Terug naar Leer slimmer multitasken met je iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Leer slimmer multitasken met je iPad

Door Ward Edema30 maart 2022 09:004 min. leestijd0

Toen Apple in 2015 de iOS 9-update aankondigde, werd er met veel trots getoond dat de iPad eindelijk écht kon multitasken. Met Split View werd het mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien, en met Slide Over kon je bepaalde apps in een klein venster openen aan de zijkant van je scherm. Handig, maar helaas had multitasken met de iPad flink wat gebreken. Gelukkig is dat met iPadOS 15 allemaal verleden tijd, en wij leggen je uit hoe je de nieuwe multitasking-functies optimaal benut.

Multitasken iPad


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Multitasken met je iPad: wat je moet weten

Sneller multitasken

Door op deze stipjes te tikken, krijg je toegang tot de multitaskingopties. Van links naar rechts: volledig scherm, Split View en Slide Over. Selecteer je een van de laatste twee, dan verschuift je app naar de zijkant en kom je terug op je thuisscherm. Hier kies je vervolgens de app die je naast je reeds geopende app wilt gebruiken.

Slide Over

De Slide Over-functie bestaat al een tijdje: hiermee laat je een app in een klein venster draaien, waardoor het lijkt op een soort uitgerekte iPhone-app. In iPadOS 15 krijg je meer controle over welke apps in de Slide Over-stand staan via je appkiezer, en blijven je andere apps gewoon werken terwijl er een Slide Over-venster in beeld is.

Appbibliotheek

De nieuw toegevoegde Appbibliotheek is voor multitasking ultiem. Tik erop. Bovenaan zit een zoekbalk, waarmee je snel naar een app zoekt. Pak je de app vervolgens vast en versleep je hem naar de linker- of rechterhelft van je scherm, dan zet je hem gemakkelijk naast de app die je op dat moment al gebruikt.

Appkiezer schiet te hulp

Met vorige versies van iPadOS was het soms best lastig om goed in de gaten te houden hoe je je apps had geopend. Had je bijvoorbeeld meerdere Slide Over-vensters geopend, dan raakte je het overzicht snel kwijt.

Met iPadOS 15 is dat helemaal opgelost in de appkiezer. Druk dubbel op de thuisknop, sleep met vier vingers naar boven, of sleep van onder in het scherm naar boven en houd even vast om de appkiezer te openen. Hier zie je nu direct welke apps je in Split View of Slide Over hebt gebruikt.

Door ze te verslepen, laat je ze weer terugkeren naar de normale weergave. Ook maak je hier nu een Split View-weergave aan door een app bovenop een andere te slepen. Experimenteer er vooral mee!

1 Drie stipjes

ws_multi_136

Wanneer je een app hebt geopend, zie je nu bovenaan het scherm drie stipjes staan. Hiermee bedien je de multitasking-mogelijkheden. Tik op de stipjes.

2 Opties

ws_multi_136

Je ziet nu drie icoontjes verschijnen. Deze staan voor volledig scherm, Split View en Slide Over. Bij sommige apps zie je onderaan ook vensters: dit betekent dat je meerdere vensters van dezelfde app open kunt hebben.

3 Split View

ws_multi_136

Tik op het middelste icoontje. Je app verschuift naar links, en je komt terecht op je thuisscherm. Zoek nu een app die je naast de al geopende app wilt gebruiken met Split View, en tik erop.

4 Twee apps

ws_multi_136

Je scherm wordt nu verdeeld in twee gelijke helften. Gebeurt dit niet? Dan ondersteunt je gekozen app geen Split View. Je past de verdeling ook gemakkelijk aan: versleep daarvoor het lichtgrijze balkje tussen de twee apps.

5 Slide Over

ws_multi_136

Kies je via de drie stippen voor Slide Over (derde optie), dan wordt je app slechts een dunne strook. Je versleept de strook door de drie stippen vast te pakken. Sleep de strook naar de zijkant van het scherm om hem weg te stoppen.

6 Dock

ws_multi_136

Ook je Dock werkt met multitasking. Sleep langzaam van onder in het scherm naar boven (terwijl je een app open hebt), en je Dock komt in beeld. Sleep vanuit het Dock een app naar de linker- of rechterzijde van je scherm.

7 Appkiezer

ws_multi_136

In de appkiezer houd je exact bij welke apps je met Split View of Slide Over hebt gebruikt. Je opent de appkiezer door tweemaal op de thuisknop te klikken, of door van onder in het scherm naar boven te slepen en even vast te houden.

8 Management

ws_multi_136

Apps die met Split View worden gebruikt, zie je naast elkaar staan in de appkiezer. Apps met Slide Over verschijnen rechts in beeld. Door een geopende app bovenop een andere te slepen, maak je een nieuwe Split View aan.

9 Sluiten

ws_multi_136

Wil je je app weer normaal gebruiken? Sleep dan in de appkiezer één helft van de Split View los van de ander. Zo worden het weer twee ‘volledige’ apps. Voor apps in Slide Over (rechts) doe je dit door ze naar het midden te slepen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar