Terug naar Video’s monteren op je iPad met LumaFusion
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Video’s monteren op je iPad met LumaFusion

Door Ward Edema14 april 2022 09:005 min. leestijd0

Het is al jaren een gemis op de iPad: Final Cut Pro. Gelukkig is er sinds een paar jaar LumaFusion, een zeer uitgebreide videobewerkingsapp voor de iPad waarmee je prachtige films in elkaar zet. In deze workshop gaan we stap voor stap langs de belangrijkste menu’s van LumaFusion, zodat je straks met gemak video’s kunt monteren waarvan men zich verbaasd zal afvragen: ‘Heb je dít op een iPad gemaakt?’.

ws_luma_137


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Video’s monteren op je iPad met LumaFusion: dit moet je weten

Bestanden

In de bestandenkiezer verzamel je alle beelden die je nodig hebt voor je video. Door te tikken op het mapje linksboven kun je kiezen uit je bron: de Foto’s-app, de Bestanden-app, of eerder geïmporteerde beelden. Je vindt hier ook een overzicht van alle titels en overgangen terug. Wanneer je beelden in je video hebt gebruikt, verschijnt er een geel vinkje bij: zo heb je ze nooit per ongeluk dubbel!

Tijdlijn

In je tijdlijn bepaal je de volgorde van je beelden, de lengte ervan, en de overgangen ertussen. Tik op een fragment in je tijdlijn en er verschijnen pijltjes. Versleep deze om de lengte ervan aan te passen. Door een fragment vast te houden en naar links of rechts te verslepen, verplaats je hem op je tijdlijn. Ook handig om te weten: inzoomen en uitzoomen werkt zoals je gewend bent, door twee vingers uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen.

Knopjes

Onderin vind je de wereld aan knoppen, maar wegens de beperkte ruimte op het scherm staat er niet bij waarvoor ze zijn. De belangrijkste is het potlood, waarmee je toegang krijgt tot allerlei bewerkingsopties zoals bijsnijden, snelheid, en kleur & effecten. De knop met de ster geeft je snelle toegang tot presets hiervan. Een andere handige functie vind je onder het notitieblokje. Hiermee kopieer je de effecten van het geselecteerde fragment, en plak je ze gemakkelijk in een ander fragment.

Instellingen

Met de knop met het vraagteken krijg je toegang tot de instellingen. Hier stel je onder andere de framerate, beeldverhouding en ­kleurruimte in. Ook heb je hier toegang tot opruimopties, zoals het legen van je cache. LumaFusion maakt net als Final Cut Pro tijdelijke videobestanden aan terwijl je aan het bewerken bent, en dit kan al snel oplopen tot vele gigabytes. Tik daarom altijd na het afronden van een video in de instellingen op ‘Opruimen>Alle gecachete mediabestanden opruimen’.

LumaFusion in de App Store

LumaFusion is een relatief dure app – voor iPad-begrippen dan. De app kost namelijk € 29,99 in de App Store, en dan zijn er ook nog in-app aankopen beschikbaar waarmee je een ‘exporteer naar Final Cut’-functie ontgrendelt of vrij te gebruiken beelden kunt kopen. Maar alles is relatief: Final Cut Pro op de Mac kost namelijk het tienvoudige. Bovendien krijg je na aankoop gratis updates met nieuwe functies, en ook zonder de in-app aankopen heb je eigenlijk al alle functionaliteit die je nodig hebt.


1 Nieuw project

ws_luma_137

Ga naar je projecten met de knop links onderin, en druk op ‘+’. Voer je projectgegevens in. Selecteer ‘Op basis van eerst toegevoegde videoclip’ als je niet handmatig je project in wilt stellen.

2 Leeg

ws_luma_137

Je hebt nu een nieuw, leeg project. Tijd voor filmbeelden! Selecteer helemaal linksboven je bron. Wij kiezen voor ‘Bestanden’, en koppelen vervolgens een map uit de Bestanden-app aan LumaFusion.

3 Eerste clip

ws_luma_137

Bedenk nu wat de eerste clip van je project wordt. Tik er dubbel op om hem op je tijdlijn te zetten. Je kunt ook een clip verslepen naar je tijdlijn: dit is handig als je hem op een specifieke plek wilt.

4 Snijd bij

ws_luma_137

Selecteer de clip op je tijdlijn en tik op het potlood onderin. Je krijgt nu het bewerkingsmenu voor je. Onderin zie je vier categorieën: selecteer de eerste om alle opties voor het bijsnijden van je video te zien.

5 Kleur & effecten

ws_luma_137

Tik nu op de vierde categorie. Kies bij de kleurvoorinstellingen voor ‘Origineel’, en pas daarna de kleur, helderheid, contrast en meer aan. Sla ze vervolgens als preset op met het sterretje en het plusteken.

6 Presets

ws_luma_137

Ga je nu met de terug-knop linksboven terug naar je tijdlijn, dan vind je je preset via de knop met de ster onderin. Hiermee pas je je instellingen van stap 5 gemakkelijk toe op andere clips.

7 Vul je tijdlijn

ws_luma_137

Voeg nu meer clips toe aan je tijdlijn, en pas je preset op elke clip toe zodat ze dezelfde stijl hebben. Voeg daarna muziek toe: dit gaat op precies dezelfde manier als bij clips.

8 Overgangen en titels

ws_luma_137

Tijd voor de finishing-touch: overgangen en titels. De ‘+’-knop onderin geeft snelle toegang, maar als je meer keuze wilt, moet je op de knop helemaal linksboven tikken. Titels pas je overigens aan met het potlood.

9 Exporteer

ws_luma_137

Tik op de Deel-knop rechts onderin, en dan op ‘Film>Foto’s’ om je video te exporteren naar de Foto’s-app. Controleer de instellingen, en tik daarna op de knop rechtsboven in het venster.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar