Terug naar Fototip: buitenfoto’s maken van een donkere hond
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: buitenfoto’s maken van een donkere hond

Door Redactie iCreate18 juni 2021 08:513 min. leestijd0

We hebben je al uitgelegd hoe je mooie foto’s maakt van een donkere hond in een fotostudio. Maar hoe werkt dit buitenshuis?

donkere hond fotograferen

Klik en klaar! Zo makkelijk is het helaas niet bij­ honden, katten of andere huisdieren met een zwarte vacht. Maar als je de juiste instellingen gebruikt, maak je binnen no-time toch de mooiste portretten van je donkere huisdier. Veruit het belangrijkste is dat je de juiste belichting gebruikt. Je hebt in deze situatie helaas weinig aan de automatische lichtmeting van je camera. Die is op de meeste toestellen standaard ingesteld op een waarde van ongeveer achttien procent grijs. Dus als je het automatische programma gebruikt en een zwarte hond fotografeert, zal de camera een foto weergeven die veel te licht is. Maar ook bij­ een grijze vacht, krijg je niet het gewenste resultaat. Met een veel lichtere omgeving zal de hond in dat geval slechts als een zwarte vlek op de foto te zien zijn.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bij dieren met een erg donkere of zwarte vacht moet je daarom altijd handmatig belichten. Met de belichtingscompensatie kan je je lichtmeter verder de opdracht geven om net iets onder te belichten. Welke lichtmeting je het beste kunt kiezen, is altijd afhankelijk van de situatie. Als je onderwerp zich precies in het midden van de foto bevindt, zoals hiernaast, kun je het beste kiezen voor een centrumgerichte meting. B­ij deze lichtmeetmethode meet de camera het licht feitelijk uit gebieden die over het heel beeld liggen, maar het midden telt het zwaarst mee in de beoordeling. Dit is vooral handig wanneer de lichtomstandigheden niet overal gelijk zijn.

Wil je daarentegen juist je trouwe viervoeter in actie fotograferen? Dan raden we de deelmeting aan. De gedeeltel­ijke meting omvat ongeveer tien procent van het midden van het zoekerbeeld. Deze meetmethode werkt erg snel en is daarom ideaal voor het fotograferen van een bewegend dier én voor situaties met tegenlicht. Wel moet je de belichting – wanneer die goed is – even vastzetten wanneer je het onderwerp uit het midden wilt plaatsen. De meeste camera’s hebben hiervoor een speciale ‘Exposure Lock’-knop, meestal aangeduid met AEL. De matrixmeting zou in dit geval ook de achtergrond meenemen in de meting, waardoor de hond in het algemeen te donker belicht wordt. Door de deelmeting daarentegen kan de meting worden beperkt tot alleen het dier.

Belichtingscompensatie donkere hond

donkere hond belichtingscompensatie

Wanneer je foto’s maakt in de handmatige modus, zie je de lichtmeter wanneer je door de zoeker kijkt. Een minus-teken staat voor weinig licht, een plus voor veel licht in het beeld. Bij zwarte honden zal de cursor van de lichtmeter een negatieve waarde aangeven. Stel dan de belichtingscompensatie zo ver omhoog bij dat je weer op een waarde van nul uitkomt.

Veelkleurige honden

veelkleurige hond

Heeft jouw hond een vacht met donkere en lichte delen? Geen probleem! Honden met een gevlekte vacht laten altijd een negatieve waarde op de lichtmeter zien. Of het nu bewolkt of zonnig is. Het is belangrijk dat je de witte vachtdelen niet overbelicht. Anders verlies je details in de foto’s. Het histogram zou er in het beste geval uit moeten zien zoals hierboven weergegeven.

Vermijd kleurruis

kleurruis donkere hond

Kleurruis zie je duidelijk terug bij onderbelichting. De belichting moet goed in balans zijn om alle details mooi op de foto te krijgen. Dit betekent dat je onder- en overbelichting moet vermijden. Dat kan lastig zijn. De gemakkelijkste manier om de juiste belichting te krijgen, is tijdens een bewolkte dag. Je worstelt dan minder met grote contrastverschillen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar