Terug naar Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: App-iconen aanpassen (deel 3)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: App-iconen aanpassen (deel 3)

Door Laura Grootaarts31 januari 2021 12:004 min. leestijd0

Jarenlang zag het scherm van je iPhone er hetzelfde uit: apps, apps en nog meer apps. Het enige wat je er echt aan kon veranderen, was de achtergrond van je thuisscherm en de volgorde van de apps. Maar echt personaliseren, customizen en aan je eigen wensen aanpassen? Dat zat er niet in. iOS 14 zorgde voor een grote ommekeer. In deze reeks artikelen laten we je kennismaken met alle mogelijkheden. Dit is deel 3: App-iconen aanpassen. Je vindt ze binnenkort allemaal via de tag Customize.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

App-iconen aanpassen

Wist je dat je alle app-iconen op je scherm aan kunt passen? Als je social media doorzoekt op de hashtag #ios14homescreen, kom je allerlei briljante voorbeelden tegen. Alle icoontjes veranderd in game-characters. Een thuisscherm compleet in Harry Potter-stijl. Alles in strak zwart-wit of juist in zachte pastelkleurtjes. Wat je hiervoor nodig hebt? Ten eerste: foto’s of afbeeldingen die je op je apps wilt plakken – deze moeten in Foto’s staan. Alle foto’s zijn geschikt, het wordt het mooist als je een set icoontjes hebt. Wij maken ze zelf met de App Icon Maker, maar er zijn nog veel meer apps hiervoor. Ten tweede: tijd. Want voor ieder icoontje dat je aanpast, moet je alle onderstaande stappen opnieuw doorlopen – vergeet de iconen op het Dock niet. Maar dan heb je ook wat!

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1. Opdrachten

Open de app Opdrachten en ga naar het overzicht met al je opdrachten – al die gekleurde blokjes. Tik rechtsboven op het plusje. Het bovenstaande scherm ver-schijnt: tik op ‘Voeg taak toe’.

2. Open app

In het zoekvenster typ je ‘Open app’; dit verschijnt dan onder ‘Taken’. Tik erop. In het scherm dat daarna in beeld komt, tik je onder ‘Scripten’ op ‘Kies’. Daarna selecteer je de app waarvan je het icoon wilt aanpassen.

3. Geef de juiste naam

Tik in het Opdracht-scherm op de bol met de drie puntjes. In het scherm daarna voer je bij ‘Naam opdracht’ de naam van de app in die je net gekozen hebt. Daar-onder tik je op ‘Zet op beginscherm’.

4. Voorvertoning

De voorvertoning verschijnt: zo ziet je app er straks uit. Tik op het blauw omlijnde symbool en kies jouw app-icoon uit je fotobibliotheek. En ook hier voer je de naam van de app nog een keer in.

5. Op het beginscherm

Tik op ‘Voeg toe’. De melding dat je app op het beginscherm is geplaatst komt nu in beeld. Daarna tik je enkele keren op Gereed. Je app staat op het beginscherm. Doorloop zo al je apps: maak voor allemaal een nieuwe opdracht.

6. Snelkoppelingen

De apps zijn snelkoppelingen naar de originele apps en die staan er dus nog. Druk langer op de originele app en op ‘Verwijder app’. Tik dan op ‘Verwijder van beginscherm’. De app blijft in je Appbibliotheek – daarover zo meer.

De nadelen

Zo’n thuisscherm vol gestileerde icoontjes is prachtig, maar heeft enkele nadelen waar we je vooraf op willen wijzen. Je nieuwe apps zijn in feite bladwijzers. Als je zo’n app opent, dan wordt via de app Opdrachten de originele app aangeroepen. Er zit zodoende een vertraging in het openen van je apps: die is minimaal, maar op een gegeven moment gaat het irriteren. Nog een nadeel: je namaak-apps tonen geen rood notificatiebolletje als er berichten voor je zijn. Ten slotte hebben de apps geen snelle acties als je er langer op duwt. Bij een app als Foto’s kun je dus niet meer direct vanaf je thuisscherm een video of selfie maken.

App-iconen maken

1. App Icon Maker

Wij maken onze app-icoontjes met de app App Icon Maker. Download de app in de App Store. De gratis versie van de app biedt al een heel scala aan mogelijkheden. Open de app en je ziet meteen een voorbeeld.

2. Achtergrondkleur

Selecteer ‘Background’ en kies een achtergrondkleur uit de blokjes onderin. Wij kiezen een verloopje en roteren die met het blokje met het pijltje. De voorgrondkleur kun je eventueel ook aanpassen.

3. Vorm of tekst

Tik op het voorbeeld om het schilderspalet te vervangen door een andere vorm. Liever tekst? Typ de naam van de app in het veld bovenin. Met de A erachter pas je het lettertype aan.

4. Finetune

Met de knopjes onderin verander je nog het een en ander aan de ingevoerde tekst of vorm. Tik op de plussen en minnen om het formaat en de positie te veranderen. Ook de hoek pas je op deze manier aan.

5. Volgende app(s)

Tik op de pijl rechtsboven en op ‘Save Image’ om je icoon te bewaren. Tik dan weer op het voorbeeld en pas de tekst of vorm aan. Maak zo iconen voor alle apps die je wilt vervangen. Probeer zo consistent mogelijk te blijven.

Deel 4: de Appbibliotheek

Dit was deel 3 van de feature Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm. Ga snel verder naar deel 4: de Appbibliotheek.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar