Het is nu bijna één jaar geleden dat Apple Foto’s lanceerde, ter vervanging van zowel iPhoto en Aperture. Een jaar na dato kunnen we kunnen concluderen dat deze missie half geslaagd is. Als vervanger voor iPhoto is Foto’s prima gelukt: het werkt prima om je vakantiekiekjes te beheren en te verbeteren en voelt daarnaast een stuk moderner aan dan het gedateerde iPhoto.
Overstappers van Aperture zijn daarentegen minder enthousiast. Terwijl Apple beloofd had dat het programma veel professionele gereedschappen zou krijgen, is Foto’s ver verwijderd van wat Aperture was. Daar brengen ook de nieuwe extensies, waarmee ontwikkelaars sinds kort extra functies aan Foto’s kunnen toevoegen, voorlopig geen verandering in.
Lightroom als alternatief voor Aperture
Apple mag dan zijn professionele gebruikers zijn vergeten, maar Adobe is dat niet. Lightroom was altijd al de grote concurrent van Aperture en na Apple’s bekendmaking om met Aperture te stoppen, zette Adobe extra vaart achter de ontwikkeling van zijn fotosuite. De overstap is zo soepel mogelijk gemaakt: je kunt je Aperture- of iPhoto-bibliotheek zo importeren in Lightroom, inclusief alle metagegevens en bewerkingen die je in de loop der jaren hebt doorgevoerd. Het resultaat: Lightroom is het perfecte alternatief voor alle gebruikers van Aperture die geen genoegen willen nemen met Foto’s.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
In iCreate 75 laten we je zien wat Lightroom allemaal kan. Hieronder krijg je alvast een voorproefje uit het artikel.
1. Importeren vanuit Aperture of iPhoto
Om je bibliotheek van Aperture of iPhoto (inclusief bewerkingen) te importeren, kies je in het hoofdvenster van Lightroom ‘Bestand>Plug-inopties’. Met de opties in dat menu kun je foto’s en metagegevens uit zowel Aperture als iPhoto importeren.
2. Importeren vanuit Foto’s
Ben je al overgestapt naar Foto’s? Dan wordt het verhuizen helaas wat omslachtiger. Selecteer alle foto’s in Foto’s (Cmd+A) en kies ‘Archief>Exporteer>Exporteer [x] onderdelen.
3. Kies een bron
Klik na het starten van Lightroom linksonder op de knop Importeren. Blader in het onderdeel Bron door de mappen en bestanden en selecteer hier je zojuist geëxporteerde foto’s, of bijvoorbeeld een geheugenkaart of je camera.
4. Aanvinken of afvinken?
De foto’s in de bronmap of op de geheugenkaart verschijnen als miniaturen. Standaard zijn alle bestanden aangevinkt. Je kunt ook op de knop onderin ‘Alle deselecteren’ klikken en daarna alle foto’s die je wilt importeren handmatig aanvinken.
5. Kopieren of toevoegen?
Bij het importeren vanaf een geheugenkaart klik je bovenin op ‘Kopiëren’ om de bestanden naar je Mac te kopiëren. Importeer je bestanden vanuit een map, klik dan op ‘Toevoegen’. De bestanden zullen dan in de Catalogus verschijnen zonder ze te kopiëren, wat schijfruimte bespaart.
6. Foto’s importeren
Heb je eenmaal besloten welke foto’s je in de Catalogus wilt opnemen, klik dan rechtsonder op ‘Importeren’. Een voortgangsbalk geeft aan dat de bestanden vanaf hun huidige locatie in de Catalogus worden geïmporteerd. Lightroom genereert daarbij automatisch voorvertoningen van elk bestand.
In iCreate 75 gaan we dieper in op de functies van Lightroom. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Foto’s beheren in de module bibliotheek.
- Ontdek Lightroom in 4 miniprojecten.
- Bewerk je foto’s in de module Ontwikkelen.
- Verbeter de kleuren in de foto.
iCreate 75 ligt nu in de winkels en is verkrijgbaar in onze webshop.
Praat mee!