Terug naar iTip: Laat je voorlezen door je iOS-apparaat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Laat je voorlezen door je iOS-apparaat

Door Redactie iCreate15 december 2011 18:422 min. leestijd1

Dingen die je hoort beklijven beter dan dingen die je leest. Daarom tippen we vandaag een iOS-functie om teksten die op je iPhone worden getoond, in je moerstaal te laten voorlezen. Het is geen Siri, maar wel heel handig.

Priegelig

Of je nu een iPad hebt, een iPhone of iPod touch, al die apparaten kunnen tekst uit willekeurige apps hardop voorlezen. Dat is soms gewoon handig, bijvoorbeeld als je in de auto zit of als je tegelijk ook aantekeningen wilt maken. Bovendien zijn er altijd wel mensen die de lettertjes op een iPhone of iPod touch te priegelig vinden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Werking

  1. Ga naar de app Instellingen en tik onder aan het paneel ‘Algemeen’ op ‘Toegankelijkheid’. Op het gelijknamige paneel tik je in de sectie ‘Zien’ op ‘Spreek selectie uit’.
  2. Zet de optie aan door het schuifknopje naar rechts te slepen. Eventueel kun je met de schuifregelaar eronder ook de spreeksnelheid nog wijzigen.
  3. Selecteer vervolgens de tekst die je wilt laten voorlezen: houd je vinger erop tot de beide selectiemarkeringen verschijnen en sleep ze naar het gewenste begin- respectievelijk eindpunt. Tik ten slotte op ‘Spreek uit’ (of ‘Speak’ in Engelstalige apps, zoals Dropbox).

Taalafhankelijk

Bovenstaande tip werkt met alle apps die selecteerbare tekst weergeven, inclusief zelfgeschreven notities, maar op de iPad niet met boeken in iBooks of tijdschriften in de Kiosk. Deze kun je laten voorlezen via de VoiceOver-functie, waarover we al eerder hebben getipt.  Vreemd genoeg, kun je via ‘Spreek selectie uit’ op je iPhone of iPod touch wel uit boeken laten voorlezen .

Ten slotte moet je erom denken dat als je op je iOS-apparaat de Nederlandse taal hebt ingesteld, alleen Nederlandstalige teksten goed worden voorgelezen. Wil je een Engelse tekst beluisteren, open dan de Instellingen, ga naar het paneel ‘Algemeen’ en zet onder de optie ‘Internationaal‘ de ‘Taal’ op Engels.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Karin Leverink
Lezer
Karin Leverink

Bedankt voor deze tip, voor mijn dyslectische zoon echt een uitkomst. Overigens werkt het wel op onze ipad 1 met i-books.