Terug naar Maak je eigen kookboek met iBooks Author
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Maak je eigen kookboek met iBooks Author

Door Laura Grootaarts13 november 2015 15:213 min. leestijd0

Met de gratis Mac-app iBooks Author maak je gemakkelijk een eigen interactief kookboek, boordevol met je favoriete recepten, foto’s van de gerechten of zelfs video’s waarin je de bereiding uitlicht. Daarna kun je het kookboek synchroniseren naar je iPhone of iPad zodat je het overal (en vooral in de keuken) bij de hand hebt. Geen keukenla meer vol met boekjes, klappers of losse blaadjes!

Deze en nog veel meer workshops vind je in iCreate 72.

1. Vind het sjabloon ‘kookboek’

Kookboek iBooks Author: open het juiste sjabloon

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Open iBooks Author vanuit de map met Programma’s (of download het eerst uit de Mac App Store als het het nog niet hebt). Open dan het sjabloon ‘Kookboek’ onder ‘Liggend’.

2. Begin met een foto

Kookboek iBooks Author: kies een foto

Je ziet nu de standaard Hoofdstuk 1-pagina en in de zijbalk nog twee extra pagina’s. Sleep een foto van een gerecht naar de plaatshouder en lijn hem netjes uit. Voor deze workshop maken we gebruik van een van de fantastische recepten van www.foodiesmagazine.nl.

3. Formatteer het hoofdstuk

Kookboek iBooks Author: formatteer het hoofdstuk

Vul nu de plaatshouders voor tekst in, zoals titel en inleiding. Met een klik op het pijltje naast de pagina in de zijbalk kun je nog de lay-out van de pagina aanpassen.

4. Ingrediënten

Kookboek iBooks Author: ingrediënten

Klik op de Sectie 1-pagina en vul de plaatshouders in. We zetten de ingrediënten op de eerste pagina en gebruiken opsommingstekens via de opmaakbalk voor de leesbaarheid.

5. Bereidingswijze

Kookboek iBooks Author: bereidingswijze

Klik op de derde pagina in de zijbalk (die onder Sectie 1) en schrijf hier de bereidingswijze op; iBooks Author voegt automatisch extra pagina’s toe. Verander de lay-out nog in ‘2 kolommen + foto’.

6. Kleuren finetunen

Kookboek iBooks Author: kleuren finetunen

Nadat je de nieuwe fotoplaatshouder(s) hebt ingevuld, klik je op de Kleur-knop rechtsboven. Gebruik het kleurenpaneel om de titels van je teksten wat mooier te maken.

7. Meer gerechten toevoegen

Kookboek iBooks Author: meer gerechten toevoegen

Om snel door je boek te kunnen bladeren, maar je van elk gerecht een nieuw hoofdstuk. Dit kan via de plusknop linksboven, of door het vorige hoofdstuk in de zijbalk de kopiëren en te plakken.

8. Bekijk een voorvertoning van je kookboek

Kookboek iBooks Author: bekijk een voorvertoning

Zet nog een paar recepten in je boek en klik dan op de knop ‘Voorvertoning’ in de menubalk. Gebruik iBooks op ‘Deze computer’ om het te bekijken en maak desnoods aanpassingen.

9. Klaar!

Kookboek iBooks Author: klaar

Als je boek af is, kun je het als iBook of pdf naar je iPad exporteren via ‘Archief>Exporteer’. Alleen als iBook blijven alle functies van het boek aanwezig en kun je het naar de iBooks Store uploaden.

Deze en nog veel meer workshops vind je in iCreate 72.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

Praat mee!

avatar