Terug naar iTip: Bestandsstructuur op Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Bestandsstructuur op Mac

Door Redactie iCreate7 oktober 2014 10:112 min. leestijd0

Wanneer je een externe schijf of usb-stick gebruikt, moet je Mac wel overweg kunnen met de bestandsstructuur op deze schijf. In Schijfhulpprogramma kun je een externe schijf wissen en een andere structuur kiezen. Maar Mac en Windows gebruiken verschillende structuren, dus welke moet je gebruiken?

Bestandsstructuren op Mac

Mac OS Uitgebreid (journaled)

Gebruiken voor: Mac. Dit is de standaard structuur voor Mac-schijven, ook wel bekend als HFS+. Ook de harde schijf van een Mac is volgens deze structuur geformatteerd. Gebruik deze bestandsstructuur voor schijven en usb-sticks die je alleen met Macs gaat gebruiken. Een back-up met Time Machine vereist Mac OS Uitgebreid.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Werkt niet met: Windows. Heb je Windows op een Mac geïnstalleerd, kun je met behulp van de Boot Camp-stuurprogramma’s deze structuur wel lezen (maar niet schrijven). Gewone Windows-machines hebben daarvoor aparte software nodig.

MS-DOS (FAT)

Gebruiken voor: Mac en Windows. Dit betreft de FAT32-structuur. Het voordeel hiervan is dat zowel Mac, Windows als andere apparaten zoals televisies en consoles met deze structuur overweg kunnen. Veel usb-sticks en SD-kaartjes gebruiken standaard deze structuur.

Werkt niet met: bestanden groter dan 4 GB. Omdat FAT32 een vrij oude bestandsstructuur is, kunnen er geen bestanden groter dan 4 GB worden geschreven. Let hierop bij bijvoorbeeld (ruw) filmmateriaal. De maximale schijfgrootte is 2 TB; op Windows XP slechts 32 GB.

ExFAT

Gebruiken voor: Mac en Windows. ExFAT is de opvolger van FAT32 en wordt op alle recente versies van Mac en Windows ondersteund. ExFAT is echter nog lang niet zo breed geadopteerd als FAT32.

Werkt niet met: oude Mac- en Windows-versies. ExFAT wordt ondersteund vanaf OS X 10.6.5 (Snow Leopard) en Windows XP (SP2) of nieuwer.

NTFS

Gebruiken voor: Windows. Deze structuur wordt standaard gebruikt in Windows, maar wordt niet ondersteund door Mac OS X. Het is dan ook niet mogelijk om met Schijfhulpprogramma een schijf in NTFS te formatteren.

Werkt niet met: Mac. Met een Mac kun je wel NTFS-schijven lezen, maar niet schrijven. Met aparte software als Paragon is het wel mogelijk om te schrijven.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar