, er iets overheen plakken of iets dergelijks. Dan verlies je echter de tekstinformatie van de pdf – deze is dan ook geconverteerd naar een plaatje.

Bert
Lezer
Bert

beste, ik werk nu thuis Corona tja, ik wil nu tekeningen ( werk gerelateerd) gaan bewerken, ik wil afsluiters rood kleuren maar doorzichtig zodat je ze nog wel ziet maar rood gekleurd, hoe doe ik dit?
alvast bedankt

jenne
Lezer
jenne

ik heb notities kunnen maken op de pdf! ik wil deze nu opslaan maar als ik de pdf terug open dan is alle tekst weg. Hoe kan ik het document opslaan met tekst erbij?