Lightroom is ideaal om je foto’s te verbeteren. Bovendien verzamelt het programma alle versies van één foto in een ‘stack’. Zo gaan je verbeteringen niet verloren in de massa.
Net als Aperture behoort Lightroom tot een nieuwe generatie beheerprogramma’s waarmee je foto’s op een non-destructieve wijze kunt bewerken. Als je bekend bent met aanpassingslagen in Photoshop en Photoshop Elements begrijp je het idee hierachter. De lagen in Photoshop passen het uiterlijk van je foto aan zonder de originele foto ook maar een pixel te krenken. Hierdoor kan elke wijziging op een later tijdstip nog altijd aangepast en zelfs ongedaan gemaakt worden.
Iedere aanpassing die je in Lightroom maakt wordt op dezelfde manier bewaard. Of het nu gaat om aanpassingen in de toon, een omvorming naar zwart-wit, het verbeteren van chromatische aberratie, bijsnijden of verscherpen: het origineel blijft altijd intact. Alleen de wijze waarop jij de foto te zien krijgt verandert. De aanpassingen worden opgeslagen in de bibliotheek en op het moment van bekijken toegepast, in plaats dat ze blijvend op de foto worden uitgevoerd.
Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
Ze mogen er dan verschillend uitzien, Aperture en Lightroom werken voor een groot deel hetzelfde. De bewerkingsfuncties zijn bij Lightroom wat beter en uitgebreider, Aperture daarentegen gebruikt de stacking-functie beter en intuïtiever.
1: Develop-module
Als je foto’s uitgebreid wilt aanpassen, dan kun je dat beste doen in de module ‘Ontwikkelen’. Deze beschikt namelijk over de meeste hulpmiddelen en functies. Die staan in een palet aan de rechterkant.
2: Pas de weergave aan
Klik op de titelbalk van een paneel om de opties weer te geven. Als je in het snelmenu ‘Solomodus’ aanvinkt, kan er slechts één paneel tegelijk open staan. Dat bespaart je een hoop scrollwerk.
3: Maak een virtuele kopie
Wat als je aan een nieuwe versie van een foto wilt werken? Als je geen nieuw bestand wilt aanmaken kun je een virtuele kopie maken. Virtuele kopieën worden aangeduid met een gekrulde omslaghoek.
4: Extern bewerken
Je kunt ook foto’s via Lightroom met een ander programma bewerken. Lightroom moet dan wel een kopie van het originele bestand of een kopie van de in Lightroom bewerkte foto maken.
5: Gestapelde foto’s
Als je een foto opslaat en sluit in het externe bewerkingsprogramma, importeert Lightroom die nieuwe foto en zet hij deze naast het origineel. Deze ‘Stapel’ krijg je ook als je een virtuele kopie maakt.
6: Opstapelen en uitvouwen
Stapels worden aangeduid met een cijfer. Ze kunnen worden uitgevouwen om alle foto’s te tonen, of opgestapeld om enkel de bovenste te tonen. Hiervoor gebruik je de ‘S’-toets.
7: Boven op de stapel
Uiteraard wil je de beste versie van een foto het vaakst te zien krijgen. Ga daarom naar ‘Foto>Stapelen>Boven op stapel plaatsen’ (sneltoets Shift+S). Als je stack dan is opgevouwen komt deze foto bovenop terecht.
8: Stapels filteren
Als je een zoekfilter toepast, zal Lightroom alleen de foto’s tonen die overeenkomen met de zoektermen. Als alle foto’s in een stapel overeenkomen zal de stack intact blijven en normaal blijven functioneren.
9: Stapels en Verzamelingen
Verzamelingen werken anders dan filters en ondersteunen geen Stapels: De foto’s worden alleen individueel getoond en zijn ze niet langer gestapeld. De originele stack blijft echter wel intact.
Praat mee!