Terug naar Garageband: Pas compressie toe op je opnames
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Garageband: Pas compressie toe op je opnames

Door Redactie iCreate30 april 2010 15:243 min. leestijd0

De compressor is een van de meest gebruikte instrumenten in een studio. Tijd voor een kennismaking.

Is het je wel eens opgevallen dat op de radio elk liedje even hard klinkt? Shuffle je thuis door je iTunes-bibliotheek, dan blijf je je speakers harder en weer zachter zetten, omdat het volume per liedje, album en artiest nogal verschilt. En luister je in de auto naar klassieke muziek, of naar een band als Mumford & Sons, dan blijf je zelfs tijdens een liedje aan de volumeknop draaien, want óf het begin is niet hoorbaar, of het eind gaat veel te hard. Op de radio heb je al deze ongemakken niet.
Het geheim achter dit fenomeen is compressie. Radiozenders hebben een maximaal volume waar ze niet overheen mogen, maar waar ze wel constant zo dicht mogelijk bij willen zitten om de aandacht vast te houden. Daarom passen ze compressie toe: de harde delen worden zachter gemaakt en de zachte passages worden versterkt. Zo verlies je veel dynamiek, maar krijg je wel continu hetzelfde volume.
Ook in de studio wordt veel gecomprimeerd. Hierdoor worden je opnames namelijk beter de nieerbaar. Door de pieken eruit te halen, komen de zachte delen beter uit de verf. En vervolgens kan het geheel weer harder, zodat je alles beter hoort. Het moeilijke van het gebruiken van de compressor is dat je precies de gulden middenweg moet zien te vinden. Pas je namelijk te veel compressie toe, dan verdwijnt alle dynamiek uit je nummer en dat wil je ook niet. Hoe weet je dan wat de goede verhouding is? Door veel te oefenen.

Garageband inspeelwerk1: Inspeelwerk

Wij doen onze workshop met een eigen opname, bestaande uit een akoestische gitaar, drie zangpartijen en een beatring. Selecteer het eerste spoor en kies in de spoorinfo het paneel ‘Wijzig’.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


Stap 2: Compressor2: Compressor

De compressor staat waarschijnlijk rechts al klaar. Zo niet, klik op een leeg effectenvak en kies de compressor. Klik op het icoontje links van de compressor om hem te openen.


stap 3 Voorinstelling3: Voorinstelling

Om je op weg te helpen, heeft GarageBand al een hoop vooringestelde compressormixen klaar staan. Klik op ‘Handmatig’ en kies bijvoorbeeld ‘Acoustic Guitar Clarify’ voor de gitaarpartij.

Stap 4 Drempel4: Drempel

Nu gaan we zelf aan de knoppen draaien. Begin bovenaan. Met de schuif Drempel bepaal je vanaf welke geluidssterkte compressie wordt toegepast. Start je track en speel met deze knop.


stap 5 Verhouding5: Verhouding

Als je bepaald hebt wanneer er wordt gecomprimeerd, moet je de verhouding bepalen. De maat ‘5:1’ zegt dat elke 1 decibel die over de drempel gaat, 5 dB wordt teruggebracht. Speel met deze knop.


stap 6 Attack6: Attack

De derde schuif bepaalt hoe snel compressie wordt toegepast. Drums, of bij ons de beatring, bestaat uit snelle, korte klanken, dus dan zet je de attack kort. Bij zang, gitaar of piano zal dit trager zijn.

stap 7 Versterking7: Versterking

De laatste schuif Versterking bepaalt het eindvolume. Als je veel hebt gecomprimeerd, kun je nu het volume dus omhoog zetten, om het goed gedefinieerde spoor beter hoorbaar te maken.


stap 8 Versterking8: Spoor voor spoor

Als je zo de compressie voor het eerste spoor hebt ingesteld, kun je door naar het tweede spoor. Werk op deze wijze al je sporen één voor één af.


stap 9 Master9: Master

Tot slot kun je ook op het masterspoor nog compressie toepassen. Klik op ‘Masterspoor’ en onderin zie je de compressor staan. Klik op ‘Neutral’ en kies een muziekstijl.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar