Terug naar Haal meer uit je zwartwitfoto’s met iPhoto
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Haal meer uit je zwartwitfoto’s met iPhoto

Door Redactie iCreate6 maart 2010 10:363 min. leestijd0

Veel gebruikers van iPhoto lijken al tevreden als hun creatieve reis stopt bij het effect ‘Zwart-wit’, maar waarom zou je met iets redelijks genoegen nemen als je imposante resultaten kunt bereiken?

Zwartwitfoto’s kunnen indrukwekkender zijn dan kleurenfoto´s. Het omzetten van afbeeldingen naar zwart-wit is dan ook zeker geen sinecure. Als je hier mooie effecten mee wilt maken, vereist het meer moeite dan slechts de optie ‘Zwart-wit’ in het paneel ‘Effecten’ aan te vinken of de verzadiging tot op een nulpunt te zetten. Hoewel beide opties gangbare routes vormen, bieden ze slechts een basaal visueel conversie-effect. Veel mensen zijn daar al tevreden mee, maar ze zouden met een beetje extra moeite erg gave effecten uit hun foto’s kunnen halen. Stoei bijvoorbeeld maar eens met de andere opties, zoals belichting, contrast, lichte delen, schaduwen, witbalans, temperatuur en tint. Het belangrijkste hulpmiddel waar we op letten is ‘Contrast’, dat vooral geschikt is voor opnames met grote verschillen in de lichte en donkere delen.

1: Waar te beginnen?
Zodra je de foto’s hebt gevonden, Ctrl-klik je op een foto en kies je in het contextmenu ‘Bewerk in schermvullende weergave’. Open vervolgens de panelen ‘Effecten’ en ‘’Pas aan’.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2: Vallen en opstaan
Klik in ‘Effecten’ op de optie ‘Zwart-wit’, of sleep de schuif van ‘Contrast’ naar rechts om het verschil tussen de donkere en lichte tinten te vergroten.


3: Vergelijken en contrast geven
iPhoto heeft een handige fotovergelijker. Selecteer de afbeelding en druk op Cmd+D om hem te dupliceren. Selecteer in het overzicht bovenaan ook het duplicaat en klik in het dock op het symbool ‘Vergelijk’.


4: Duwen en trekken
Als de afbeelding een zwaar verzadigd element bevat, kun je het effect nog verder versterken door in het effectenpallet extra kleur toe te voegen. Gebruik pas daarna het effect ‘Zwart-wit’.


5: Details terughalen
Soms worden bij het bewerken bepaalde gebieden te donker, waardoor de foto details kwijtraakt. Sleep dan de schuif van ‘Schaduwen’ naar rechts om deze details terug te halen.


6: Sfeer maken met zwart-wit
Het veranderen van de kleurtint van een foto en het warmer of kouder maken van de temperatuur, kan veel uitmaken voor de sfeer die de foto creëert.


7: Witbalans
Converteer naar mono terwijl de knop ‘Witbalans’ (links naast ‘Tint’) is geselecteerd. Klik op verschillende delen van het scherm. Via deze verschillende punten, krijg je een keur aan subtiele contrastverschillen.


8: Passie voor portretten
Portretten zien er in zwart-wit fantastisch uit, maar minder interessante achtergronden verstoren vaak de aandacht. Gebruik het ‘Snij uit’-gereedschap om ze weg snijden en het gezicht naar voren te halen.


9: Geweldig licht
Als het portret in fantastisch licht is gevangen, zorgt spelen met ‘Contrast’ en ‘Schaduwen’ dat je een echt dynamische zwart-wit foto kunt maken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar