Terug naar Fototip: Experimenteer met freelensing
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: Experimenteer met freelensing

Door Redactie iCreate26 april 2021 11:102 min. leestijd0

Moderne digitale camera‘s kunnen erg veel. Ze hebben allerlei standen en filters, autofocus en beeldstabilisatie en geven ons direct de mogelijkheid om foto‘s te beoordelen of (afhankelijk van de camera) zelfs te bewerken. Hier wijken we daar van af en werken we alleen nog met analoge middelen om soft-focus effecten te creëren, en om sfeer en drama in je foto‘s te krijgen. Ideaal voor het maken van dromerige lentefoto‘s!

bloesem

We laten je de zogeheten Freelensing-techniek zien, die ook wel eens Lens Whacking wordt genoemd. Hiervoor haal je de lens los van je camera. Vervolgens houd je de lens met de hand voor de lensvatting. Hierdoor verandert het brandpuntvlak drastisch en ontstaan er verbazingwekkende scherptediepte effecten. De mogelijkheid om de lens van links naar rechts te kantelen om het focusvlak te veranderen, komt overeen met de kantelfunctie van dure tilt-shift lenzen. Als je bang bent dat je je dure lenzen laat vallen, kun je ook prima oude analoge lenzen gebruiken. Lenzen met een fysieke diafragmaring zoals een oude 50mm van Minolta of Pentax koop je tweedehands al voor zo‘n 30 euro.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Handmatig werken

Omdat er geen verbinding is tussen de lens en de camera, moet je fotograferen in de handmatige stand. Begin met een ISO-waarde van ISO 400 en een sluitertijd van 1/60 s.

Strooilicht

strooilicht

Door de opening tussen de lens en de lensvatting kan licht binnendringen. Dat kan er best goed uitzien, maar als je dat niet wilt, sluit de opening dan af met je hand.

Gebruik de hele sensor

zo werkt freelensing

Controleer regelmatig op het display of er geen vignettering ontstaat. Dit gebeurt wanneer het invallende licht de sensor niet volledig verlicht.

Macro-foto’s

freelensing macro foto

Draai de lens om, zodat je bijzondere macro-foto’s kunt maken en op een veel kleinere afstand kunt scherpstellen. Op deze manier kun je een vergroting van 1:1 bereiken!

Foto’s met gemonteerde lens

vaste lens

Wanneer de lens op de camera is bevestigd, ligt het brandpuntvlak evenwijdig aan de sensor. Daardoor verschijnt de bokeh in de gebieden op de achtergrond.

Freelensing foto’s

freelensing foto

Door de lens uit de vatting te halen en onder een kleine hoek voor de sensor te houden, kun je het brandpuntvlak verschuiven. Het resultaat is een mooi scherptediepte-effect, waarbij gedeeltes die je normaal gesproken scherp ziet, onscherp worden weergegeven.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar