Terug naar iCloud vol? Zo maak je weer ruimte vrij!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iCloud vol? Zo maak je weer ruimte vrij!

Door Daan Jeuken10 maart 2016 15:513 min. leestijd1

iCloud, jouw privédomeintje op Apple’s servers, zorgt ervoor dat je Mac, iPad en iPhone perfect samenwerken, dat je overal bij je gegevens kunt en dat alle informatie op alle apparaten up-to-date is. Daarnaast kun je in iCloud de reservekopieën van je iOS-apparaten opslaan en is het met iCloud Drive mogelijk om bestanden in de cloud te bewaren.

Er zit maar één nadeeltje aan iCloud: je krijgt van Apple slechts vijf gigabyte ruimte. Dat zit met al die functionaliteit zo vol. Voor extra opslag moet je bijbetalen (1 tot 10 euro in de maand). Zit jij daar niet op te wachten, maar zit je cloud wel elke keer vol? Dan moet je eens aan het opruimen.

Deze workshop komt uit iCreate 76.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Hoeveel ruimte in de cloud?

iCloud opruimen

We beginnen onze opschoningstocht op de Mac. Op in het programma Systeemvoorkeuren het paneel iCloud. In de balk onderin zie je hoe het staat met je opslagruimte. Beetje vol? Klik op ‘Beheer’.

2. Rigoureus

iCloud opruimen

Hier zie je hoeveel cloudruimte alle apps gebruiken. Met een klik op ‘Verwijder documenten & gegevens’ gooi je alles weg. Wil je niet zo rigoureus te werk gaan? Open dan de Finder-map iCloud Drive.

3. Weggooien

iCloud opruimen

De snelste manier om ruimte vrij te maken, is door bestanden te verwijderen. Gooi je grote bestanden en mappen weg, dan komt de ruimte direct vrij. Heb je geen back-up? Sleep ze dan naar je harde schijf.

4. Welke apps?

iCloud opruimen

Om te voorkomen dat bepaalde apps in de toekomst weer spullen in iCloud gaan zetten, ga je terug naar het Systeemvoorkeuren-paneel, klik je achter iCloud Drive op ‘Opties’ en haal je de vinkjes weg.

5. Mail opschonen

iCloud opruimen

Gebruik je iCloud-mail? Gooi dan de oude en grote berichten weg. Om de grootste mails (met bijlage) bovenaan te zetten, klik je boven de berichtenlijst op ‘Sorteer op […]’ en kies je ‘Grootte’.

6. iOS

iCloud opruimen

Ga op je iPad of iPhone naar ‘Instellingen>iCloud>Opslag>Beheer opslag’. Staan er onder het kopje Reservekopieën nog apparaten die je niet meer gebruikt? Tik daar dan op en kies ‘Verwijder reservekopie’.

7. Handmatig back-uppen

iCloud opruimen

Kun je die grote back-ups niet gebruiken in de cloud? Zet dan via ‘Instellingen>iCloud>Reservekopie’ de iCloud-kopie uit. Vergeet dan echter niet je iPad of iPhone af en toe aan iTunes te hangen.

8. iCloud-fotobibliotheek

iCloud opruimen

Al je foto’s en video’s in iCloud? Dat vreet geheugen. Je zet de iCloud-bibliotheek uit via ‘Instellingen>iCloud>Foto’s’. Met ‘Mijn fotostream’ aan, komen je foto’s nog altijd vanzelf op de Mac.

9. Ruimte voor iCloud bijkopen

iCloud opruimen

Krijg je niet genoeg ruimte vrijgemaakt, of vind je al die iCloud-diensten toch wel praktisch? Koop dan opslagruimte bij via ‘Opslag>Koop meer opslag’ of op de Mac via ‘Beheer>Koop meer opslag’.

Meer van dit soort workshops volgen? Bestel dan de nieuwste uitgave van iCreate in onze webshop

icreate 76

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Zie ook wàt in een reservekopie staat: <https://support.apple.com/kb/PH12519?locale=en_US&viewlocale=nl_NL>.

PS: De link moet blijkbaar die locales bevatten. Die kunnen per persoon verschillen. De link wordt echter verminkt weergegeven, dus je belandt op de engelstalige startpagina. 🙁
De nederlandstalige titel van de pagina die ik bedoel is: “iCloud: Overzicht iCloud-opslag en reservekopie”

(Zelf heb ik zo’n 200 GB abonnement.)