Terug naar Monteer camerabeweging in je video
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Monteer camerabeweging in je video

Door Koen van Ekeren6 december 2020 12:003 min. leestijd0

Filmmakers slagen erin om de meest basale gebeurtenissen spannend of interessant te doen lijken. Een belangrijk instrument daarvoor is de camerabeweging. Door langzaam in of uit te zoomen of te ‘pannen’, voert de regisseur je mee door een gebeurtenis.

Het maken van zo’n camerabeweging kun je doen met je iPhone. Bijvoorbeeld door langzaam met je toestel van links naar rechts te bewegen, maar dat levert al snel schokkerige resultaten op. Vloeiend in- of uitzoomen zit er ook niet in. En zo’n gimbal of andere stabilisator is duur en niet altijd binnen handbereik. Gelukkig is er nog een andere optie: iMovie.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Voeg beweging toe aan je video

In het programma kun je een statische video omtoveren tot een dynamische, waarbij het lijkt alsof er een camerabeweging is gemaakt. Dit doe je met het Ken Burns-effect. In deze workshop leer je hoe je daarmee kunt in- en uitzoomen en pannen. Een bewogen video is het resultaat.

1. Importeer de clips

Open iMovie, kies ‘Archief>Nieuwe gebeurtenis’ en geef je project een naam. Bij de downloads van iCreate 125 vind je voorbeeldmateriaal om mee aan de slag te gaan, maar de principes in deze workshop zijn tot die tijd natuurlijk ook goed toepasbaar op je eigen video’s.

2. Ken Burns

Klik rechtsboven op de knop voor ‘Bijsnijden’ en selecteer het effect ‘Ken Burns’. We kiezen bij deze clip voor een uitzoom-effect. Maak het kader van ‘Start’ kleiner door de hendels aan de hoeken te verslepen.

3. Uitzoomen

Je hebt nu de startpositie veranderd: de video begint met een compositie waarbij de vrouw goed te zien is. Trek het kader van ‘Einde’ helemaal naar buiten en klik op de ronde, blauwe knop voor ‘Pas toe’.

4. Pannen

Het uitzoom-effect is gemaakt. Sleep ‘Pan.mp4’ naar de tijdlijn. Je raadt het al: we gaan pannen. Dit is een horizontale camerabeweging. Selecteer de clip en klik wederom op ‘Bijsnijden>Ken Burns’.

5. Van Start tot Eind(e)

Verklein ‘Start’ zodat ongeveer het kwart linksonder in beeld is als het fragment begint. Het kader ‘Einde’ zet je daarnaast. De gele pijl illustreert het al: de beelden bewegen horizontaal van links naar rechts.

6. Inzoomen

Breng de clip ‘Zoom.mp4’ naar de tijdlijn. Selecteer de clip en kies voor ‘Bijsnijden>Ken Burns’. Verklein het kader van ‘Einde’, zodat het lijkt alsof de camera in-zoomt op de luchtballonnen.

7. Wisselen

Boven de Voorvertoning zie je een Wissel-knop. Klik hierop. Het kader dat nu ‘Einde’ is, wordt ‘Start’ en vice versa. Een handige manier om snel met verschillende camerabewegingen te experimenteren.

8. Herstellen

Je kunt de manier van bewegen ook snel aanpassen door het kader van ‘Start’ of ‘Einde’ te verslepen. Vind je het effect met de camerabeweging toch niet zo geslaagd? Kies dan voor ‘Herstel’.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar