Terug naar Ontwerp en print eigen enveloppen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Ontwerp en print eigen enveloppen

Door Redactie iCreate11 september 2010 11:513 min. leestijd0

Printers kunnen al jaren op enveloppen printen, maar nu is het tijd om eens wat meer te doen met die functie dan alleen adressen af te drukken.

Als je in de sjabloonkiezer van Pages naar al die kant-en-klare ontwerpen voor enveloppen kijkt, vind je vast wel iets waarop je een eigen ontwerp kunt baseren, ten minste als je zo’n langwerpige DL-enveloppe nodig hebt, want voor andere formaten biedt Apple helaas geen sjablonen. Wil je op een grotere of kleinere enveloppe meer afdrukken dan enkel een saai adres, dan zit er niets anders op dan in Pages een nieuw document te maken waarvan de grootte overeenstemt met die van de gewenste enveloppe. Zo gezegd, zo gedaan. iCreate toont je enkele technieken om je enveloppen met Pages naar een nieuw creatief niveau te tillen.

1: Een nieuw document
Begin in de sjabloonkiezer met het kiezen van een lege (liggende) pagina. Het maakt niet uit of je die uit de sectie ‘Tekstverwerking’ of uit de sectie ‘Paginalay-out’ haalt.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt


2: Stel de pagina in
Het standaard papierformaat A4 is voor de enveloppe waarschijnlijk niet de maat die je nodig hebt. Je kunt de grootte naar believen wijzigen via ‘Archief>Pagina-instelling’.


3: Aangepast formaat
Open het pop-upmenu van ‘Papierformaat’. Als het gewenste formaat niet in de lijst staat, klik dan op ‘Aangepaste formaten’.


4: Een nieuwe enveloppe
Klik op de plusknop (‘+’) om de breedte en hoogte van de envelop in te voeren, inclusief eventuele randen die je erbij wilt opnemen.


5: Geef hem een naam
Dubbelklik links in de lijst op de tekst ‘Naamloos’. Geef de nieuwe enveloppe een geschikte naam en klik op OK. Klik zo nodig voor de ‘Richting’ op de rechterknop (‘Liggend’) en klik op OK.


6: Maak patronen
Nu gaan we creatief doen: kies ‘Voeg in>Vorm>Ovaal’ en open het infopaneel. Als je dat nog niet hebt gedaan, ga je hiervoor naar ‘Weergave>Toon infovenster’. Zet de lijndikte op 4 punten.


7: Voeg een verlooptint toe
Klik op het paneel ‘Afbeeldingsinfo’. Selecteer in het uitklapmenu ‘Vulling’ de optie ‘Verlooptint’. Klik vervolgens op een van de twee kleurvakjes om de kleurenkiezer te openen.


8: Doorkijkje
Kies voor het tweede vakje een andere kleur en gebruik de schuifregelaar ‘Ondoorzichtigheid’ onder aan de kleurenkiezer om de verlooptint halftransparant te maken.


9: Overlappende vormen
Herhaal het proces met nog meer vormen en zorg dat ze elkaar overlappen. Selecteer op het infopaneel ‘Omloopinfo’ de optie ‘Op achtergrond’ en zet een vinkje bij ‘Achtergrondobjecten selecteerbaar’.


De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar