Terug naar Monteer sneller met iMovie
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Monteer sneller met iMovie

Door Redactie iCreate15 mei 2010 10:573 min. leestijd2

Ontdek hoe je ruw materiaal snel kunt inkorten voor een vloeiende montage in iMovie ’09.

Wanneer je op locatie aan het filmen bent, kun je de camera gewoon laten lopen terwijl je het ene na het andere shot filmt. Hierdoor krijg je misschien een hoop gewiebel, rare pan-bewegingen en een schokkerige zoom tussen je (goede) shots, maar daardoor mis je ook niets belangrijks.

Veel cameramannen gebruiken deze techniek tijdens reportages, trouwerijen en andere klussen waarbij niet te voorspellen is wat er zal gaan gebeuren. Na afloop zitten ze dan met een enorme berg filmmateriaal die ingekort moet worden tot een vloeiende montage. In deze workshop laten we je zien hoe gemakkelijk dat gaat in iMovie, zelfs al als je geen professionele cameraman bent.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Deze workshop verscheen eerder in iCreate Magazine nummer 11. Op de bijgeleverde CD-rom vindt u beeldmateriaal dat gebruikt kan worden bij deze workshop. U kunt iCreate nr. 11 hier nabestellen. Deze beelden zijn echter niet essentieel om iets op te steken van deze workshop.

1: Importeren
Maak een nieuw project aan met de verhoudingen ingesteld op ‘Breedbeeld (16:9)’ en importeer bovenstaande filmbestanden via ‘Archief>Importeer>Films’ naar een nieuwe gebeurtenis.


2: Voorkeuren
Ga nu naar ‘iMovie>Voorkeuren’ en selecteer in het tabblad ‘Browser’ de optie ‘Klikken in gebeurteniskiezer selecteert volledige fragment’, in plaats van de standaard 4 seconden.


3: Knippen
Sleep het eerste shot van de boot (die vanaf de zee de haven bereikt) naar het projectvenster en rechtsklik vlak voor het moment dat de camera uitzoomt om het fragment te splitsen.


4: Inkorten
Selecteer het tweede gedeelte van het shot waarin je zojuist geknipt hebt, sleep de gele beginmarkering naar het punt waar de camera weer stabiel filmt en kies de optie ‘Kort in tot selectie’ (Cmd+B).


5: Geluidsovergang
Draai de twee fragmenten nu om. Voor een vloeiende montage rechtsklik je op het achterste shot voor de optie ‘Koppel audio los’. Schuif nu het geluidsspoor van dit gedeelte iets over het eerste gedeelte.


6: Wegsnijden
Doordat je de audio iets verschoven hebt, zit je op het einde met een stuk film zonder geluid. Dat kan natuurlijk niet. Snijd dit stuk op dezelfde manier weg als we eerder hebben gedaan bij stap 4.


7: Lekker sleutelen
Sleep nu de tweede clip (het bootje vaart de haven in) naar het Projectvenster. Klik op het tandwiel van dit fragment en selecteer de optie ‘Kort fragment in’.


8: Fragment inkorten
Nu krijg je de clip als filmstrip onder het projectvenster te zien. Sleep nu de gele beginmarkering naar het punt waar de camera helemaal ingezoomd en afgesteld is. Druk daarna op ‘Gereed’.


9: De laatste loodjes
Voeg tot slot de laatste clip toe en gebruik de techniek uit stap 5 om het geluid te laten overlappen. Zo krijg je binnen een kwartier een vloeiende montage van vier verschillende shots.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marco Pijnacker
Lezer
Marco Pijnacker

TIP:
Het zou fijn zijn als de workshops een print versie mogelijkheid heeft. Als je ze nu wilt uitprinten krijg je ook niet relevantie schermtekst op je print-out.

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Goed idee Marco!

Momenteel wordt er gewerkt aan een printversie ‘op maat’ voor de website van een ander F&L-magazine. Als we daar tevreden over zijn komt deze functie naar de iCreate-workshops.