Terug naar Dit is er nieuw op het thuisscherm van je iPad: widgets, appbibliotheek en meer
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Dit is er nieuw op het thuisscherm van je iPad: widgets, appbibliotheek en meer

Door Laura Grootaarts27 september 2021 12:083 min. leestijd0

We begrepen er niets van, een jaar of wat geleden. Apple bracht toen iOS 14 uit met een aantal superhandige functies voor je iPhone. Widgets bijvoorbeeld, om de meest relevante informatie uit apps altijd in één oogopslag te kunnen zien op het thuisscherm. En een appbibliotheek waarin al je apps altijd keurig waren opgeborgen.

Maar op de iPad waren deze opties in geen velden of wegen te bekennen en niemand wist eigenlijk waarom dat zo was. Apple zelf blijkbaar ook niet, want met de nieuwste update (iPadOS 15) maken de widgets en de appbibliotheek dan eindelijk ook hun intrede op de iPad. Op het grote scherm komen ze uitstekend uit de verf!

1 Widgets iPad toevoegen

Widgets iPad toevoegen

Je iPad is nu geschikt voor widgets met allerlei handige informatie uit apps. Om een widget toe te voegen, houd je een leeg plekje op het scherm langer vast totdat de apps gaan wiebelen. Tik dan op het plusje bovenin.

2 Widget-overzicht

Zoek widgets

Het widget-overzicht verschijnt nu, met rechts veel suggesties. In de rij links staan ze allemaal. Steeds meer apps zijn tegenwoordig uitgerust met een widget. Tik op een widget om deze toe te voegen.

3 Widgets formaten

Widget formaat

Widgets zijn er in diverse formaten en voor je iPad zijn er ook een paar extra grote. Veeg horizontaal over de voorvertoning en kies de gewenste maat. Tik daarna op ‘+ Voeg widget toe’.

4 Waar moet ie staan?

Widget verslepen

De widget belandt nu ergens tussen de apps. Sleep hem naar de gewenste plek. Of boven op een andere widget, om ze te stapelen. In dat geval is het belangrijk dat de widgets hetzelfde formaat hebben.

5 Appbibliotheek

Appbibliotheek

Veeg eens helemaal naar rechts. Hier vind je voortaan de appbibliotheek waarin al je apps zijn ondergebracht in handige rubrieken. Je kunt helemaal naar rechts vegen om bij de appbibliotheek te komen. Of je duwt op het symbool rechtsonder in het Dock. Op de iPad is het vrijwel altijd in beeld, dus dit is waarschijnlijk de snelste optie. Tik op het zoekvenster voor een alfabetische lijst van al je apps.

6 Te veel apps

App verwijderen

Heb je veel apps die je maar sporadisch gebruikt en die je toch niet kwijt wilt? Verwijder ze maar van je beginscherm. Laat het scherm weer wiebelen door het wat langer vast te houden, tik op de min en ‘Verwijder app’.

7 Verwijder van beginscherm

Verwijder van beginscherm

Tik nu op de blauwe optie: ‘Verwijder van beginscherm’. De app blijft wel in je appbibliotheek staan – opgeruimd staat netjes. Als je op ‘Verwijder app’ tikt, verwijder je de app compleet van je iPad.

8 Verberg beginschermen

Thuisscherm verbergen

Of verberg hele schermen met apps die je weinig gebruikt. Houd het scherm vast: als de apps gaan trillen, tik je onderin op de balk met de stippels. Ieder stipje stelt een van je thuisschermen voor.

9 Vink aan of uit

Pagina's uitvinken

Je ziet nu voorvertoningen van al je thuisschermen: vink overbodige pagina’s uit. De apps vind je terug via de appbibliotheek. Je moet altijd één scherm aangevinkt laten. Zet hierop je favoriete apps en widgets.

10 Snel een notitie maken

Snelle notities

Een nieuw geheim van iPadOS 15! Als je vanuit de hoek rechts beneden naar het midden van je scherm veegt, open je supersnel een notitie.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar