Terug naar iTip: Handige commando's bij dicteren (leestekens, nieuwe zin)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Handige commando's bij dicteren (leestekens, nieuwe zin)

Door Arjan Kropman6 november 2015 16:082 min. leestijd1

Reuze handig de dicteerfunctie van je iPhone: tik op het microfoontje op het toetsenbord en spreek je tekst in. Hebben we eindelijk dat toetsenbord met kleine letters, hoeven we dankzij spraakherkenning helemaal niet meer te typen. Maar hoe zorg je ervoor dat je stukje gesproken tekst wordt voorzien van leestekens? En hoe spring je naar de volgende regel of laat je een witregel open?

dictate_icon

Leestekens

No big deal. Wil je een punt, komma, vraagteken, uitroepteken, dubbele punt, puntkomma, haakjes of wat er verder aan leestekens te halen is in je tekst, dan benoem je het betreffende leesteken op de plaats waar je hem in de zin hebben wilt. “Begrijp je deze zin vraagteken”, wordt dus ‘Begrijp je deze zin?’ op het scherm. Enzovoort. Spreek de leestekens wel duidelijk uit.

Volgende regel

Ook al zo simpel: als je een nieuwe zin op de volgende regel wilt beginnen, geef je het commando ‘volgende regel’. De cursor springt dan naar de volgende regel.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Witregel

Iets moeilijker is het bedenken hoe je een witregel in je tekst krijgt. Dat doe je door het commando ‘nieuwe paragraaf’ na de zin te geven. Ach, als je het eenmaal weet is het zo moeilijk niet.

Smiley

Je kunt zelfs smiley’s dicteren. Zeg “smiley’ voor een :-), “frowney” voor een :-(. Nu nog de 😛 en de dicteerfunctie zou ultiem zijn.

Gaat het dicteren altijd goed?

Nee natuurlijk niet. Er zitten nog wel wat ieniemienie hiaatjes in de dicteerfunctie. Stel nou eens dat je nieuwe regels wilt instellen in het bedrijf waar je werkt. Het kopje boven je memo wordt ‘Nieuwe regels’. Check maar eens wat de Apple dicteerfunctie daar dan van maakt. De bovenstaande commando’s werken overigens ook allemaal op de Mac.

Het nalezen van je tekst is sowieso geen zinloze exercitie wanneer je hem gedicteerd hebt. Je moet stelselmatig correct spreken om de tekst juist te krijgen en de werkwoordsvormen worden zeker niet altijd juist gespeld. En toch vinden wij het een supercool functie.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Arjan Kropman

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bas van den Berg
Lezer
Bas van den Berg

Het moet zijn ‘nieuwe regel’ i.p.v. volgende regel.