Terug naar iCreate Q&A: stel je vragen over Apple Foto’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iCreate Q&A: stel je vragen over Apple Foto’s

Door Redactie iCreate7 februari 2019 11:111 min. leestijd108

Op 8 februari vond de iCreate Q&A over Apple Foto’s plaats. Die dag beantwoordden we live al jullie vragen. We kregen heel wat vragen van jullie; allerlei Apple Foto’s problemen passeerden de revue. De antwoorden en vragen lees je onder dit artikel rustig terug.

Q&A-Fotos

Apple Foto’s problemen

Het gratis programma is ontzettend handig voor het beheren van je Foto’s, maar Apple Foto’s werkt niet altijd helemaal zoals je wilt. Lezers hadden bijvoorbeeld iCloud Foto’s problemen, of foto’s konden niet worden geopend. Ook werden er vragen gesteld over foto’s delen op de Mac en het toevoegen van de kiekjes in apps.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

De volgende iCreate Q&A vindt plaats op vrijdag 15 maart, tussen 12 en 13 uur! Het thema is Safari. Zet het alvast in je agenda, zodat je je vraag niet vergeet te stellen!

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

De Q&A is afgelopen! Bedankt voor al jullie vragen. Binnenkort maken we bekend wanneer de volgende Q&A plaatsvindt. Openstaande vragen gaan we uiteraard nog wel beantwoorden.

Patrick
Lezer
Patrick

Ik ben benieuwd naar de functie om foto’s privé te houden. Dat je ze kan afschermen/beveiligen. Ik gebruik daar nu ‘verborgen albums’ voor, maar daar kan een ander zo bij.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In Foto’s is het helaas niet mogelijk om mappen met een wachtwoord af te schermen. Er zijn wel externe apps die dit voor je doen, de app Private Photo Vault is een bekende: https://itunes.apple.com/nl/app/private-photo-vault-pic-safe/id417571834?mt=8

Patrick
Lezer
Patrick

Ah duidelijk! Het enige is, het gaat om ‘live foto’s ‘. Ik wil die graag zo houden (als 6 sec ‘filmpje), maar bij exporteren gaat dat weg volgens mij. Heb je daar ook een oplossing voor?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heb je bij de Live Photo’s het herhaal- of stuiter-effect toegepast? Als je deze exporteert wordt het een gifje, dus dat moet wel kunnen!

Patrick
Lezer
Patrick

Ja die effecten. Alleen als je die effecten pas later wilt toepassen (vanuit die app), kan het dan ook?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De app ondersteunt ook Live Photo’s, dus daar zie je de animatie ook. Het maken van een herhaal- of stuiter-effect kan hier echter niet, dus hiervoor zul je dan weer even Foto’s moeten gebruiken, of eventueel een andere app.

Edwin
Lezer
Edwin

Dat komt als geroepen. Wanneer we op vakantie zijn geweest of een uitstapje hebben gemaakt met het gezin hebben we foto’s staan op diverse iPhones van het de gezinsleden in verschillende iCloud. Hoe kan ik die nu het beste exporteren/inzien om een fotoboek te gaan maken?
Kan ik meerdere iCloud accounts openen in Foto?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het is niet mogelijk om meerdere iCloud-accounts in Foto’s te openen, maar je kunt wel een gedeeld album aanmaken en de gezinsleden ervoor uitnodigen. Standaard mogen de genodigden allemaal hun foto’s toevoegen aan het gedeelde album. Selecteer de foto’s, klik rechtsboven op de Deel-knop en kies ‘Gedeelde albums’.

Simon
Lezer
Simon

iPhone 6- alleen foto vandichtbij , 5 meter is scherp. Verder weg zijn onduidelijk

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ooit hetzelfde gehad bij een iPhone 5s. Toen was de camera stuk en moest die vervangen worden. Ik vrees dat het ook in jouw geval om een hardware-probleem gaat. Hier kun je een reparatie bij Apple aanvragen: https://support.apple.com/nl-nl/iphone/repair/service

Lex Hesterman
Lezer
Lex Hesterman

Hoe kan je makkelijk een foto als bestand uit Foto’s toevoegen aan een microsoft outlookmail en dus niet de standaardmail van Apple zelf?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Om een foto als bestand toe te voegen aan een e-mail in Microsoft Outlook, versleep je de foto eerst vanuit Foto’s naar je bureaublad (of naar een andere makkelijk te onthouden plek). Vervolgens kun je in Outlook de foto als bestand toevoegen. Dat is op dit moment de makkelijkste manier, al moeten we toegeven dat het wat omslachtig is.

ria
Lezer
ria

ik selecteer de foto, exporteer even naar bureaublad, open outlook mail en voeg de foto als bijlage in. Daarna verwijder ik de ge-exporteerde foto van het bureaublad en maak de prullenbak leeg

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Er is nog een gemakkelijkere optie gevonden: versleep de foto vanuit Foto’s naar het Microsoft Outlook-icoon in het Dock en er wordt direct een nieuwe e-mail aangemaakt met de foto als bijlage.

Brouwer Radboud
Lezer
Brouwer Radboud

Leuk initiatief, dit vragen stellen. Dat kont herl goed uit, want…..
Ik ben al een tijdje op zoek naar de mogelijkheid om op mijn iMac de foto’s, die nog in de oude app iPhoto staan, te integreren in de app Fotos.
Van beide mappen heb ik ook een back-up gemaakt op een externe schijf.
In het verleden heb ik iPhoto niet meteen geïntegreerd omdat in Fotos de gegevens niet allemaal zichtbaar werden, zoals personen en plaatsen. Dat is nu al een tijdje wel het geval, vandaar mijn vraag.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We hebben helaas op dit moment geen iPhoto-bibliotheek bij de hand om het te testen, maar de eenvoudigste manier is volgens mij om je foto’s uit iPhoto te exporteren en deze in Foto’s te importeren. Een andere optie is iCloud-foto’s. Als je je oude iPhoto-bieb laat omzetten naar een nieuwe Foto’s-bieb en deze vervolgens koppelt aan een bestaande iCloud-fotobibliotheek (waar ook je Foto’s-bieb aan gekoppeld is), worden de twee bibliotheken samengevoegd. Voordeel hiervan is dat het grootste deel van de structuur van de bibliotheken intact blijft.

Dick Metselaar
Lezer
Dick Metselaar

Ik lees ff mee. Hij is kennelijk wat moeilijker,

Erik van der vennet
Lezer
Erik van der vennet

Kan er in de diapresentatie van foto’s ook aan de volgorde, formaat en aantal per dia zelf gewijzigd worden , op dit moment doet Apple steeds zijn eigen zin en gooit alles opnieuw dooreen als je zelf een kleine wijziging probeert door te voeren.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Wanneer je een diapresentatie aanmaakt, zie je als het goed is onderin de miniaturen van je fotoreeks staan. Sleep ze naar een andere plek om de volgorde aan te passen. Het formaat pas je aan door op de miniatuur te dubbelklikken en voor ‘Snij bij’ te kiezen.

George
Lezer
George

Om ruimte te sparen worden de foto’s die ik aan iCloud toevoeg gecompressed. Die functie heb ik een keer per abuis aan gezet toen een popup scherm dat voorstelde. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe je die functie weer uit zet.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

In iCloud worden foto’s altijd op ware grootte opgeslagen, de compressie vindt plaats op je iPhone (of Mac) om ruimte te besparen op dit apparaat. Als je de foto’s hierop ook op ware grootte wilt hebben, dan zet je Optimaliseer iPhone-opslag uit. Dit doe je via ‘Instellingen>Apple ID>iCloud>Foto’s’, en tik daar op ‘Download en bewaar originelen’. Op de Mac vind je deze functie in Foto’s op het tabblad iCloud van de Instellingen.

Ria
Lezer
Ria

Wanneer ik een album maak sorteer ik hierin foto’s in een bepaalde volgorde om een verhaal op te bouwen. Ik bewaar mijn foto’s niet in iCloud. Wanneer ik het album exporteer en op een ander apparaat importeer, is de volgorde gewijzigd: de foto’s zijn dan gesorteerd op de datum waarop ze gemaakt werden. Hoe kan ik dit vermijden?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Bij het exporteren van je foto’s (selecteer de foto’s en kies ‘Archief>Exporteer’) kies je bij ‘Bestandsnaam:’ voor ‘Opeenvolgend’. De foto’s krijgen dan een nummer en worden gesorteerd op de door jouw gemaakte volgorde!

ria
Lezer
ria

fantastisch, dank je wel!

Erik van der vennet
Lezer
Erik van der vennet

Om plaats te sparen op Mac plaatste ik de foto bibliotheek op een externe schijf die met thunderbolt aan de Mac hangt. Hierdoor werkt de foto-app iets trager maar het is goed doenbaar. Bestaat nu de mogelijkheid om bepaalde mappen van de bibliotheek ( albums, personen, locatie,…) via iCloud te koppelen en hiermee aan “delen” te kunnen doen?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Met iCloud-foto’s worden deze mappen gedeeld met elk apparaat dat hetzelfde Apple ID heeft. Delen met anderen kan echter alleen als je gedeelde albums aanmaakt.

Edwin
Lezer
Edwin

Hoe kan ik een backup maken van mijn foto’s in iCloud op een externe harde schijf of automatisch op mijn Synology NAS?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als alle originelen van je iCloud-fotobibliotheek op je Mac staan, is het een kwestie van de map ‘Foto’s-bibliotheek’ naar een externe harde schijf te kopieren. Om de back-up te verversen, herhaal je de procedure. Voor de Synology geldt in principe hetzelfde.

Edwin
Lezer
Edwin

En wanneer je de originele in de iCloud hebt staan?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dan zit er helaas niets anders op dan de originelen eenmalig helemaal te downloaden naar je Mac. Dat activeer je in ‘Voorkeuren>Download originelen naar deze Mac’.

Sem de Backer
Lezer
Sem de Backer

Hoe werken de RGB-grafieken op de Mac bij bewerken, a.i.v.m?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Waarschijnlijk bedoel je ‘Curven’ in de Bewerk-weergave. In deze workshop leggen we de functie uit: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/foto-bewerken-macos-high-sierra-nieuw/

Kramer
Lezer
Kramer

Hoe kan je instellen dat foto’s de standaard applicatie is om foto’s te bewerken zonder dat eerst de applicatie Voorvertoning wordt opgestart. in extensies is het niet mogelijk de applicatie foto’s toe te voegen

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Voor zover ik weet kan dat niet. Een foto móét per se eerst in Foto’s staan om hem te bewerken. Sorry ?

Roel Janssen
Lezer
Roel Janssen

In iCreate nr. 103 blz. 53 stond een artikel over “Deel je foto’s met een iCloud-linkje”.
Nadat ik foto’s heb geselecteerd komen ze in de map “voor jou” te staan. Echter de link om ze te doen (b.v. via mail) kan ik niet vinden (klembord is voor mij onbekend ….)

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Om foto’s te delen met een iCloud-linkje, selecteer je ze in Foto’s, tik je op het Deel-icoon en kies je ‘Kopieer iCloud-koppeling’. Om deze link vervolgens tevoorschijn te toveren in bijvoorbeeld Mail, houd je je vinger langer ingedrukt op het lege veld en kies je voor ‘Plak’. Dit kun je ook bij andere apps doen, zoals WhatsApp.

Herms
Lezer
Herms

Van Live-foto’s kan ik in de iPhone de beste uitzoeken. Maar ik zie niet dat het ook na import in de Mac in Foto’s nog kan. Zie ik iets over het hoofd?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat kan ook op de Mac. Selecteer de foto, kies rechtsboven ‘Bewerk’ en je kunt met de balk onder de foto een nieuwe hoofdfoto kiezen.

Jan
Lezer
Jan

Hoe kan je fotoalbums automatisch alfabetisch rangschikken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ctrl-klikken op de map met de albums in de zijbalk en in het menu kiezen voor ‘Sorteer>Op naam’.

Dave
Lezer
Dave

Ik wil mijn Foto bibliotheek op mijn iMac delen met mijn partner zodat we beide dezelfde bibliotheek hebben, hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Noot: We hebben beide een ander account op de Mac

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heeft je partner (ook) een iPhone of Mac? Dan lijkt het me het handigst om met een gedeelde album te werken. Op de Mac maak je die aan door in het paneel links op het plusje bij ‘Gedeeld albums’ te klikken. Voer hier een naam in voor je gedeelde album en nodig je partner uit via het telefoonnummer of e-mailadres. De foto’s die jullie willen delen, importeer je in deze map en ze verschijnen op al jullie Apple-apparaten.

Jan
Lezer
Jan

1e vraag: oplossing om dubbele foto’s te lokaliseren;
2e vraag: ik had 415 GB aan foto’s, op externe schijf opgeslagen; deze werkte niet meer, bleef knipperen als zijnde “bezet” maar ging niet naar mijn foto’s toe; via schijfherstel proberen te herstellen, maar kreeg als antwoord:”kan de Mybookschijf niet herstellen, je kunt wel nog bestanden op de schijf kopiëren” Dit is gelukt, de fotobibliotheek op de schijf gesleept naar Icloud Drive;
ik kan nu vanuit programma Foto’s mijn foto’s benaderen: staan in ‘iCloud Drive (Archief)-2
Hierin staan laten? liever opslaan in iCloud Drive i.d.m.(want hier zie ik de foto’s niet staan)

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

1e vraag: Kijk even naar mijn reactie op Jaap hieronder ?
2e vraag: Die is wat moeilijker. Als ik je goed begrijp heb je je foto’s al kunnen redden van een externe harde schijf en staan ze nu zowel in iCloud Drive als Foto’s. In feite staan ze dus twee keer in iCloud. Mijn tip: verplaats ze vanuit iCloud Drive naar je harde schijf, controleer of je nog alle foto’s in Foto’s hebt en verwijder daarna de gekopieerde map.

ria
Lezer
ria

ivm dubbele foto’s: ik ben erg tevreden over de app Duplicate Photos Fixer Pro uit de App Store

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ook een goede!

Willy Haulez
Lezer
Willy Haulez

Ik zou graag submappen willen maken in de mappen. Ik krijg op den duur zoveel mappen, die ik soms wil combineren.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Kan dit niet via ‘Archief>Nieuwe map’? Hiermee maak je ook submappen, als je een hogere map geselecteerd hebt.

Nico
Lezer
Nico

Bij oudere foto’s krijg ik de volgende melding; “Foto’s met niet-beschikbare originele bestanden kunnen niet worden geopend.
De originele foto ‘2003-06-21 (14).JPG’ is offline of onvindbaar. Klik op ‘Zoek origineel’ om opnieuw te verbinden.” Wanneer ik een prinsscreen maak kan die weer wel bewerkt worden.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hmm, lijkt alsof er problemen zijn met de bronbestanden. Waarschijnlijk moet je hiervoor in de map van je Foto’s bibliotheek duiken. Ctrl-klik erop in Finder en kies ‘Toon pakketinhoud’. In de map ‘Masters’ vind je een mappenstructuur met al je foto’s. Probeer hier de gewenste foto te vinden, kopieer hem naar je bureaublad en importeer hem opnieuw.
Uiteraard kun je ook een schermafbeelding (Printscreen) bewerken, maar daarbij verlies je veel beeldinformatie en kwaliteit.

Leonoor
Lezer
Leonoor

Als ik mijn fotos op mijn Apple desktop een naam geef in Fotos en daarna van wat van die foto’s een bv vakantiemapje wil maken verschijnt daar nooit de naam bij!
Niet leuk natuurlijk. Doe ik iets fout?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Bedoel je dat de titel niet overgenomen wordt in de map? Dit ondervinden wij ook, maar alleen als we een gedeeld album aanmaken. Als je een ‘normaal album’ aanmaakt, dan wordt de titel wel overgenomen.

Leonoor
Lezer
Leonoor

Nee het gaat om de fotos waar ik ondertyp
Bv “toren van Pisa”. Als ik die fotos naar het mapje bv Italië sleep dan komt de titel vd foto niet er bij te staan.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Je bedoelt dat je een mapje in Finder aanmaakt met vakantiefoto’s en niet een album in Foto’s? Dan kun je de foto’s selecteren en dan naar ‘Archief>Exporteer’ gaan. Onder ‘Naamgeving bestand’ kies je achter Bestandsnaam voor ‘Gebruik titel’. De foto’s worden dan geëxporteerd met de naam die jij de foto hebt gegeven.

Jaap
Lezer
Jaap

Mijn foto’s komen van meerdereapparaten automatisch in de cloud. Nu constateer ik dat er veel dubbelen in komen. Hoe kanik deze dubelen in 1 keer verwijderen, en vermeiden dat er weer dubbelen aangemaakt worden

anja
Lezer
anja

zou ik ook graag willen weten

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We kennen het probleem en vinden het net zo vervelend. In Foto’s is er geen mogelijkheid om te filteren op duplicaten, maar er zijn prima apps voor. We hebben goede ervaringen met Gemini gemaakt https://macpaw.com/gemini. Laat hiermee de map ‘Afbeeldingen>Foto’s-bibliotheek’ doorzoeken. Voor het voorkomen van doublures hebben we helaas geen echte oplossing.

anja
Lezer
anja

hoe kan ik het makkelijks mijn foto, s op orde krijgen per jaar en evt datum.
en wat is de eenvoudigste manier om ze van mijn iphone naar een extrene schijf te krijgen

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Bedoel je in het programma Foto’s? Daar zouden foto’s eigenlijk al gesorteerd moeten staan in het overzicht. Vanaf de iPhone is het niet direct mogelijk om bestanden op een externe schijf op te slaan. Dat moet altijd via de Mac. Dus eerst overzetten naar de Mac (in dit geval is het programma Fotolader de meest praktische manier) en dan kopieren naar de externe schijf.

Nick Teeuwen
Lezer
Nick Teeuwen

Hoe herkent de zoekfunctie bijvoorbeeld een hond?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat zijn de geheimen van de kunstmatige intelligentie die Apple op je foto’s loslaat ? Heel kort door de bocht: een computerprogramma wordt getraind om voorwerpen op foto’s te herkennen. Daar maakt de zoekfunctie gebruik van.

antonwithagen
Lezer
antonwithagen

De weergave datum en plaats in originelen werkt niet perfect c.q foutloos. Is daar niks aan te doen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als de datum of plaats niet klopt, kun je dit aanpassen. Open de foto in Foto’s, klik op het i-coon, en verplaats op de kaart de speld naar de juiste plek. De datum verander je door erop te dubbelklikken en de juiste tijd in de voeren.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als de locatie of plaats van een grote reeks foto’s niet klopt, hoef je dit trouwens niet één voor één handmatig te veranderen. Selecteer dan eerst een reeks foto’s en klik dan pas op het i-coon. Alle foto’s krijgen nu deze tijd of locatie.

ria
Lezer
ria

ik lees heel wat boeiende vragen en antwoorden. Blijft een transcript van deze live chat later te raadplegen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De antwoorden blijven op deze pagina staan! ?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Oeps, dubbel beantwoord …

Mechiel
Lezer
Mechiel

Ik heb een hele grote foto’s bibliotheek en heb de opslag geoptimaliseerd voor ipad en iphone aanstaan….maar toch neemt deze veel ruimte in op mijn apparaten….kan ik deze verkleinen?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

De Optimaliseer opslag-functie zorgt ervoor dat er altijd zo’n tien procent van de totale opslagruimte overblijft. Helaas kun je zelf niet aanpassen hoeveel ruimte Foto’s overhoudt. Mocht je bijvoorbeeld een grote app downloaden, dan schikt je Foto’s-bibliotheek natuurlijk automatisch in.

Mechiel
Lezer
Mechiel

Jammer….maar komt misschien nog in de toekomst….of bij volgende apparaat meer opslag nemen….nu 64gb
Bedankt voor je snelle reactie,jullie zijn top ?

Adrie
Lezer
Adrie

Ik heb een iMac en iPad.op de iMac heb ik de foto,s in iCloud .nu wil ik dit ook activeren op de iPad maar krijg dan een berichtje te zien, als je de functie foto,s in iCloud activeert kunnen de foto,s niet gesynchroniseert worden vía iTunes ;en daaronder staat 4446 fotos zullen worden gewist. Ik heb iCloud dus niet aangezet, weet niet of dit nu wel of niet kan of dat ik dan al mijn foto,s kwijt ben.
Bij voorbaat dank voor jullie antwoord!
Hartelijke groet

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Waarschijnlijk kun je het beste de foto’s op de iPad eerst naar je Mac importeren als back-up en dan pas iCloud-foto’s aanzetten. Hoogstwaarschijnlijk gaat er niets mis en ben je geen foto’s kwijt, maar dan heb je voor de zekerheid toch nog een back-up.

Ron de Jager
Lezer
Ron de Jager

Kan je foto’s ook verplaatsen in een map/album (onder foto’s) of moeten deze altijd in de hoofdmap blijfen staan ?
Plus kan je in een album de foto’s laten sorteren op datum van “aanmaak” ?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Je foto’s blijven altijd in de hoofdmap staan, daar kun je niet omheen. Alle albums putten uit deze hoofdmap, waardoor foto’s die je zelf in mappen/albums plaatst bijvoorbeeld niet dubbel opgeslagen worden. Verwijder je een foto uit de hoofdmap, dan wordt deze ook uit alle albums verwijderd waar die in staat.

Om de foto’s in een album te sorteren op datum van aanmaak ga je naar ‘Weergave>Sorteer>Houd gesorteerd op oudste eerst’.

Jef Vandoorne
Lezer
Jef Vandoorne

Welke is de beste app om foto’s te maken in RAW om die later te bewerken in Pixelmator Pro ?

Don
Lezer
Don

+1 maar dan met Affinity.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Wij vinden de app Halide hiervoor geweldig. Kost wel eenmalig € 6,99: https://itunes.apple.com/nl/app/halide-camera/id885697368?mt=8

Willy
Lezer
Willy

Als ik heel veel foto’s in de iCloud zet en ik wil ze verwijderen van mijn telefoon dan verdwijnen ze ook uit ee iCloud. Of doe ik iets verkeerd.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je doet niets verkeerd. iCloud-foto’s die je verwijdert op je iPhone, verdwijnen ook op je Mac. Als je de foto’s toch wilt houden, kun je ze het beste eerste exporteren naar je Mac en ze in een aparte map zetten. Hier lees je hoe je de foto’s exporteert: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/itip-fotos-exporteren-uit-fotos-op-mac/

Ton de Koning
Lezer
Ton de Koning

Mijn vrouw en ik hebben allebei een ipad en een iphone met ieder een eigen apple-id.
daarnaast hebben we een macbook waar we graag in 1 bibliotheek alle met de ipad en iphone gemaakte foto’s willen zien verschijnen alsmede alle foto’s op alle ipads en iphones. is dit mogelijk met behoud van ieders appleid op de apparaten? We gebruiken icloud voor het archiveren van de foto’s. Nu hebben we de oplossing door alle ipads,iphones en macbook alle te voorzien van 1 appleid.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als je met verschillende Apple ID’s wilt werken, is een gedeelde album het handigst. Dit is een iCloud-map die op alle apparaten verschijnt van de mensen die je uitnodigt. Wat je wel moet weten is dat alle gemaakte foto’s niet automatisch in de map verschijnen, dit zul je dan af en toe even handmatig moeten doen.

Op de Mac maak je een gedeelde album aan door in het paneel links op het plusje bij ‘Gedeeld albums’ te klikken. Voer hier een naam in voor je gedeelde album en voer de e-mailadressen van de verschillende Apple ID’s in.

Don
Lezer
Don

Leuk dit! Ik zou graag weten of (en hoe) ik een RAW foto kan omzetten naar jpg of heif en dan het (grote) RAW bestand kan verwijderen. Nu bewaart foto’s volgens mij beide bestanden (de jpg voor preview).

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dit is een beetje omslachtig helaas. Je moet de bewerkte RAW-foto exporteren naar je harde schijf via ‘Archief>Exporteer>Exporteer […] foto’, vervolgens het origineel in Foto’s verwijderen en ten slotte de geëxporteerde foto weer importeren.

Don
Lezer
Don

Niet de meest gebruiksvriendelijke manier, maar goed te weten dat het op deze manier kan. Bedankt!

John de Graaf
Lezer
John de Graaf

Met iPhoto en Foto in het begin kon je een album maken en als pdf opslaan. Nu kan dat niet meer of toch? Zijn er alternatieven? Als pdf opslaan is een must. Alternatieve programma’s die met Foto overweg kunnen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hier balen we ook van. Voor zover wij weten kan dit niet meer. We hebben we gehoord dat het met de Foto’s-extensie van Motif moet kunnen, maar dit hebben we zelf nog niet gecheckt. (https://www.motifphotos.com/nl-nl)

Ben
Lezer
Ben

Als het gaat om een album (geen fotoboek) is het nog steeds beperkt mogelijk via de printopties. Selecteer de foto’s -> kies archief-print en selecteer dan een van de opties in de rechterkolom voor het formaat, aantal foto’s per pagina , layout, etc. (mogelijkheden hangen dan ook af van je printer). Links onder kun je dan kiezen om b.v. als pdf op te slaan.

Alma
Lezer
Alma

Al mijn foto’s die ik maak gaan automatisch naar de I-cloud. En staan dus automatisch ook op mijn mac en i-pad. Nu wil ik dat graag uitschakelen op mijn I-Phone. Ik heb begrepen dat dat niet kan. Binnenkort wil ik een nieuwe I Phone kopen is er dan een mogelijkheid om dit niet in te schakelen? En kan ik dan wel via I-cloud een back up op mijn nieuwe telefoon zetten zonder dat ik toch weer de instelling krijg dat al mijn foto’s naar de I-Cloud gaan?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als je niet wilt dat de foto’s naar iCloud gaan, is het nodig om de functie helemaal uit te schakelen. Open de Instellingen-app op je iPhone, scrol naar beneden, tik op ‘Foto’s en zet de schakelaar achter ‘iCloud-foto’s’ op grijs. Een nadeel van deze optie is wel dat je gemaakte iCloud-foto’s dan niet meer op je iPhone staan.

Sip Minnes
Lezer
Sip Minnes

Ik zou twee verschillende bibliotheken willen beheren (1 privé, de hoofdbibliotheek en een bibliotheek voor mijn werk) Ik zou de streaming van foto’s die ik maak met de iPhone willen laten lopen via de privé bibliotheek en handmatig de andere bibliotheek willen beheren. Ik heb al een keer twee bibliotheken aangemaakt en dan kon ik switchen tussen de een en ander. De werkbibliotheek had ik opgeslagen in Dropbox. Om een of andere reden is dat volledig fout gelopen en was is alles kwijt (gelukkig wel een backUp). Kunnen jullie mij adviseren hoe ik dit het beste kan regelen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het ging mis bij het opslaan in Dropbox denk ik. Apple raadt zelf aan om een Foto’s-bibliotheek niet bij een clouddienst op te slaan. Als cloud-functionaliteit een must is, kun je wellicht beter voor een NAS kiezen om de Foto’s-bieb te bewaren.

Winfred De Ruijter
Lezer
Winfred De Ruijter

Hoe kun je gemakkelijk in Foto’s een view krijgen van foto’s waarop nog geen personen getagged zijn of niet alle personen getagged zijn?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar is niet echt een speciale weergave voor, maar als je in de zijbalk ‘Personen’ selecteert en vervolgens een persoon, kun je helemaal onderaan kiezen voor ‘Bevestig extra foto’s’. Hier komen ook foto’s te staan waar niet alle personen getagged zijn.
Ik heb ook nog even gekeken naar de opties van Slimme albums, maar dan heb je het probleem dat écht alle foto’s zonder personen verschijnen, dus ook natuuropnames en dergelijke.

Etienne Bonte
Lezer
Etienne Bonte

Wat zijn de voor en nadelen bij het plaatsen van de fotobibliotheek in de iCloud. Nu ongeveer 150 GB..

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Heel kort door de bocht: De voordelen zijn dat je altijd een back-up hebt van je foto’s in hun originele formaat en dat je vanaf elk apparaat met hetzelfde Apple ID hierbij kunt komen. De nadelen zijn dat extra iCloud-opslag geld kost en dat je altijd afhankelijk bent van een stabiele internetverbinding om bij je gehele fotoverzameling te komen. Dat laatste nadeel valt overigens grotendeels weg als je op je Mac alsnog de originelen bewaart. Zo doe ik het persoonlijk ook. Dan kun je op de Mac altijd bij je gehele bibliotheek en heb je op de iPhone het voordeel… Lees meer »

Peter
Lezer
Peter

Super tof initiatief! Mijn vriendin en ik gebruiken sinds kort dezelfde MacBook als twee verschillende gebruikers, dit leverd veel voordelen op. Tot voor kort hadden we een iMac waarmee we allebei gebruik maakten van mijn gebruikersaccount dus al haar foto’s kwamen ook in mijn bibliotheek. Dit is fijn want zo hebben we alle foto’s bij elkaar. Maar in de nieuwe situatie kan ik bij alle foto’s maar mijn vrouw niet. Ik heb mijn fotobibliotheek in de gedeelde map op de MacBook gezet maar kan deze krijg deze niet gekoppeld aan Apple Foto’s in de gebruikersomgeving van mijn vriendin. Hoe krijg… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Super interessante vraag. Ik heb net van alles geprobeerd, maar ik krijg het ook niet voor elkaar om dezelfde bibliotheek aan twee verschillende gebruikersaccounts te koppelen. Zelfs als de gedeelde bibliotheek bij beide gebruikers *niet* als systeembibliotheek is ingesteld, kan de tweede gebruiker (die de bibliotheek niet aangemaakt heeft) hem niet openen. Het zou kunnen dat het wel werkt via een externe harde schijf, maar dat moeten we hier nog even uitproberen. Wordt vervolgd.

pieter
Lezer
pieter

ik wil al mijn foto’s opgeslagen hebben in iCloud,
toch blijven x.xxx onderdelen alleen op deze Mac,
welke instelling moet ik aanvinken om alles in iCloud te plaatsen ?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Misschien staat op je iPhone of iPad de functie ‘Upload naar mijn fotostream’ ingeschakeld? Hierbij zie je op je iOS-apparaat alleen de beelden die in de afgelopen 30 dagen zijn gemaakt. In plaats daarvan moet je de functie ‘iCloud-foto’s’ activeren. Dit doe je op je iPhone of iPad via ‘Instellingen>Foto’s’.

Huub
Lezer
Huub

In Iphoto kon je met ‘alles selecteren’ van al je foto’s een diavoorstelling in willekeurige volgorde geven. Kan dat ook in Foto’s?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hmm, volgens mij niet. Handmatig kun je ze wel een andere volgorde geven door de miniaturen beneden naar een andere plek te verslepen.

Cocky Blauw
Lezer
Cocky Blauw

In Iphoto kon ik bij Bewerk twee foto’s naast elkaar plaatsen om te vergelijken. Ik kan een dergelijke functie niet in Fotos vinden. Is dit wel mogelijk?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Je wilt de bewerkte en onbewerkte versie van een foto met elkaar vergelijken? Je kunt deze niet meer naast elkaar plaatsen, maar door de M-toets in de Bewerk-weergave ingedrukt te houden, kun je wel snel schakelen tussen origineel en bewerkte versie. Wij vinden dit zelfs iets fijner werken dan voorheen.

Wil Essers
Lezer
Wil Essers

Ik heb mijn fotosysteem bibliotheek conform de workshop icreate 105 blz 72 gedownload naar een nieuwe bibliotheek.
Naar het laat aanzien zijn alle foto’s gedownload, maar data als is niet overal mee gedownload.
Toch wordt aangegeven “18.352 (van de 19.681 foto’s) originelen downloaden onderbreek.
Programma draait al enige dagen. Wat doe ik hiermee?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Het kan inderdaad voorkomen dat de synchronisatie “blijft hangen”, zeker wanneer je ineens je gehele bibliotheek downloadt. Om dit vervelende probleem op te lossen zijn er een aantal opties: – Je kunt proberen een afbeelding toe te voegen aan je Foto’s-bibliotheek, dit wil nog wel eens zorgen voor een ‘kickstart’ van de synchronisatie. – Herstart je Mac eenmalig in de veilige modus (houd Shift ingedrukt bij het opstarten), dan worden alle systeemcaches verwijderd. Herstart nogmaals, nu zonder Shift ingedrukt, en open Foto’s. Let op: je Mac kan tijdelijk wat trager zijn omdat alle caches weer opnieuw opgebouwd moeten worden. –… Lees meer »

Kees Mans
Lezer
Kees Mans

Is het mogelijk om Foto’s alleen in de cloud te hebben en te downloaden dmv inloggen wanneer ik ze nodig heb. Dus ze staan dan niet op mijn Mac, iPad of iPhone. Ik betaal nu voor extra ruimte en ik ben ook ruimte kwijt op mijn apparaten?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat kan alleen als je je foto’s via http://www.icloud.com in Safari benadert. Niet optimaal. Wel leuk is om een soort iCloud-foto’s app te maken via https://fluidapp.com. Ietwat eleganter.