Terug naar iTip: Opstartschijf OS X Yosemite maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Opstartschijf OS X Yosemite maken

Door Jelle Mol17 oktober 2014 11:472 min. leestijd11

Wil je een schone installatie op je Mac? Of wil je OS X Yosemite snel op meerdere Macs installeren? In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van OS X Yosemite nodig. In deze iTip lees je hoe je van een usb-stick of externe harde schijf (van minimaal 8 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Vereisten: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 8 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of partitie die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met TimeMachine!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Opstartschijf met installatie OS X Yosemite

  1. Download OS X Yosemite uit de Mac App Store.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘Yosemite’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van OS X Yosemite is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit. De gemakkelijkste methode is om dit commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Yosemite --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Copy complete. Done’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Opstartschijf OS X Yosemite

Klaar! Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van OS X Yosemite. Herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van OS X Yosemite wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van OS X Yosemite uitvoeren.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marc
Lezer
Marc

Welk wachtwoord moet je hier invullen?

Mijn mac heeft geen wachtwoord beveiliging, en zonder wachtwoord (alleen return) werkt de terminal niet.

Het wachtwoord van de appstore (rare gedachte die bij mij opkwam) werkt ook niet.

Ik ben benieuwd.

Jan
Lezer
Jan

sudo wachtwoord moet je instellen bij gebruikers, zie plaatje.

succes!

jan
Lezer
jan

Dan maak je toch even een wachtwoord aan.

Jan
Lezer
Jan

Hoe kun je alsnog een opstartschijf maken nádat je OS X al hebt geïnstalleerd? Ik moet voor iemand OS X Yosemite clean installeren op een MacBook Air waar hij gisteren OS X Yosemite al op heeft geïnstalleerd. Kan ik ook deze stappen volgen? Of gaat dat dan anders??????

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Jan, in dat geval is het niet nodig een opstartschijf te maken. Je kunt gebruikmaken van de ingebouwde herstelschijf: http://support.apple.com/kb/PH14243?viewlocale=nl_NL&locale=nl_NL

Jan
Lezer
Jan

goedemiddag, bij mij komt de volgende melding in beeld… “Command not found” iemand een suggestie?

Zie gekopieerde tekst vanuit Terminal:

tnx!

ast login: Thu Dec 4 12:59:07 on console

MacBook-Pro-van-Jan-van-de-Kooi-4:~ Jan$ sudo /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Yosemite –applicationpath /Applications/Install OS X Yosemite.app –nointeraction

Password:

sudo: /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia: command not found

MacBook-Pro-van-Jan-van-de-Kooi-4:~ Jan$

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Jan, staat de Yosemite installer wel in de map programma’s?

Jan
Lezer
Jan

Opgelost ! dank je wel!

Jasper
Lezer
Jasper

Hoi Jelle, bedankt voor dit Artikel! De installatie werkte tot op het moment waar hij echt begon met installeren. Ik kreeg de melding dat Yosemite niet gecontroleerd kon worden, en dat er mogelijk met de software geknoeid was. Is hier een oplossing voor? (: Groet, Jasper

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Jasper, vervelend! Heb je al geprobeerd Yosemite opnieuw te downloaden?

Jasper
Lezer
Jasper

Hoi Jelle, het probleem is opgelost. Ik moest de originele DVD van Snow Leopard hebben voor de installatie. Daarna ge-update naar Yosemite!