Terug naar Media streamen in je netwerk met een Fritz!Box
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Media streamen in je netwerk met een Fritz!Box

Door Sven Lamers15 augustus 2019 15:484 min. leestijd0

In onze serie artikelen over de Fritz!Box hebben we je al verteld welke router de beste is om te hebben, hoe je je netwerk met een repeater uitbreidt en hoe je een mesh-netwerk tussen meerdere Fritz!-devices opbouwt. Als het goed is, is je Mac nu dus verbonden met een Fritz!Box en heb je uitstekende wifi. Maar nu begint de Fritz!Box pas echt leuk te worden. Hoog tijd om de spannendere functies te verkennen. We beginnen met de mogelijk­heden om van de router een mediaserver te maken om ermee media te streamen. Elke Fritz!Box heeft standaard zo’n 300 MB aan interne opslag, maar dat breid je gemakkelijk uit door een harde schijf of usb-stick aan de Fritz!Box te hangen. Vervolgens kun je er direct via Finder bestanden, zoals muziek en video’s, op zetten. En dat werkt zo:

1. Kies een opslagmedium

mediaserver stap1

300 MB … daar heeft vandaag de dag niemand meer genoeg aan. Daarom sluiten we een extern opslagmedium aan op de Fritz!Box. We kiezen voor een usb-stick met 16 GB, maar meer kan natuurlijk ook.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

2. Wissen

mediaserver stap2

Sluit het lege opslagmedium eerst aan op je Mac en open Schijfhulpprogramma (via Spotlight). Kies links de schijf en selecteer boven ‘Wis’. Geef de schijf een naam en kies als structuur ‘MS-DOS (FAT)’.

3. Aansluiten en vinden

mediaserver stap3

Sluit na het formatteren de schijf aan op je Fritz!Box en open Fritz!OS via http://fritz.box. Ga hier naar ‘Thuisnetwerk>USB-apparaten’. Als het goed is, verschijnt hier het aangesloten apparaat.

4. Voeg een gebruiker toe

mediaserver stap4

Ga nu naar het menu ‘Systeem>Fritz!Box gebruiker’ en kies ‘Gebruiker toevoegen’. Maak een eigen account door de gevraagde gegevens in te vullen en scrol dan omlaag naar ‘Rechten’.

5. Rechten

mediaserver stap5

Zet hier overal een vinkje en kies bij ‘Toegang tot NAS-inhoud’ nog ‘Directory toevoegen>Alle … opslagmedia’. Druk op ‘OK’ en bevestig de melding die verschijnt.

6. Toegang via Finder

mediaserver stap6

Open Finder; in de zijbalk verschijnt ‘fritz-nas’ onder ‘Gedeeld’. Klik erop, kies ‘Verbind als’ en log in met de gebruikersgegevens (stap 4). Sleep nu al je foto’s, muziek en video hiernaartoe.

Nog meer info nodig over het maken van een mediaserver? AVM, de fabrikant van Fritz!Box, heeft er een handige video over gemaakt.

Media streamen op de Mac

Is je Mac verbonden met je thuisnetwerk, of heb je via VPN verbinding gemaakt (‘Systeemvoor­keuren>Netwerk’, selecteer links de VPN en kies ‘Verbind’) dan staat de fritz-nas in de zijbalk in Finder. ‘Verbind als’ je Fritz!Box-gebruiker en bewaar desgewenst het wachtwoord zodat er voortaan automatisch verbinding wordt gemaakt. Muziek kun je gewoon importeren in iTunes – zo lang je verbinding hebt met de router, werkt dat vlekkeloos. Om afbeeldingen in Foto’s te importeren, schakel je in de voorkeuren van Foto’s onder Algemeen de optie ‘Kopieer onderdelen naar Foto’s-bibliotheek’ uit. Let wel op: hierdoor worden je foto’s ook niet meer naar iCloud-­fotobibliotheek geüpload. ­Video’s open je het beste direct vanuit Finder om ze te bekijken. Dat werkt met QuickTime of met VLC voor de wat zeldzamere videoformaten.

FritzBox mediaserver

Media streamen op je iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad benader je je bestanden op de Fritz!Box via Infuse. Ben je in je thuisnetwerk verschijnt de AVM Fritz!Mediaserver vanzelf onder ‘Beschikbare shares’. Voeg die toe, en al je foto’s, muziek en films verschijnen – netjes gesorteerd, ongeacht in welke mappenstructuur je ze hebt opgeslagen.

Media streamen op de Apple TV

Films en series kijk je het liefst … via de ­Apple TV. Ook hier is de app Infuse beschikbaar. Deze werkt net zo gemakkelijk als in iOS. Je voegt de AVM Fritz!­Mediaserver toe in de app en al je media verschijnen op het scherm van je televisie. Vervolgens bekijk je foto’s, luister je naar je muziek of stream je je favoriete films en series.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar