Terug naar iWeb-site verhuizen van MobileMe naar andere webhoster
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iWeb-site verhuizen van MobileMe naar andere webhoster

Door Redactie iCreate23 juni 2012 10:294 min. leestijd2

Apple doet niets meer met iWeb en trekt op 30 juni ook definitief de stekker uit MobileMe. Jammer, want veel iCreate-lezers kozen juist voor iWeb omdat het zo intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Staat jouw iWeb-site nog op MobileMe en wil je het liefst doorgaan met iWeb? Dan wordt het hoog tijd om je site naar een andere webhostingservice te verhuizen.

In deze workshop vertellen we hoe je webruimte regelt bij een andere hostingaanbieder en hoe je je iWeb-site daar onderbrengt. We gaan ervan uit dat de bronbestanden van je website nog gewoon in iWeb op je Mac staan. Het komt er dan op aan je site nog eens te publiceren, maar nu naar je nieuwe webhostingservice.

Opmerking

Deze workshop beschrijft het publiceren van één iWeb-site onder een eigen domeinnaam bij een webhostingservice. De iWeb-bestanden worden daarbij via de FTP-functie van iWeb naar de hostingservice geüpload. Deze functie werkt echter niet als je internetaccount gebruikmaakt van het IPv6-naamgevingsprotocol. Of dat bij jou het geval is, kun je hier checken.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Domeinnaam en webruimte

Kijk voor een overzicht van hostingaanbieders op ISPGids.com en lees ervaringen en beoordelingen op Webhosters.nl. Enkele webhostingservices die goede ondersteuning voor iWeb en de Mac bieden, zijn Vevida en Antagonist, die we hier als voorbeeld nemen.

Onderstaande plaatjes zijn aanklikbaar

1: Kies een domeinnaam

Heb je een geschikte webhostingservice gevonden? Ga naar de website van die aanbieder, bijvoorbeeld Vevida (zie iCreate 39) of Antagonist (dit voorbeeld). Bedenk een unieke domeinnaam en check of die naam beschikbaar is.


2: Hostingpakket

Als de domeinnaam nog vrij is, ga je verder met het selecteren van een hostingpakket. Plaats alles in het winkelwagentje, vul je gegevens in en reken de bestelling af.


3: Gegevens

Nadat je betaald hebt, ontvang je per e-mail alle benodigde inloggegevens om de verhuizing van je iWeb-site te starten. Is er iets niet duidelijk? De support staat klaar om je te helpen!


4: iWeb-sitebestanden

Open iWeb en klik linksboven in de zijbalk op de naam van de iWeb-site die je naar een andere locatie wilt publiceren. Het venster ‘Instellingen sitepublicatie’ wordt geopend. Hoe je dit venster precies moet invullen, kan per hostingaanbieder anders zijn. Hier gebruiken we Vedida en Antagonist als voorbeeld.


5: Publicatie

Open in het onderdeel ‘Publicatie’ het uitklapmenu ‘Publiceer naar’ en kies ‘FTP-server’. Wil je slechts één iWeb-site publiceren, vermeld dan bij ‘Sitenaam’ de naam van de map waarin je iWeb-bestanden op de server van hostingservice worden opgeslagen. Bij Vevida is dat ‘www’ en bij Antagonist is dat ‘public_html’. Geef ook je e-mailadres op.


6: Instellingen FTP-server

Pak de gegevens van je hostingservice er weer bij en vul het ‘Serveradres’ in. Geef ook je gebruikersnaam en wachtwoord voor FTP op. Bij ‘Directory/pad’ noteer je eventueel een mapnaam. Dat wil zeggen, voor Vevida laat je het veld leeg, maar voor Antagonist vul je in: ‘domains/jouwdomeinnaam.nl/’. In beide gevallen zal je website straks rechtstreeks toegankelijk zijn onder www.jouwdomeinnaam.nl.


7: Test verbinding

Als je hostingservice ook een specifiek poortnummer heeft opgegeven, vul je dit eveneens in. Bij Vevida en Antagonist is dat niet het geval. Klik daarna op de knop ‘Test verbinding’ en kijk of er een FTP-verbinding tot stand komt.


8: URL website

In het vak ‘URL’ vul je het adres van je website in (zonder slash op het eind). Klik ten slotte linksonder in iWeb op de knop ‘Publiceer site’. Het publiceren wordt na enkele ogenblikken in de achtergrond voortgezet.


9: Bezoek je site

Na publicatie toont iWeb een melding met de locatie van je site, voor Vevida bijvoorbeeld www.jouwdomein-naam.nl/www/. Dat klopt niet helemaal, want als je op de knop ‘Bezoek site’ klikt, opent Safari met een foutmelding. Verwijder dan ‘www/’ uit het adresvak van Safari en druk op Return. In plaats van op ‘Bezoek site’ te klikken, kun je ook klikken op de knop ‘Kondig aan’. Vervolgens maak je je site via e-mail bekend en ga je er in Safari met www.jouwdomeinnaam.nl direct naartoe.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
floris
Lezer
floris

Beste,

ik had vroeger een mobileme account waar mijn website van mijn klas op stond. Nu krijg ik van telenet (belgie) 50mB webruimte. Als ik via iweb alles ingevuld heb, wordt de site niet gepubliceerd. Ik krijg wel een leeg scherm op de plaats waar die zou moeten staan.
Wat doe ik verkeerd?

floris
Lezer
floris

Beste,

ik had vroeger een mobileme account waar mijn website van mijn klas op stond. Nu krijg ik van telenet (belgie) 50mB webruimte. Als ik via iweb alles ingevuld heb, wordt de site niet gepubliceerd. Ik krijg wel een leeg scherm op de plaats waar die zou moeten staan.
Wat doe ik verkeerd?