Terug naar iTip: Batterij sparen op je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Batterij sparen op je iPhone

Door Jelle Mol1 december 2014 11:535 min. leestijd1

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt je iPhone de hele dag intensief gebruikt en geen enkele mogelijkheid gehad om hem op te laden. En ja hoor, daar is die gevreesde melding: ‘Batterij bijna leeg’.

Batterij iPhone iPad

Met deze 10 tips kun je batterij sparen op je iPhone (of iPad), zonder dat je telefoon volledig onbruikbaar wordt. Dat voorkomt niet dat hij vroeg of laat écht leeg is, maar alle beetjes helpen, toch?

1. Batterijgebruik controleren (iOS 8)

Allereerst is het handig om het batterijgebruik in kaart te brengen. Open de Instellingen en ga naar ‘Algemeen>Gebruik>Batterijgebruik’. Tik op ‘Afgelopen 7 dagen’ om te zien welke apps of functies het meeste van je batterij slurpen. Is er een app die er echt uitspringt? Let dan op je gebruik van deze app.

2. Beweging in iOS verminderen (parallaxeffect)

In iOS 7 heeft Apple het parallaxeffect geïntroduceerd: bewegingen ten opzichte van de achtergrond om diepte te creëren in iOS. Een mooi effect, maar niet per se functioneel. Om deze bewegingen uit te schakelen ga je naar ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Verminder beweging’. Als je het parallaxeffect uitschakelt, zijn de animaties van het openen en sluiten van apps ook anders.

3. Automatisch app-downloads uitzetten

Een andere nieuwe functie in iOS 7 is het automatisch downloaden van muziek, apps, boeken en app-updates. Als je veel apps hebt, zal je iPhone of iPad veel gebruik maken van die laatste functie. Vind je het niet erg om af en toe in de App Store te controleren of er nieuwe updates zijn? Schakel het automatisch downloaden van app-updates dan uit via ‘Instellingen>iTunes en App Store>Automatische downloads’.

Automatische app-downloads

4. Schakel ‘Ververs apps op achtergrond’ uit

iOS biedt de mogelijkheid om de inhoud van apps automatisch te verversen op de achtergrond, zodat je bij het openen van bijvoorbeeld Facebook of Weer meteen de nieuwste informatie ziet. Erg handig, maar dit kost helaas ook wat van je batterij. Kijk bij ‘Instellingen>Algemeen>Ververs apps op achtergrond’ welke apps van deze functie gebruikmaken, want het automatisch verversen is niet bij alle apps erg zinvol. Schakel de functie daarom uit voor apps die je weinig gebruikt.

5. Locatievoorzieningen per app uitschakelen

Nog zo’n ‘battery killer’: het gebruik van gps. Veel apps maken er gretig gebruik van, maar dat is lang niet altijd nodig. Tik op ‘Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen’ om te zien welke apps je locatie gebruiken. Wees kritisch, want waarom zou dat ene spelletje moeten weten waar je bent? Ook als je nooit je locatie vermeldt op bijvoorbeeld Facebook of Twitter, kun je locatievoorzieningen uitschakelen voor dit soort apps.

Locatie apps iPhone iPad

6. Locatievoorzieningen van iOS uitschakelen

Het zijn echter niet alleen apps die gebruikmaken van je gps. Onderaan de lijst met apps in ‘Locatievoorzieningen’ staat ‘Systeem’. Tik hierop om te zien welke systeemfuncties toegang hebben tot je locatie. Veel van deze functies zijn handig, maar niet essentieel. ‘Mobiel netwerk zoeken’ en ‘WiFi-netwerken’ versnellen bijvoorbeeld het zoekproces, maar ook zonder deze locatievoorziening zul je een netwerk vinden. In een eerdere iTip kun je meer lezen over Veelbezochte locaties.

7. Helderheid van het scherm verlagen

Maximale helderheid op je scherm ziet er prachtig uit, maar kost behoorlijk wat batterij. In veel gevallen is het ook niet echt nodig, tenzij je buiten in de volle zon staat. Om de helderheid snel aan te passen, open je het Bedieningspaneel (veeg van onder naar boven) en sleep je het schuifje naar links. Het is daarnaast verstandig om in ‘Instellingen>Beeldscherm en helderheid’ de functie ‘Pas automatisch aan’ in te schakelen.

8. Bluetooth uitzetten

In datzelfde Bedieningspaneel kun je ook bluetooth uitschakelen wanneer je het niet gebruikt. Dit wil je natuurlijk niet als je iPhone gekoppeld is met een carkit of ander bluetooth-apparaat, maar in alle andere gevallen kan het batterij sparen. Bluetooth staat standaard aan na iedere update van iOS en wanneer je AirDrop hebt gebruikt, dus let goed op de aanwezigheid van het bluetooth-icoontje in de bovenste balk.

Bluetooth iPhone iPad

9. Tijd voor automatisch slot

Behalve het gebruik van apps is het scherm zelf ook een grootverbruiker van energie. Zorg er daarom voor dat je iPhone snel sluimert wanneer je hem niet handmatig in sluimerstand hebt gezet. Via ‘Instellingen>Algemeen>Automatisch slot’ kun je het aantal minuten kiezen waarna je iPhone moet vergrendelen. Kies bij voorkeur voor 1 of 2 minuten.

10. Apps handmatig afsluiten: niet nodig

Een veelgehoorde tip om batterij te sparen is het handmatig afsluiten van apps die je op dat moment niet gebruikt. Deze truc moeten we helaas naar het rijk der fabelen verwijzen. Het bespaart geen batterij en sterker nog, het kost zelfs energie als je dit doet.

Hoe komt dat? Multitasking in iOS is zodanig opgezet dat apps die niet gebruikt worden, ook geen actief proces vormen in de achtergrond. Met andere woorden: je kunt allerlei apps open laten staan en verdergaan met iets anders, terwijl iOS ervoor zorgt dat die andere apps geen batterij verbruiken. Een uitzondering hierop vormen apps die toestemming hebben om op de achtergrond gegevens te verwerken (zie tip 4 en 5).

Multitasking iPhone iPad

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
vic
Lezer
vic

Bij nummer tien worden de apps inderdaad gfreezed, maar de iPhone reserveert er weg geheugen voor. Dit kan dus na een tijdje traag worden