Terug naar iCreate Q&A: stel je vragen over Safari
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iCreate Q&A: stel je vragen over Safari

Door Redactie iCreate14 maart 2019 09:391 min. leestijd41

Update:

De Q&A is gesloten. Bedankt voor al jullie vragen! Helemaal onderaan op deze pagina kun je alle vragen en antwoorden teruglezen. Eventuele openstaande vragen beantwoorden we nog. Binnenkort komt er een nieuw Q&A: tot dan!

Bij iCreate kun je terecht voor je Apple-vragen. Via de mail, Facebook of Twitter, of als een reactie op onze website. Elke vijf weken beantwoorden we de vragen live, tijdens de iCreate Q&A. Vanmiddag (vrijdag 15 maart) staat de volgende Q&A gepland! Tussen 12:00 en 13:00 uur beantwoorden we live al jullie vragen. Het thema van deze editie: Safari.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Vragen Safari

Vragen Safari

De webbrowser van Apple is beschikbaar op de iPhone, iPad en Mac. Heb je vragen over het wachtwoordbeheer, instellingen per website, privacy, of heel iets anders? Dan is dit de kans om ze te stellen.

Vanaf 12:00 uur zitten we klaar om jullie vragen te beantwoorden. Je plaatst deze als reactie onderaan dit bericht, wij reageren erop. Vragen stellen kan tot 13:00 uur.

De vorige Q&A had het thema Apple Foto’s. Alle vragen en antwoorden lees je terug onder het artikel iCreate Q&A: stel je vragen over Apple Foto’s.

iCreate 141
iCreate 141
iOS 16 – Alle nieuwe functies uitgelegd
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Jelle
Lezer
Jelle

In Safari kan ik zowel Bladwijzers als Favorieten opslaan. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en wanneer moet ik welke optie gebruiken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jelle! Als je een ‘Favoriet’ opslaat, komt die in een speciale map van je bladwijzers terecht. Deze map wordt standaard gebruikt voor de Favorietenbalk (via ‘Weergave>Toon favorietenbalk’ in de menubalk) en de ‘Nieuwe tabblad’-pagina van Safari – het zijn dus bladwijzers die je nog sneller toegankelijk wilt hebben. Voor de rest is er geen verschil. Je kunt een gewone bladwijzer ook gemakkelijk naar de Favorieten-map verslepen via het bladwijzerbeheer (sneltoets Option+Cmd+B).

ria
Lezer
ria

Favorieten zijn sneller bereikbaar dan Bladwijzers. Ze verschijnen onder de adresbalk in Safari, zodat je er met één klik naartoe kunt. Als je een nieuw tabblad wil aanmaken, zie je ook de lijst met Favorieten: éénmaal klikken en je Favoriet wordt geopend

ria
Lezer
ria

Te veel Favorieten, maakt het onoverzichtelijk, daarom gebruik je bladwijzers om pagina’s die je nog wil bezoeken te ordenen

Jelle
Lezer
Jelle

Bedankt! Maar ik kan ook mappen aanmaken in Favorieten, dus ik zie niet echt de toegevoegde waarde van Bladwijzers.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Bladwijzers zijn wel iets meer privé dan Favorieten, dus dat kan een overweging zijn.

Henry IJzerman
Lezer
Henry IJzerman

Hoe krijg ik mega.nz op tablet?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Zo te zien is daar een iOS-app voor in de Nederlandse App Store. Dan zou ik daar eerder voor kiezen dan de versie in de browser. Ik ken deze dienst overigens verder niet. Via de volgende link kun je de app downloaden: https://itunes.apple.com/nl/app/mega/id706857885?mt=8

ria
Lezer
ria

Maak je Safari sneller door Geschiedenis te wissen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dit zal vrijwel niets uitrichten. Als je Safari sneller wilt maken, merk je meer verschil door een adblocker te gebruiken. Ka-Block! is bijvoorbeeld een goede: https://itunes.apple.com/nl/app/ka-block/id1335413823?mt=12.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Koen! Adblockers! Als webredacteur moet ik hier toch op zijn minst een enigszins boze emoji bij plaatsen: ?

Een andere manier om Safari wat meer snelheid te geven, is door de cache te legen. Hiervoor ga je naar ‘Safari>Voorkeuren>Geavanceerd’, en zet je een vinkje voor ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’. Het menu ‘Ontwikkel’ wordt dan zichtbaar, en hierin vind je de optie ‘Leeg caches’. Kleine aantekening: in het begin wordt Safari dan juist trager vanwege het ophalen van nieuwe informatie, maar op den duur heb je er profijt van.

Freek
Lezer
Freek

Ik heb het wachtwoord van een account op een website gewijzigd. Hoe bewaar ik dit nu weer automatisch in Safari?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Als je opnieuw inlogt op dat account, dan vraagt Safari vanzelf of dit gewijzigde wachtwoord opgeslagen moet worden. Klik op ‘Werk wachtwoord bij’ en je bent klaar. Eventueel kun je het opgeslagen wachtwoord handmatig wijzigen door naar ‘Safari>Voorkeuren’ te gaan. Op het tabblad Wachtwoorden (dit vereist je gebruikerswachtwoord) kun je al je wachtwoorden inzien en wijzigen.

Dirk
Lezer
Dirk

Is het ook mogelijk om dit automatisch te laten verlopen (Heb nu bij sommige sites wel drie accounts, terwijl er maar een actueel is (bij wijzigen wachtwoord bijvoorbeeld)

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat kan helaas niet automatisch, maar in ‘Voorkeuren>Wachtwoorden’ kun je wel de overbodige accounts verwijderen. Selecteer ze en kies ‘Verwijder’.

Ton
Lezer
Ton

Hoe kan ik mijn privacy in Safari het best beschermen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Ton. Met de standaardinstellingen beschermt Safari je privacy al relatief goed. De belangrijkste optie vind je in de voorkeuren van Safari. Ga hier naar het tabblad ‘Privacy’ en zet een vinkje bij ‘Voorkom volgen door gekoppelde sites’. De optie ‘Vraag websites me niet te volgen’ kun je daarentegen negeren. Deze wordt binnenkort toch verwijderd en heeft nu al nauwelijks effect. Je vraagt hiermee aan websites je niet te volgen, maar de meeste sites gaan hiermee toch niet akkoord. Een betere mogelijkheid voor meer bescherming zijn extensies. Disconnect is een erg goede: https://itunes.apple.com/nl/app/disconnect-premium/id1333277187

Dominique
Lezer
Dominique

Ik wil niet dat video’s van websites automatisch afspelen hoe verander ik dit? Groetjes

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Bij de voorkeuren van Safari ga je naar het paneel ‘Websites’. Klik op ‘Automatisch afspelen’ en geef bij de websites ‘Speel nooit automatisch af’ aan. Doe dit ook onderin, bij ‘Bij bezoek van andere websites’.

Dominique
Lezer
Dominique

Jullie zijn geweldig dankjewel!

peter
Lezer
peter

Als ik op een link klik in een app, bijvoorbeeld YouTube of Twitter, opent de site vaak in de app in plaats van in Safari. Kan ik dat ergens instellen?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je kunt de link op de iPhone of iPad langer ingedrukt houden. Er verschijnt dan een menu, en daarin heb je de keuze voor óf de app, óf ‘openen in een nieuw tabblad’. Kies je voor het laatste dan ga je naar de mobiele versie in een nieuw tabblad in Safari (de url is dan bij bijvoorbeeld Twitter mobile.twitter.com). Een andere optie is het compleet verwijderen van de apps in kwestie, dan openen de linkjes sowieso in Safari.

Frits
Lezer
Frits

Wordt mijn iPhone langzamer als ik altijd al mijn tabbladen open laat staan?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Nee, je iPhone niet, maar persoonlijk merk ik wel verschil in de Safari-app zelf. Bovendien wordt het natuurlijk erg onoverzichtelijk, met 86 geopende tabs. Ik sluit ze zelf dus regelmatig af, en daar is een supersnelle truc voor: houd de twee vierkantjes even vast, en dan verschijnt er een menu van waaruit je alle openstaande tabs in één keer kunt sluiten.

Don
Lezer
Don

Hoe weet ik of ik niet getrackt (gevolgd) wordt in Safari en waarmee (app) kan ik dat het beste instellen?
Overigens leuk deze Q&A’s!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Don, kijk even naar mijn antwoord in de conversatie met Ton. Disconnect is een goede extensie hiervoor, Ghostery Lite (https://www.ghostery.com/blog/ghostery-news/ghostery-lite-exclusively-for-safari-users/) ook.

Don
Lezer
Don

Bedankt! Hier ga ik me eens even goed in verdiepen.

Thomas
Lezer
Thomas

Ik ga altijd naar websites door de eerste letters van het adres te typen (fa voor facebook, tw voor twitter bijvoorbeeld). Maar safari vult dit af en toe aan met een onjuist adres en het juiste is niet eens meer te vinden in de adresbalk. Erg irritant, kan ik hier iets aan doen?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Dat is een ergernis waar we zelf ook regelmatig tegenaan lopen. Ook al komen we meerdere keren per dag op een website, Safari stuurt ons soms toch naar een hele andere. Een definitieve oplossing hebben we helaas niet, wel een tijdelijke: de onjuiste website uit je geschiedenis wissen. Ga naar ‘Geschiedenis>Toon volledige geschiedenis’ en typ in de zoekbalk het betreffende adres. Ctrl-klik hierop en selecteer ‘Verwijder’. Safari zal nu weer het gewenste adres aanvullen – totdat een onjuist adres zich er weer tussen wurmt.

katia vanryckeghem
Lezer
katia vanryckeghem

Hallo vraagje:hoe kun je gemarkeerde emails terugvinden.die zijn plots allemaal verdwenen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Bedoel je in het programma Mail? Of op de webinterface van een e-mailprovider, zoals Gmail, Yahoo of Hotmail/Outlook?

katia vanryckeghem
Lezer
katia vanryckeghem

In het programma mail.alle postbussen staan er wel nog maar bij gemarkeerde zijn ze allemaal weg

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, vreemd. Kun je die vraag naar redactie@icreatemagazine.nl sturen? Hier beantwoorden we nu eigenlijk alleen vragen over Safari ?

Merel
Lezer
Merel

Ik zoek vaak iets op door iets in de adresbalk te typen, maar ik gebruik liever geen Google. Kan ik de zoekmachine veranderen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat kan! Ga naar de voorkeuren van Safari en klik op het tabblad ‘Zoeken’. Hier verander je de zoekmachine bijvoorbeeld in het privacybewustere DuckDuckGo.

Joop van Dommelen
Lezer
Joop van Dommelen

Hallo, hoe kan ik het makkelijkst Engelse, Duitse en Franse sites vertalen, is er een methode in Safari op m’n iPad Air, met iOS 12.1.4? Nu sleep ik de url naar de Chrome browser die dat automatisch voor mij doet, maar die biedt weer geen Readerweergave…

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Daar heeft Microsoft een handige app voor: https://itunes.apple.com/nl/app/microsoft-translator/id1018949559?mt=8. Het instellen hiervan kost wel even wat moeite, maar daarna werkt deze perfect. – Na het downloaden open je deze app en ga je naar het tandwiel rechtsonder. – Scrol naar beneden totdat je de optie ‘Safari translatie taal’ tegenkomt. – Tik hierop en stel de taal in op Nederlands. – Open vervolgens Safari en tik (met een willekeurige website geopend) op de Deel-knop onderin het scherm. – Veeg de derde rij van het pop-upmenu naar rechts en tik op ‘Meer’. – Scrol naar beneden en zet het schuifje achter Translator op… Lees meer »

Aad
Lezer
Aad

Wie heeft er ervaring met ING internet bankieren in safari?
Loopt steeds vast, alle ander sites gaan goed

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Hier helaas geen ING-gebruikers. Toch een advies: heb je extensies geïnstalleerd? Want daarmee zou het te maken kunnen hebben. Dit check je via ‘Safari>Voorkeuren>Extensies’. En anders voor de gelegenheid toch een andere browser naast Safari gebruiken? Verder zou je de cache kunnen legen: hiervoor ga je naar ‘Safari>Voorkeuren>Geavanceerd’, en zet je een vinkje voor ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’. Het menu ‘Ontwikkel’ wordt dan zichtbaar, en hierin vind je de optie ‘Leeg caches’.

Joop van Dommelen
Lezer
Joop van Dommelen

Nog een vraag, kan ik selectief cookies wissen? Als er een zoekbalk zou zijn, waarmee je het bedrijf kunt vinden die ongewenste cookies heeft geplaatst, dan zou je die selectief kunnen wissen… Kan dat?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat kan! Open in Safari ‘Voorkeuren>Privacy’ en klik op ‘Beheer websitegegevens’. In het paneel dat verschijnt heb je rechtsboven een zoekbalk. Voer hier een bedrijfsnaam of websitenaam in en alleen de ‘websitegegevens’ daarvan (ook cookies dus) verschijnen. Selecteer deze en kies ‘Verwijder’ linksonder.