Terug naar iTip: Opstartschijf macOS High Sierra maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Opstartschijf macOS High Sierra maken

Door Sven Lamers20 september 2016 08:003 min. leestijd1

Wil je macOS High Sierra downloaden? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS (High) Sierra nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Sierra op meerdere Macs wilt installeren. In deze iTip lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 8 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 8 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Opstartschijf met installatie macOS Sierra

  1. Download macOS High Sierra uit de Mac App Store.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘Sierra’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van macOS Sierra is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het getal aan het begin uiteraard. De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Sierra --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Copy complete. Done’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Opstartschijf macOS Sierra

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS High Sierra. Herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van macOS High Sierra wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS High Sierra uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jos van Adrichem
Lezer
Jos van Adrichem

dag In het artikel over het maken van een opstartschijf voor Mac os High Sierra maken, wordt gesproken over het invoeren van een wachtwoord, nadat je de link heb geplakt in Teminal, welk wachtwoord/waarvan wordt verwacht dat je invoert?