Gebruik eenvoudig toepasbare animaties om saaie gegevens te vertalen in een spetterende, dynamische Keynote-presentatie.
Het is best lastig om een presentatie over statistische gegevens boeiend te maken. Statistieken zijn van zichzelf vaak saai, ze worden pas boeiend als je er een betekenis aan geeft. Dat begint met een goed verhaal, maar alles valt of staat met de betrokkenheid van je publiek. Voor toeschouwers is niets zo vervelend als eindeloos te moeten staren naar saaie tabellen en suffe cirkeldiagrammen. Laat dit scenario geen werkelijkheid worden, maar schakel de hulp in van Keynote.
Met Keynote voeg je met een paar muisklikken een reeks spannende animaties toe aan dia’s met diagrammen. Deze animaties maken het verschil tussen een geslaagde en een prachtig geslaagde presentatie. Je kunt je vrienden en collega’s laten zien dat een cirkeldiagram niet zomaar een verzameling partjes en percentages hoeft te zijn, er kunnen spetterende eff ecten en bewegingen in zitten. En het mooiste van dit alles? Je hoeft geen computertalent te zijn om animaties toe te passen, met deze workshop is het zelfs behoorlijk eenvoudig.
De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
1: Diagram selecteren
Je hebt een cirkeldiagram gemaakt en alle gegevens kloppen. Selecteer het diagram en klik rechtsboven in het venster op ‘Info’.
2: Animatie-info
Klik op het gele ruitje voor het paneel ‘Animatieinfo’. Je ziet nu drie tabbladen: ‘Animatie in’ tovert gegevens tevoorschijn, ‘Animatie uit’ laat ze verdwijnen en ‘Actie’ is voor alles ertussenin.
3: Kies een effect
Klik op ‘Animatie in’ en kies een leuke overgang het uitklapmenu ‘Effect’. In de miniatuurweergave zie je direct een voorbeeld van het gekozen effect.
4: Uitvoering
In plaats van alles ineens te tonen, laat je de partjes van het cirkeldiagram stuk voor stuk verschijnen door in het uitklapmenu ‘Uitvoering’ de optie ‘Per segment’ te selecteren.
5: Duur
In het vakje ‘Duur’ kun je aangeven hoe lang het duurt om het effect uit te voeren. Twee seconden voldoet gewoonlijk prima.
6: Eerste tot laatste
Je bepaalt zelf in welke volgorde de partjes van het cirkeldiagram verschijnen. Dit kun je aanpassen door ‘eerste’ en ‘laatste’ te wijzigen. Klik vervolgens op ‘Meer opties’.
7: Start animatie
Bepaal hoe de animatie een volgend partje laat zien. Moeten ze automatisch verschijnen of bij een muisklik? Kies voor de muisklik, zo houd je de controle als je de presentatie aan elkaar praat.
8: Bewust anders
Je kunt alle partjes op dezelfde manier laten verschijnen, maar je hebt de vrijheid om de duur en/of het effect van elk partje afzonderlijk aan te passen. Zo kun je effectief naar een climax opbouwen.
9: Afspelen
Klik linksboven in het Keynote-venster op ‘Speel af’ om je creatie te bewonderen. Ben je tevreden? Bewaar en exporteer dan je presentatie.
Praat mee!