Terug naar Gebruik 'Ducking' in GarageBand
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Gebruik 'Ducking' in GarageBand

Door Daan Jeuken9 april 2011 11:093 min. leestijd0

Blijf verstaanbaar terwijl de muziek draait met dit klassieke radio-effect.

Ducking is een techniek die nog stamt uit de oertijd van de radiostations. Wanneer een diskjockey door een plaatje heen wilde praten zette hij een schuifje naar beneden zodat het volume van de track werd gereduceerd en de voice-over verstaanbaar werd. In de loop der jaren namen nieuwe technieken dit werk uit handen van de dj’s door ducking te automatiseren. Deze techniek zit ook verstopt in GarageBand en met twee simpele pijltjes kan de muziek naar de achtergrond worden verdrongen zodra er een voice-over hoorbaar is. Via het masterspoor is het mogelijk om de fijne randjes van de ducking bij te schaven, zodat je complete controle hebt over je geluidsbestand. Na het doornemen van deze workshop ben jij ook in staat om je podcast een professionele touch te geven.

1: Open een ‘Loops’-project
Open GarageBand en maak een nieuw ‘Loops’- project aan. Uit de loopbrowser (rechts in beeld) kun je nu kiezen uit een heel arsenaal aan loops, die je gewoon in het venster kunt slepen.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt


2: Maak een nieuw spoor aan
Maak een nieuw spoor aan via ‘Spoor>Nieuw spoor’ (Alt+Cmd+N) en selecteer ‘Fysiek instrument’. Dit spoor is direct klaar om een voice-over op te nemen.


3: 2, 1, actie!
Druk nu op de rode opname-knop (onderin) en spreek je voice-over in. (Zorg ervoor dat de audioinvoer bij ‘GarageBand>Voorkeuren>Audio/MIDI’ op ‘Ingebouwde microfoon’ staat).


4: Toon de ‘Ducking’
Om ‘Ducking’ te gebruiken moet je de functie eerst zichtbaar maken. Ga hiervoor naar ‘Regelaars>Ducking’ (Shift+Cmd+R). Er verschijnen nu twee pijltjes bij elk spoor.


5: Bepaal de hoofdtrack
We willen ervoor zorgen dat het achtergrondspoor zachter wordt als de voice-over begint. Klik daarvoor op het pijltje omlaag bij het achtergrondspoor of op het pijltje omhoog bij de voice-over.


6: Finetunen
De standaard instellingen kun je zelf nog verder afstellen. Dubbelklik op de titel van één van de twee sporen om het infopaneel te openen. Klik nu op ‘Masterspoor’.


7: Kies een duckingseffect
Ga naar de tab ‘Wijzig’ en klik onderaan op de pijltjes bij ‘Ducker’. Je kunt hier kiezen uit verschillende voorinstellingen om het ducking-effect aan te passen.


8: Zelf achter de knoppen
Wil je het ducking-effect handmatig aanpassen? Klik dan op het icoontje van de ‘Ducker’. Nu verschijnt het digitale mengpaneel waarmee je het effect kunt instellen.


9: Achter de mengtafel
Klinkt een bepaalde voorinstelling nog net niet goed genoeg? Dan kun je die achter deze mengtafel naar eigen goeddunken aanpassen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgend artikel
iTip: 2 iPhones, 1 Mac
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar