Terug naar Maak prachtige portretvideo’s met Filmmodus op de iPhone 13
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak prachtige portretvideo’s met Filmmodus op de iPhone 13

Door Redactie iCreate10 februari 2022 09:003 min. leestijd0

Apple introduceerde ruim vijf jaar geleden Portretmodus op de iPhone. Hiermee maak je met gemak overtuigende portretfoto’s, zonder portretlens. En de Filmmodus maakt dertig keer per seconde een Portretmodus-foto, waardoor een filmpje met wazige achtergrond (of voorgrond) ontstaat. Je past hierbij live de focus aan, maar ook achteraf. In deze workshop leggen we uit hoe je de Filmmodus van je iPhone-camera gebruikt, en hoe je je opnames vervolgens bewerkt.

WS_cam_groot


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Film

ws_cam_1

Open de Camera-app. Scrol in de balk naar ‘Film’: dit is de derde optie van links (of van onder). Richt je iPhone nu op een persoon of object, en je ziet dat de achtergrond wazig wordt gemaakt.

2 Focus

ws_cam_2

Tik naast je onderwerp, en de focus verschuift naar de achtergrond. Dit gaat automatisch met een soepele overgang. Je kunt ook nog een keer op je onderwerp tikken: dan blijft de focus hierop, ook bij beweging.

3 Twee personen

WS_cam_3

Wanneer er twee mensen in beeld zijn, worden beide gezichten herkend. Het voorste gezicht wordt dan in focus gebracht. Zodra deze persoon zich omdraait, wordt de focus verschoven naar de ander.

4 Handmatig

ws_cam_4

Het is ook mogelijk om handmatig tussen onderwerpen te wisselen. Tik op een grijs vierkantje om op dat onderwerp te focussen. Je kunt ook buiten de vierkantjes tikken, bijvoorbeeld op de achtergrond.

5 Diafragma

ws_cam_5

Het virtuele diafragma bepaalt hoe wazig de achtergrond wordt. Dit stel je in door bovenin op de ‘ƒ’ te tikken. Er komt dan een schuifbalk in beeld, die je kunt verschuiven van ƒ/2.0 tot ƒ/16.

6 Zoek

ws_cam_6

Om video’s die je met de Filmmodus hebt gemaakt te bewerken, open je de Foto’s-app. Ga naar het tabblad ‘Albums’ en scrol naar ‘Mediatypen’. Tik in die lijst op ‘Film’. Je ziet nu al je Filmmodus-video’s.

7 Wijzig

ws_cam_7

Open een filmpje en tik vervolgens op ‘Wijzig’. Je past nu linksboven je virtuele diafragma achteraf aan, en met de gele ‘film’-knop schakel je de filmmodus uit als je niet tevreden bent over het effect.

8 Verplaats

ws_cam_8

Onderaan je scherm zie je de punten waarop het filmpje wisselt van focus. Tik op een punt, en je ziet waar de focus op gelegd wordt. Tik vervolgens in de voorvertoning van je filmpje om het focuspunt te verplaatsen.

9 Voeg toe

ws_cam_9

Een nieuw punt toevoegen waarop je wisselt van focus is ook mogelijk: scrol daarvoor naar een moment in je filmpje waar nog geen punt staat, en tik in de voorvertoning. Niet tevreden? Tik op de prullenbak.

Filmmodus: niet elke iPhone-camera

De ultragroothoekcamera, die in de Camera-app ‘0,5x’ wordt genoemd, heeft geen ondersteuning voor de filmmodus. Alle andere camera’s van de iPhone werken wél met de filmmodus, waaronder de camera aan de voorkant. De telelens (3x) op de iPhone 13 Pro geeft het meest dramatische effect: die komt namelijk qua perspectief het dichtste bij werkelijke filmcamera’s.

Achtergrond

WS_cam_groot

In focus, of niet?

Je ziet wanneer je de filmmodus hebt ingeschakeld direct in de voorvertoning wat in focus is, en wat herkend wordt als onderwerp. Onderwerpen krijgen namelijk een kader. Als er een geel kader rondom het onderwerp is, wordt er op gefocust. Is er een grijs kader, dan kun je erop tikken om de focus erop te plaatsen.

Diafragma

Hoewel een iPhone een vast diafragma heeft, kun je met de filmmodus een soort ‘virtueel diafragma’ beïnvloeden. Tik op de ‘ƒ’ en draai vervolgens aan het wieltje om dit te verhogen of te verlagen. Hoe lager de waarde, hoe waziger de achtergrond (of voorgrond) wordt gemaakt – net als bij een ‘echte’ camera.

Niet perfect

De filmmodus vertoont nog wat gebreken die we al kennen van de ‘oude’ portretmodus. Toen deze functie in 2016 geïntroduceerd werd, ontstonden er vaak vage randjes rond haren en brillen. Inmiddels is dat een stuk beter, maar de filmmodus moet alles zó snel berekenen dat die foutjes er nog niet goed uitgefilterd worden. Verwacht dus (nog) geen perfecte resultaten!

Ergens anders focussen

Hoewel de kaders doen vermoeden dat dat je enige opties zijn om ergens op te focussen, is dit niet het geval. Je kunt namelijk ook ergens anders in het scherm tikken om daarop te focussen. Hierbij is het wel zo dat, omdat de iPhone er geen onderwerp in herkent, de focus vaak wat minder accuraat werkt dan bij onderwerpen die wel herkend zijn.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar