Terug naar iCreate Q&A: stel je vragen over iMovie en Final Cut Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iCreate Q&A: stel je vragen over iMovie en Final Cut Pro

Door Redactie iCreate23 mei 2019 11:592 min. leestijd38

Update:

De Q&A is gesloten. Bedankt voor al jullie vragen! Helemaal onderaan op deze pagina kun je alle vragen en antwoorden teruglezen. Eventuele openstaande vragen beantwoorden we nog. Binnenkort komt er een nieuw Q&A: tot dan!

Bij iCreate kun je terecht voor je Apple-vragen. Via de mail, Facebook of Twitter, of als een reactie op onze website. Elke vijf weken beantwoorden we de vragen live, tijdens de iCreate Q&A. Vanmiddag tussen 12:00 en 13:00 uur beantwoorden we weer live al jullie vragen – je mag ze als reactie onderaan dit bericht plaatsen. Het thema van deze editie: iMovie en Final Cut Pro.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Q&A-iMovie_FCP

Vragen iMovie en Final Cut Pro

Als je op een Apple-apparaat filmpjes wilt monteren, dan doe je dat waarschijnlijk met iMovie of – als wat meer mogelijkheden wilt – met Final Cut Pro. Beide programma’s werken erg intuïtief, maar door de hoeveelheid functies zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het maakt niet uit of je een professionele film aan het monteren bent of gewoon een leuke video van je vakantie in elkaar wilt zetten – wij helpen je erbij. Overgangen, titels, effecten, animaties of keyframes – we weten er alles van!

We zitten nu klaar om live jullie vragen te beantwoorden. Vragen stellen kan tot 24 mei, 13:00 uur.

Vorige Q&A’s

De vorige Q&A’s gingen onder meer over Foto’s en Safari. Oude Q&A’s teruglezen? Je vindt ze allemaal via onze tag iCreate Q&A.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Chris1967
Lezer
Chris1967

Ik heb een trailer in iMovie gemaakt maar loop nu tegen de beperkingen van dat storyboard aan. Kan ik er een gewone film van maken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Open je trailer en kies daarna in de menubalk ‘Archief>Converteer trailer naar film’. Het storyboard verdwijnt en je kunt de trailer op dezelfde manier aanpassen als gewone projecten.

Theo Belt
Lezer
Theo Belt

Hallo,

Ik heb onlangs in Imovie een aantal filmpjes aan elkaar geplakt waardoor de tijd totaal meer dan 40 minuten bedraagt. Via Icloud kan ik ze niet exporteren. Is er een alternatief?

Groet.
Theo

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Hallo Theo,

Bedoel je dat je de film niet via Theater (de standaard Deel-optie van iMovie) naar iCloud kunt uploaden? Dat klopt, een video mag niet langer dan vijftien minuten duren om met Theater te werken. Met een omweg krijg je de film wel in iCloud. Exporteer je project naar een bestand (‘Archief>Deel>Bestand’) en zet dit vervolgens in je iCloud Drive. Zo staat de film niet in Theater, maar wel in iCloud – mits je voldoende iCloud-opslag hebt natuurlijk.

Theo
Lezer
Theo

Ok bedankt en kan ik dan de film vanuit i cloud mailen of via wetransfer versturen naareen externe?.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Ja, ctrl-klik op de film (in je iCloud Drive-map) en via ‘Deel>Voeg personen toe’ kun je een link mailen waarmee anderen de film kunnen bekijken en downloaden.

Ronald
Lezer
Ronald

In imovie weet ik hoe ik een frame opsla als een afbeelding, maar in fcp zie ik de optie nergens staan. Hoe doe ik dat? Alvast bedankt

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In Final Cut Pro moet je de optie zelf nog toevoegen. Dat doe je via ‘File>Share>Add Destination’. In het paneel kies je links voor ‘Add Destination’ en sleep je ‘Save Current Frame’ tussen het rijtje Destinations. Voortaan vind je de optie via ‘File>Share’.

Don
Lezer
Don

Ik loop heel erg tegen de beperkingen aan van iMovie. Maar ik ben bang voor een erg steile leercurve van final cut pro.
Hoe of waar kan ik ontdekken of final cut pro bij me past? Het zal in veel gevallen overkill zijn verwacht ik eerlijk gezegd, maar iMovie is soms te beperkt en simpel.
Of bestaat er zoiets als een proefperiode?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Don, er bestaat inderdaad een proefversie van Final Cut Pro. Je downloadt deze via https://www.apple.com/nl/final-cut-pro/trial/. Hiermee mag je het programma dertig dagen gratis proberen, zonder beperkingen.

Don
Lezer
Don

Top! Niet verwacht dat dit kon. Bedankt!!!

Don
Lezer
Don

Nog een goede tip voor een Fcp startpunt?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

De workshops in ons blad ? ?

Michael
Lezer
Michael

Als ik mijn project als HD exporteer vanuit FCP is het resultaat een film dat veelal groot is (qua MBs). Is er een mogelijkheid om dit kleiner te krijgen ?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het is een optie om bij ‘File>Share’ niet te kiezen voor ‘Master File’, maar voor ‘Apple Devices’. Heb je een 4K-video, kies dan voor ‘Apple Devices 1080p’. Is het bestand nog steeds te groot, dan kun je daar op het paneel ‘Settings’ klikken en de resolutie verkleinen.

Vivienne
Lezer
Vivienne

Ik probeer een kort filmpje in iMovie te monteren. Maar zodra ik titels en afbeeldingen toevoeg, wordt er altijd weer een animatie of effect toegepast. Is er niet een voorinstelling helemaal *zonder* beweging? Ik vrees dat mijn publiek zeeziek wordt als ze het filmpje zien.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Vivienne. Wanneer je afbeeldingen toevoegt, wordt er automatisch het zogeheten Ken Burns-effect toegepast. Dat zorgt voor de beweging. Wil je dat niet, open je de Voorkeuren van iMovie (Cmd+,) en kies je bij ‘Plaatsing foto’ voor ‘Passend’. Bij bestaande projecten moet je dit nog handmatig bij elke foto aanpassen. Selecteer de foto op de tijdlijn en klik bij de voorvertoning op het Bijsnijden-icoontje. Kies dan voor ‘Passend’ in plaats van ‘Ken Burns’.

Toegevoegde titels bewegen helaas altijd. De titel met de minste beweging is ‘Gecentreerd’ – die gebruik ik altijd als ik het zo rustig mogelijk wil houden.

Thomas
Lezer
Thomas

Is er een mogelijkheid om de beelden in de tijdlijn groter te krijgen? Langer lukt wel, maar ik wil ze ook graag wat hoger hebben voor meer overzicht.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Dat kan! Je kunt de grootte van de zogeheten fragmenten aanpassen via de knop ‘Instellingen’ rechtsboven de tijdlijn. Klik erop en er opent een pop-upvenster. Met het schuifje achter ‘Grootte fragment’ pas je de grootte van de beelden in de tijdlijn aan.

Jan Van Dingenen
Lezer
Jan Van Dingenen

Dag, ik ben een fervent gebruiker van iMovie.
Maar ik lonk, door jullie workshops, ook al eens naar Final Cut Pro.
Kan je in grote lijnen de belangrijkste ‘extra mogelijkheden’ van Final Cut pro noemen, of kan ik ergens online een vergelijkingstabel vinden ?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Persoonlijk vind ik de extra vrijheid die je krijgt bij Final Cut Pro het belangrijkste pluspunt ten opzichte van iMovie. In de tijdlijn kun je een vrijwel oneindige hoeveelheid fragmenten boven elkaar kwijt en deze precies in elkaar over laten lopen of naast elkaar zetten. Je hebt hierdoor veel meer vrijheid om met lagen te werken en deze als een soort ‘Photoshop-voor-film’ in elkaar te verweven. Green screen effecten kun je bijvoorbeeld vergroten of verkleinen waar nodig, of bijsnijden en precies op de juiste plek zetten. iMovie is in dat opzicht een stuk stugger, je kunt niet zo heel veel… Lees meer »

Jan Van Dingenen (vanuit België)
Lezer
Jan Van Dingenen (vanuit België)

Heel erg bedankt

Amber
Lezer
Amber

Hoi icreate. Ik ben toevallig bezig met een project in imovie waarbij ik vastloop. Ik wil dat een beeld van een video even op pauze staat zegmaar, is daar een manier voor? Groetjes

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Jazeker: zet de afspeelregelaar op de goede plek, klik in het menu op ‘Pas aan’ en kies voor ‘Voeg stilgezet beeld toe’. In de tijdlijn verschijnt een clip met een hand; deze clip maak je langer of korter om te duur van de pauze te bepalen.

Remco
Lezer
Remco

Ik ben nog een rookie :). Ik monteer redelijk wat eenvoudige video’s met Imovie. Vaak is de film net iets langer dat de muziek die ik eronder monteer. Vaak wil ik dan het nummer ‘verlengen’ tot aan de lengte van de video. Is er een slimme truc om audio op een goede manier te verlengen, in plaats van wat ik nu doe: gekunsteld het muzieknummer nog een keer plakken en hannesen om de overgang zo vloeiend mogelijk te krijgen…

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poeh, lastig! Wij kiezen er persoonlijk liever voor om een filmpje korter te maken om de muziek passend te krijgen. Eventueel is het een mogelijkheid om in GarageBand het nummer uit te breiden, dat is iets gemakkelijker dan wanneer je het in iMovie doet.
Nog een optie, wel minder elegant: je vertraagt de muziek minimaal. Hiervoor selecteer je deze op de tijdlijn en klik je boven de voorvertoning op de knop met de snelheidsregelaars. Kies daar ‘Snelheid>Aangepast’ en zet het percentage op 95%. Hiermee maak je een nummer iets langer, zonder dat het extreem opvalt.

Remco
Lezer
Remco

Less is more,… thanks! ik ga er eens mee aan de slag!

Eddy
Lezer
Eddy

Waarde redactie
Zoals je hierboven aangeeft zie ik al lang het bos door de bomen niet meer. Wat voor jullie doodnormaal is, is voor ons amateurtjes dikwijls een hele opgave om een filmpje aan elkaar te knutselen.
Daarom mijn vraag : Wanneer komt er nu eindelijk eens een I Movie special, waarin al uw kennis van A tot Z in uitgewerkt wordt.
Ik heb er zo eentje van Studio Visual steps , maar dat is maar een basiswerkje. Ik ben ervan overtuigd dat jullie dat veel beter kunnen.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Bedankt voor je reactie! Misschien is het inderdaad een goed idee om de beste iMovie-workshops eens te bundelen in een speciale uitgave. We gaan erover nadenken 🙂

Toon Verlinden
Lezer
Toon Verlinden

Hoe kan je in fcp x werken met surround sound

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Toon, leuk idee voor een complete workshop in iCreate! Het gaat een beetje ver om het hier allemaal in een reactie uit te leggen, maar Apple heeft er een Engelstalige support-pagina voor: https://support.apple.com/kb/PH12575?locale=nl_NL&viewlocale=en_US. Hopelijk kun je hiermee vooruit.

Frits
Lezer
Frits

Is er een goed boek in het Nederlands over iMovie

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In iCreate vind je elke uitgave een workshop over iMovie, waardoor je steeds meer haalt uit het programma. Een goed boek erover weten we niet. Misschien moeten we die zelfs eens maken, door de beste workshops te bundelen in een speciale uitgave. We gaan erover nadenken!

Frits
Lezer
Frits

Is er een goed boek over iMovie in het Nederlands

Boelle123
Lezer
Boelle123

Klopt het dat een project véél meer opslagruimte in beslag neemt dan het aantal MB’s aan videomateriaal dat geïmporteerd wordt in FC?
Zo ja, dan kan dat eventueel voor problemen zorgen als men werkt aan een project met een afspeeltijd van bijvoorbeeld 1u30 en je niet voldoende opslagruimte vrij hebt op uw Macbook.
Een voorbeeld uit eigen ervaring:
ik had nog 105 BG vrije ruimte. Ik importeerde vervolgens in FC een video (die al op mijn laptop stond) van 1,03 GB en dadelijk nadien zag ik dat ik nog maar 88,22 GB beschikbaar had ?!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het is inderdaad zo dat een project meer ruimte in beslag kan nemen dan de afzonderlijke videobestanden bij elkaar. Dit heeft ermee te maken dat Final Cut Pro automatisch aanvullende beelden laat renderen zodat alles vloeiend afgespeeld kan worden. Via ‘File>Delete Generated Project File’ gooi je deze bestanden weg.

Het is een optie om dit automatische renderen uit te schakelen. Dit doe je via ‘Preferences>Playback>Background Render’. Bij grote projecten wordt de voorvertoning dan echter vaak schokkerig en hapert. Om het renderen handmatig aan te slingeren, gebruik je de sneltoets Ctrl+Shift+R.

John
Lezer
John

Ik werk al jaren met FCPX, maar ben er nog steeds niet achter hoe je het ankerpunt (dat groene lijntje) waarmee een geluidsfragment of een clip verbonden is met de boven of onderliggende clip, kunt verplaatsen. Als jullie het antwoord hebben, hoor ik het graag.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Als je Cmd+Option ingedrukt houdt en op het geluidsfragment klikt waar je het ankerpunt wilt hebben, dan verschiet het ankerpunt daarnaartoe. Dit werkt overigens ook zo in iMovie.