Terug naar Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm (deel 2): 9 weergaloze widgets
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm (deel 2): 9 weergaloze widgets

Door Laura Grootaarts30 januari 2021 12:006 min. leestijd0

Jarenlang zag het scherm van je iPhone er hetzelfde uit: apps, apps en nog meer apps. Het enige wat je er echt aan kon veranderen, was de achtergrond van je thuisscherm en de volgorde van de apps. Maar echt personaliseren, customizen en aan je eigen wensen aanpassen? Dat zat er niet in. iOS 14 zorgde voor een grote ommekeer. In deze reeks artikelen laten we je kennismaken met alle mogelijkheden. Dit is deel 2: 9 weergaloze widgets. Je vindt ze binnenkort allemaal via de tag Customize.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Wikipedia

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De app van de Wikipedia heeft drie widgets die verrassend leuk zijn – en je wordt er nog wat wijzer van ook. Zo is er een ‘foto van de dag’-, een ‘Dit gebeurde er op deze dag in de geschiedenis’- en een Top Reads-widget. De inhoud van de widgets verandert dagelijks. Met één tik op de widget beland je direct op de bijbehorende pagina in de Wikipedia-app. Vijf minuten later weet je dat capybara’s de grootste knaagdieren ter wereld zijn, dat de oprichter van DHL nooit is teruggevonden na een vliegtuigongeluk en wat er 196 jaar geleden in het nieuws was in de Verenigde Staten.

Widgetsmith

Als er één app is die de show steelt op gepersonaliseerde thuisschermen, dan is het wel Widgetsmith. Met deze widget bouw je je eigen widgets. Fotowidgets, kalenderwidgets, activiteitwidgets: allemaal precies in de kleur en stijl die jij mooi vindt. Als je maar één widget-app zou mogen downloaden, dan moet het deze zijn. We hebben de app uitgebreid besproken in iCreate 123, maar inmiddels zijn we alweer enkele leuke updates verder. Zo kun je nu ook effen wallpapers genereren waardoor je widgets naadloos opgaan in de achtergrond.

Color Widgets

Ook in Color Widgets ontwerp je je eigen widgets. De opties zijn daarbij iets minder uitgebreid dan bij Widgetsmith, maar nog altijd is er bizar veel om uit te kiezen. Mogelijk spreekt ook de kleurrijke en gepolijste stijl je iets meer aan. Het is allemaal wat speelser en toegankelijker. Bovendien is het instellen van de widgets een stuk gemakkelijker dan bij Widgetsmith. Vind je het leuk om je app-iconen te veranderen? Dan ook kun je terecht in deze app: er staan hele pakketten met icoontjes voor je klaar om te downloaden.

Carrot Weather

Als er één onderwerp zich perfect leent om altijd op je thuisscherm te staan, dan is het wel het weerbericht. Zo’n beetje ieder zichzelf respecterende weer-app is anno 2021 uitgerust met een begeleidende widget. Van het weer word je in deze tijd van het jaar over het algemeen niet blij. Maar de widget van Carrot Weather maakt je altijd aan het lachen. De app levert namelijk bijzonder snedig commentaar op de huidige weersomstandigheden en ook op de mensheid. Dit is overigens de enige betaalde app in dit rijtje – je hebt helaas zelfs een abonnementje nodig om de widget te mogen gebruiken.

Google

Googel jij ook altijd alles? Dat kan dankzij de widgets van de Google-app nu ook direct vanaf je thuisscherm. De app is voorzien van een kleine en een middelgrote widget. Met de kleine widget kun je direct googelen: typ gewoon wat je zoekt. De grotere widget heeft drie extra opties. Je kunt er incognito mee googelen of een gesproken zoekopdracht invoeren. Of activeer direct vanaf je thuisscherm Google Lens. Hiermee richt je je camera op een object in je omgeving, en zoekt Google voor je uit wat het is en wat je ermee kunt.

Usage: System Activity Widgets

Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat je iPhone allemaal uitspookt en van getalletjes houdt: Usage! De widgets van deze app maken in één oogopslag heel veel duidelijk over de performance van je toestel. Usage laat je onder meer zien hoeveel data, geheugen en opslag je iPhone verbruikt. Het is misschien niet de meest gestileerde widget, maar hij is wel bijzonder informatief. In de Pro-versie van de app vind je overigens wat meer visuele widgets, mochten de getalletjes je gaan duizelen.

NASA

Op een of andere manier blijven foto’s van sterren en planeten toch tot de verbeelding spreken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beschikt over een enorme collectie buitenaards mooie foto’s en met de widget verschijnt eentje daarvan dagelijks ook op het scherm van je telefoon. Mocht je bijzonder gefascineerd zijn door ruimtevaart, dan is ook de andere widget die bij NASA-app hoort de moeite waard: deze toont het laatste nieuws.

Widgy

Deze app is geïnspireerd op Apple’s app Opdrachten. Je kunt er stapje voor stapje widgets mee ontwerpen, tot op de pixel nauwkeurig, maar dan moet je wel weten wat je doet. Maar net zoals in Opdrachten, kun je ook gebruikmaken van widgets die al voor je klaarstaan. Er zijn wereldwijd heel veel mensen actief in de Widgy-community, en die delen graag hun widgets met je. In de app vind je ook starters-widgets waar je allerlei dingen aan kunt veranderen. Zo krijg je de hogere widgkunde langzaam maar zeker onder de knie.

Zet je mooiste foto’s op het scherm met Photo Widget: Simple

Apple’s app Foto’s heeft een bijzonder eigenwijze widget. Op basis van kunstmatige intelligentie kiest je iPhone zelf foto’s uit die getoond worden. Maar wat nu als je zélf een foto uit wilt kiezen? Met Foto’s kan dit niet, maar er zijn genoeg apps die de klus voor je klaren. Een daarvan is Photo Widget: Simple.

1. Niet meteen de widget toevoegen!

We moeten de widget eerst nog zelf opbouwen en dat doen we in de app. Open de app en er verschijnt een scherm met gekleurde blokken. Tik op het eerste blok, genaamd Photo Widget.

2. Maak een album

In het vervolg scherm tik je op de grote plus bij ‘Create an Album’. Geef je fotoalbum een duidelijke naam en tik op ‘Confirm’. Je belandt in een nu nog leeg album. Tik om het te vullen op ‘Load new Photo’.

3. Fotoselectie

Scrol door je foto’s en tik de mooiste kiekjes aan om deze te selecteren. Onderin zie je hoeveel foto’s je hebt uitgekozen. Tevreden met je keuze? Tik dan rechtsbo-ven op ‘Voeg toe’ en dan op ‘Complete’.

4. Widget toevoegen

Ga naar het thuisscherm en voeg de Photo Widget toe. Tik terwijl de widget nog wiebelt één keer op de widget. Kies het zojuist gemaakte album. Wanneer je buiten het widget-blok tikt, verschijnen de zelfgekozen foto’s op je scherm.

Deel 3: App-iconen aanpassen

Dit was deel 2 van de feature Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm. Ga snel verder naar deel 3: App-iconen aanpassen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar