Terug naar iTip: Heeft jouw iPhone een ‘goede’ of ‘slechte’ A9-chip?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Heeft jouw iPhone een ‘goede’ of ‘slechte’ A9-chip?

Door Laura Grootaarts12 oktober 2015 20:252 min. leestijd5

De eerste rel rondom de iPhone 6s is er al: chipgate. Formeel zijn alle nieuwe iPhones gelijk, maar sommige iPhones zijn gelijker dan andere. Want het maakt verschil of je een A9-chip van Samsung of van TSMC onder de motorkap hebt.

Apple erkent een klein verschil

Met de Samsungchip heb je een kortere accuduur. Uit een gebruikerstest bleek een verschil van twee uur. Apple zelf erkent dat er een verschil is, maar zegt dat dat marginaal is: hooguit twee tot drie procent bij normaal gebruik. Het feit dat Apple meteen reageert op de consternatie en zelfs toegeeft dat er iets speelt, doet ons de wenkbrauwen fronsen. En normaal gebruik, wat is dat eigenlijk? Als je je iPhone gebruikt als gamedevice, is dat dan normaal gebruik?

Welke A9-chip zit er in jouw iPhone? Het kan nog wel eens interessant zijn om dit te weten. Maar je iPhone geeft zijn geheim niet zomaar prijs. Toch kun je in een paar minuten achterhalen welke chip er in jouw toestel zit. Wij leggen het je graag uit.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Download de app Lirum Device Info Lite

Lirum Device Info Lite - App Store

Download in de App Store de app Lirum Device Info Lite. Deze app is gratis. Er is ook een betaalde variant van de app, maar laat je niks wijsmaken: die heb je helemaal niet nodig.

2. Open Lirum Device Info Lite

Open Lirum Device Info Lite

Als je de app opent, krijg je meteen de nogal schreeuwerige vraag of je de betaalde pro-versie van de app wilt. Nee, die wil je nog steeds niet. Tik op de rode ‘Not Now’-button.

3. Controleer het modelnummer

Lirum Device Info Lite

Meteen nadat je de melding hebt weggeslikt, kom je op het openingsscherm van de app en hier vind je meteen alle informatie die je nodig hebt. Rechtsonder de Pacman-grafiek, staat ‘model’. Het nummer wat hier achter vermeld staat, geeft aan welke A9-chip er in je iPhone zit.

Met de volgende modelnummers heb je een TSMC-chip en zit je goed:

  • N66MAP
  • N71MAP

Heb je echter een van de volgende modelnummers, dan heb je een Samsung-chip:

  • N66AP
  • N71AP

Koop je een iPhone 6s Plus dan is de kans dat je een goede TSMC-chip hebt ongeveer 70%. Met de iPhone 6s is die kans ongeveer 40%. Wij vieren op de redactie dus een heel klein en bescheiden feestje. Maar of het uitmaakt? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 6s
Bekijk dit dossier

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mickey
Lezer
Mickey

Had eerst de 6s met Samsung chip. Batterij hield het nog geen 8 uur vol bij echt basisgebruik, geen video/audio/games. Binnen 1,5 uur waarin 2 telefoontjes werden gepleegd en nu.nl en telegraaf-apps werden geraadpleegd was minimaal 20% stroom verdwenen. Nu TSMC met zelfde teruggezette back-up en werkelijk véél beter!!!! Na 8 uur nog 40%!

Nono
Lezer
Nono

Mick, ik heb er al 4 omgeruild en ik krijg alleen maar de samsung chips. Hoe heb jij de tsmc gekregen? Puur geluk?

Mickey
Lezer
Mickey

Ja puur geluk helaas, of het kan zijn dat de man van de Phonehouse het zekere voor het onzekere heeft genomen. Wellicht kan je het gewoon vragen.

Hannes de Spiegelaere
Lezer
Hannes de Spiegelaere

Ik heb de N66AP-chip, erkent Apple dit probleem en ruilt het het toestel?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Chipgate bleek uiteindelijk een storm in een glas water. Apple zelf heeft erkend dat er verschil was tussen de chips, maar dit was miniem. Uit onafhankelijke tests is ook gebleken dat het inderdaad allemaal meeviel: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/nieuw-bewijs-chipgate-bestaat-niet/. Veel plezier trouwens met je nieuwe iPhone!