Terug naar iTip: Is je wifi-netwerk traag?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Is je wifi-netwerk traag?

Door Redactie iCreate5 april 2012 21:442 min. leestijd7

Je hebt een goede wifi-ontvangst, maar toch is je je wifi-netwerk traag. Gelukkig kun je dat eenvoudig checken, zodat je er wat aan kunt doen.

Uitleg

Als er in je omgeving veel draadloze netwerken actief zijn, kunnen de vele wifi-signalen elkaar beïnvloeden (interferentie). Dat kan jouw netwerkverbinding vertragen, vooral als veel wifi-verbindingen hetzelfde zendkanaal gebruiken. Om je wifi-verbinding sneller te maken, kies je een kanaal dat door zo weinig mogelijk anderen wordt gebruikt.

Zo werkt het

 1. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl je op de menubalk van je Mac op het wifi-symbool klikt. Het wifi-menu wordt geopend en toont behalve de gebruikelijke opties en een lijstje met gedetecteerde netwerken ook – in lichtgrijs – allerlei gegevens over je huidige wifi-verbinding. Let op het kanaalnummer.
 2. Ga nu met de cursor beurtelings op de andere gedetecteerde netwerken staan (dus zonder erop te klikken). Telkens verschijnt dan een geel venstertje met vergelijkbare gegevens voor die wifi-verbinding. Let weer op de kanaalnummers en kijk welk kanaal het minst voorkomt.

  Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

  Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

  • En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
  • Extra voordeel als je KPN thuis hebt

 3. Open de wifi-instellingen van je router. Hoe dat moet, verschilt per merk router. Raadpleeg eventueel de routerhandleiding
  (Gebruik je bijvoorbeeld een AirPort Express, open dan in de map Hulpprogramma’s de app AirPort-configuratieprogramma. Je ziet een schema van je netwerk, klik hierin op je routeer, geef je wachtwoord op en klik op ‘Wijzig’. Er verschijnt een paneel met tabbladen. Ga naar het tabblad ‘Draadloos’ en klik op de knop ‘Draadloze opties’.)
 4. Zoek in de wifi-instellingen van je router naar de kanaalopties en stel een vrij of weinig gebruikt kanaalnummer in. Sluit hierna de instellingen af  (in het AirPort-configuratieprogramma klik je hiervoor op ‘Werk bij’ en bevestig je de wijziging).

Nog een aanvullende tip

Je kunt in stap 4 een ander kanaal opgeven, maar mogelijk is er nog een alternatief: moderne routers kennen een optie voor automatisch kanaaltoewijzing. De router checkt dan zelf het lokale internetverkeer en wijst dynamisch een vrij kanaal aan toe. Het kan dus zinvol zijn als kanaalnummer de optie ‘Automatisch’ te proberen.

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
AirPort
Bekijk dit dossier

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Pieter
Lezer
Pieter

Dankje Fred, goeie tip!

Pieter
Lezer
Pieter

Dankje Fred, goeie tip!

Beloved
Lezer
Beloved

Dit is echt een goede tip!

Ik worstel namelijk al een tijdje met onze router aangezien deze goed bereik heeft en kwalitatief erg goed is maar toch af en toe wat drops vertoont. Zelf had ik nog niet aan deze oplossing gedacht, maar wat blijkt: er zijn nog 10 andere wifi-verbindingen die allemaal op hetzelfde kanaal zaten.

Ik heb het pas net aangepast dus weet nog niet wat voor effect het echt heeft, maar ik hoop dat dit de oplossing blijkt te zijn!

Annie
Lezer
Annie

Geweldige tip en zeker het proberen waard.

Jasper
Lezer
Jasper

Tussen de kanalen zit ook nog wat overlap. Als je slim bent hou je hier een beetje rekening mee, zie ook: http://blog.serverfault.com/files/2012/01/WiFi_Channel_Overlap.png

Richard
Lezer
Richard

Je kunt ook gewoon bij “Over deze Mac”, Meer Info en dan Systeemoverzicht-Wifi kijken.

Q24U
Lezer
Q24U

Wat een goede tip zeg! Op die manier kun je echt optimaal genieten van je wifi connectie.