Terug naar iTip: Bestandsstructuur op Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Bestandsstructuur op Mac

Door Jelle Mol7 oktober 2014 10:112 min. leestijd0

Wanneer je een externe schijf of usb-stick gebruikt, moet je Mac wel overweg kunnen met de bestandsstructuur op deze schijf. In Schijfhulpprogramma kun je een externe schijf wissen en een andere structuur kiezen. Maar Mac en Windows gebruiken verschillende structuren, dus welke moet je gebruiken?

Bestandsstructuren op Mac

Mac OS Uitgebreid (journaled)

Gebruiken voor: Mac. Dit is de standaard structuur voor Mac-schijven, ook wel bekend als HFS+. Ook de harde schijf van een Mac is volgens deze structuur geformatteerd. Gebruik deze bestandsstructuur voor schijven en usb-sticks die je alleen met Macs gaat gebruiken. Een back-up met Time Machine vereist Mac OS Uitgebreid.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Werkt niet met: Windows. Heb je Windows op een Mac geïnstalleerd, kun je met behulp van de Boot Camp-stuurprogramma’s deze structuur wel lezen (maar niet schrijven). Gewone Windows-machines hebben daarvoor aparte software nodig.

MS-DOS (FAT)

Gebruiken voor: Mac en Windows. Dit betreft de FAT32-structuur. Het voordeel hiervan is dat zowel Mac, Windows als andere apparaten zoals televisies en consoles met deze structuur overweg kunnen. Veel usb-sticks en SD-kaartjes gebruiken standaard deze structuur.

Werkt niet met: bestanden groter dan 4 GB. Omdat FAT32 een vrij oude bestandsstructuur is, kunnen er geen bestanden groter dan 4 GB worden geschreven. Let hierop bij bijvoorbeeld (ruw) filmmateriaal. De maximale schijfgrootte is 2 TB; op Windows XP slechts 32 GB.

ExFAT

Gebruiken voor: Mac en Windows. ExFAT is de opvolger van FAT32 en wordt op alle recente versies van Mac en Windows ondersteund. ExFAT is echter nog lang niet zo breed geadopteerd als FAT32.

Werkt niet met: oude Mac- en Windows-versies. ExFAT wordt ondersteund vanaf OS X 10.6.5 (Snow Leopard) en Windows XP (SP2) of nieuwer.

NTFS

Gebruiken voor: Windows. Deze structuur wordt standaard gebruikt in Windows, maar wordt niet ondersteund door Mac OS X. Het is dan ook niet mogelijk om met Schijfhulpprogramma een schijf in NTFS te formatteren.

Werkt niet met: Mac. Met een Mac kun je wel NTFS-schijven lezen, maar niet schrijven. Met aparte software als Paragon is het wel mogelijk om te schrijven.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar