Maak van een Keynote-project een interactieve presentatie voor educatieve doeleinden.
Wanneer je denkt aan een Keynote-presentatie heb je waarschijnlijk een grote zaal voor ogen vol met mensen die ademloos luisteren naar jouw verhaal. Vandaag laten we een heel andere toepassing van Keynote zien. We maken een interactieve presentatie die mensen zelf kunnen bekijken.
Dit soort presentaties vind je bijvoorbeeld in musea. Bij een expositie is meestal vreselijk veel te vertellen maar er is te weinig ruimte om overal borden met tekst neer te zetten. Bovendien wil de ene bezoeker meer informatie dan de andere, dus het is fijn als de bezoeker zelf kan kiezen wat hij wel en niet krijgt voorgeschoteld. Vroeger gebruikte men hiervoor dikke museumboekjes, maar steeds vaker staan er in de zaal computers met aanraakschermen waarop interactieve presentaties afgespeeld worden.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Het maken van een dergelijke presentatie is eigenlijk niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een aantal dia’s met informatie. Hiertussen breng je koppelingen aan, zodat je kunt klikken op het onderwerp naar keuze. In deze workshop laten we je precies zien hoe je dit doet. Overigens staat het resultaat van onze presentatie als voorbeeld op de cd van iCreate nr. 12.
Stap voor stap | Keynote Interactieve museumpresentaties maken
1: De eerste dia
Maak een nieuw project aan en kies hiervoor een thema uit. Gebruik de standaard tekstvakken en/of voeg nieuwe toe via ‘Voeg in>Tekstvak’.
2: Tekstvakken tellen
Ontwerp de dia naar eigen wens maar let er wel op dat je voor iedere gelinkte pagina een tekstvak maakt. Daar moet de kijker straks namelijk op klikken om te kunnen navigeren.
3: Nieuwe dia’s
Maak het gewenste aantal pagina’s aan via ‘Dia>Nieuwe dia’, sneltoets Shift+Cmd+N of het ‘+’-knopje linksboven in het Keynote-venster.
4: Verder uitwerken
Vul de nieuwe dia’s met informatie. Dit moet je eerst doen voordat je links gaat toevoegen, want anders wordt het erg lastig om te controleren of de link naar de goede dia gaat.
5: Koppelingsinfo
Selecteer nu een tekstvak (of een afbeelding of groep) en open het Info-venster (via sneltoets Alt+Cmd+i of het infoknopje rechts boven de menubalk) en ga naar het tabblad ‘Koppeling’.
Vink de optie ‘Activeer als koppeling’ aan om een link te maken van het tekstvak/object. Vink de onderste optie aan en selecteer de dia waar de link naar moet verwijzen.
7: Alles linken
Herhaal stap 6, totdat je alle dia’s gelinkt hebt naar de bijbehorende pagina. Op die pagina’s moet je ook weer een link terug sturen, aangezien de gebruiker anders vast komt te zitten.
8: Navigatieproblemen
In Keynote navigeer je normaal door ergens op te klikken, want zo ga je automatisch naar de volgende of vorige pagina. Nu wil je dat niet en moet je de navigatie dus aanpassen.
9: Alleen koppelingen
Dit doe je door in het infovenster bij het tabblad ‘Document’ de optie ‘Presentatie’ op ‘Alleen koppelingen’ te zetten. Nu kun je alleen maar navigeren door middel van de linkjes die jij hebt aangemaakt.
Praat mee!