Terug naar Foto’s opslaan: iCloud-fotobibliotheek, Fotostream of lokaal?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Foto’s opslaan: iCloud-fotobibliotheek, Fotostream of lokaal?

Door Jelle Mol1 juli 2015 15:005 min. leestijd96

Sinds de komst van iCloud biedt Apple verschillende manieren om je foto’s op te slaan. Zie je door de iCloud-bomen het bos niet meer? We duiken in de wereld van iCloud-fotobibliotheek, Fotostream en lokale opslag en laten zien welke opties je hebt om je fotoverzameling te beheren op verschillende apparaten.

iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍

Foto’s opslaan in iCloud

iCloud biedt online opslag op de servers van Apple voor je muziek, apps, contactpersonen, agenda’s, documenten en dus ook foto’s. De introductie van foto-opslag in iCloud heeft echter wel wat verwarring veroorzaakt. Enkele jaren geleden werd Fotostream geïntroduceerd als oplossing om je foto’s automatisch over te zetten op andere apparaten, sinds kort is iCloud-fotobibliotheek volgens Apple dé uitkomst voor je gehele fotoverzameling. Welke dienst kun je nou wanneer het beste gebruiken? In dit artikel zetten we de verschillen op een rijtje, inclusief de ‘traditionele’ manier van foto’s opslaan zonder iCloud. Wil je meer weten over alternatieve opslagmogelijkheden, lees dan onze aparte artikelen over Dropbox en iCloud Drive.

iCloud-fotobibliotheek

Parkeer je gehele fotobibliotheek op de servers van Apple en je hebt altijd en overal toegang tot dezelfde collectie.

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

 • Voordelen: Overal en altijd toegang tot dezelfde foto’s, bewerkingen worden automatisch gesynchroniseerd.
 • Nadelen: Kosten verbonden aan extra iCloud-opslag.

Heb je een iPhone, iPad en eventueel een digitale camera, dan is de kans groot dat je kiekjes overal en nergens rondslingeren op verschillende apparaten. Om daar voor altijd een einde aan te maken heeft Apple iCloud-fotobibliotheek geïntroduceerd. Door al je foto’s in iCloud op te slaan in plaats van op het apparaat zelf, heb je op verschillende apparaten (iPhone, iPad, Mac en via iCloud.com) altijd toegang tot dezelfde collectie.

iCloud-fotobibliotheek

Foto’s worden overzichtelijk georganiseerd in Momenten, Verzamelingen en Jaren en ook bewerkingen, aangemaakte albums of foto’s die je als favoriet markeert, worden automatisch gesynchroniseerd. Je ziet dus altijd en overal dezelfde verzameling foto’s, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Om iCloud-fotobibliotheek te kunnen gebruiken, heb je minimaal iOS 8 nodig en indien van toepassing de nieuwste versie van OS X Yosemite op je Mac. Foto’s en video’s worden alleen gesynchroniseerd wanneer je verbonden bent met wifi. Ook moet je iPhone of iPad minimaal 20% batterij hebben of aan de lader hangen. Is dit niet het geval, dan worden de te uploaden items in een wachtrij gezet en op een later moment automatisch bijgewerkt. De foto’s in de cloud worden ook altijd lokaal opgeslagen, zij het in een kleiner formaat. Hierdoor vragen de foto’s dus nog steeds opslagruimte, maar het zorgt er ook voor dat je zonder internet nog steeds bij je foto’s kunt. Voor iCloud-fotobibliotheek heb je wel voldoende iCloud-opslag nodig, want in de meeste gevallen zal de gratis 5 GB niet voldoende zijn.

Fotostream

Met Fotostream worden nieuwe foto’s automatisch naar een album gekopieerd dat ook zichtbaar is op andere apparaten.

 • Voordelen: Eenvoudig foto’s overzetten op andere apparaten, gratis opslag.
 • Nadelen: Geen oneindige opslag: maximaal 30 dagen en maximaal 1000 foto’s.

Voor iedereen die geen gebruik wil maken van iCloud-fotobibliotheek maar wel wil profiteren van automatische synchronisatie van foto’s, is er Fotostream. Deze dienst zorgt ervoor dat nieuwe foto’s die je met je iPhone of iPad maakt, automatisch naar een apart fotoalbum in iCloud worden gekopieerd. Dat album is dan ook toegankelijk vanaf andere apparaten, zoals een iPhone, iPad, Mac, Windows-pc en Apple TV. Op je Mac worden deze foto’s automatisch in de bibliotheek van Foto’s geïmporteerd; op je iPhone of iPad verschijnen ze in de map Fotostream en kun je ze handmatig in je filmrol zetten.

Fotostream TV

De opslag van Fotostream is gratis, maar beperkt zich tot 1000 foto’s die maximaal 30 dagen blijven staan. Video’s worden niet geüpload. Fotostream telt niet mee in de opslag van je iCloud-abonnement, maar besef wel dat je foto’s niet oneindig blijven opgeslagen in de cloud. Foto’s die je op je iPhone en iPad maakt, blijven daarom ook opgeslagen in de Filmrol. Dit zijn dus twee afzonderlijke versies van je foto’s: de Filmrol is alleen op je apparaat opgeslagen, de Fotostream verschijnt ook op je andere apparaten. Bewerk je foto’s in je Filmrol, dan worden deze bewerkingen in tegenstelling tot iCloud-fotobibliotheek niet overgezet.

Fotostream werkt op de volgende apparaten:

 • iPhone, iPad, iPod touch (vanaf iOS 5.1.1).
 • Mac met Foto’s, iPhoto of Aperture (vanaf OS X Lion 10.7.5).
 • Apple TV (vanaf 2e generatie met versie 5.0).
 • Windows-pc met iCloud voor Windows.

Het is mogelijk om iCloud-fotobibliotheek te combineren met Fotostream. In dat geval wordt Fotostream gebruikt voor de apparaten die iCloud-fotobibliotheek niet ondersteunen, zoals een Apple TV, een Windows-pc en oudere Macs en iOS-apparaten.

Lokaal opslaan

Foto’s overzetten zonder clouddiensten door je iPhone of iPad met een usb-kabel aan te sluiten op je Mac of pc.

 • Voordelen: Geen (betaalde) clouddienst nodig, foto’s organiseren op eigen manier.
 • Nadelen: Handmatig overzetten, niet op ieder apparaat toegang tot dezelfde collectie foto’s.

Wil je geen gebruik maken van clouddiensten of houd je het graag bij je eigen manier van foto’s organiseren, dan kun je je foto’s lokaal opslaan op de harde schijf van je Mac of pc. Dat gaat hetzelfde als je wellicht al deed voor de komst van iCloud of misschien nog steeds doet met een digitale camera. Je kunt je foto’s op twee manieren overzetten naar je Mac. Via het programma Fotolader sla je ze op in een mapje in Finder, waarna je ze nog altijd in het programma Foto’s kunt zetten. Je kunt de foto’s ook rechtstreeks importeren in Foto’s; dan hoef je je niet druk te maken over de opslaglocatie en zet je de afbeeldingen rechtstreeks tussen al je andere foto’s.

Meer weten over iCloud-fotobibliotheek? Lees onze speciale uitgaven over iOS en macOS:

Het grote iPad & iPhone boek 2019
Het grote iPad & iPhone boek 2019
Editie iOS 12
Mac voor Beginners Mojave
Mac voor Beginners Mojave
Ontdek alles van de nieuwste versie van macOS!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

96
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Harrie
Lezer
Harrie

Maar wat is nu slim?
Ik heb iCloud-fotobibliotheek aan staan en ik heb upload naar fototstream aanstaan. Is dit dubbel en dus niet zinvol?
Om eerlijk te zijn ben ik wat huiverig om mijn fotostream uit te zetten omdat ik dan de melding krijg dat daarmee alle fotostream foto’s van mijn iphone worden verwijderd…..

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Fotostream is eigenlijk alleen zinvol voor apparaten die geen iCloud-fotobibliotheek ondersteunen, zoals een Windows computer, Apple TV en oudere Macs en iOS-apparaten. Gebruik je iCloud-fotobibliotheek op al je apparaten, dan heeft Fotostream in principe geen toegevoegde waarde. Aan de andere kant: het zit ook niet in de weg (en het is gratis).

Indien je Fotostream toch wil uitschakelen, dan zou je alle foto’s uit Fotostream voor de zekerheid kunnen importeren op je Mac of pc.

Gogme United
Lezer
Gogme United

Ik heb bij de introductie van de nieuwe foto’s app heb gekozen voor de iCloud variant, die paar dollar kosten neem ik graag op de kop toe, aangezien ik het inderdaad handig vind om overal bij m’n foto’s te kunnen. Ik heb een iMac thuis, een MacBook en iPhone, dus is het erg handig om ook met die macbook bij de foto’s te kunnen. Maar sinds ik er mee ben begonnen is de Foto’s app bezig met het uploaden van m’n foto’s naar iCloud. Het zijn er best veel, ruim 13.000 geloof ik, maar ik ben nu al weken bezig… Lees meer »

tim
Lezer
tim

Ik zit met een vraag waar ik niet uitkom. Sinds kort ben ik in het bezit van een macbook. Voorheen altijd met een windows machine gewerkt. Nu heb ik foto’s van mijn digitale camera op de macbook gezet, althans in de Foto’s app. Nu wil ik graag enkele foto’s middels we transfer naar andere sturen maar ik krijg dit niet voor elkaar. Kan dit wel of moet ik daarvoor mijn foto’s ergens anders opslaan?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Tim, je moet in dat geval eerst de foto’s uit de Foto’s-app exporteren. Dit kun je doen door simpelweg de foto’s naar je bureaublad (of een andere map) te slepen. Je kunt ook op ‘Archief>Exporteer’ klikken voor meer exportmogelijkheden, zie screenshot.

monique
Lezer
monique

Ik heb opeens geen map ‘mijn Fotostream’ meer op mijn iPad en kan de foto’s ook nergens meer vinden!
Als ik een foto maak met de iPad dan komt deze wel in de Fotostream map op mijn iPhone…
Maar mijn met de iPhone gemaakte foto’s verschijnen nergens meer op de iPad……hoe kan dit???

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Monique, staat Fotostream nog wel gewoon ingeschakeld op je iPad? En heb je de nieuwste versie van iOS (8.4) geïnstalleerd?

Ruben
Lezer
Ruben

Op Imac staat er een map 2015 met foto’s van iPhoto. Vroeger kon je via iTunes die map zo op uw iPhone zetten. Nu krijgen we de melding dat je het via iCloud moet doen, maar ik wil geen geld betalen voor extra iCloud-opslag. Hoe kan ik nu die map met oude foto’s op mijn iPhone krijgen? Alvast bedankt.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Op de oude manier werkt dat inderdaad niet meer, maar zoals je aangeeft kan het nog wel via iCloud-fotobibliotheek. Een alternatieve manier is om een gedeelde fotostream aan te maken in iPhoto en daarin de foto’s te zetten. Dit album verschijnt dan op je iPhone onder het kopje ‘Gedeeld’. Let er wel op dat de foto’s dan niet in je Filmrol komen te staan, omdat het een gedeelde fotostream is.

Marco
Lezer
Marco

Hoi! Erg handig artikel en heeft me een boel duidelijk gemaakt. Wel een vraagje nog: ik heb er nu voor gekozen om op alle iOS apparaten gebruik te maken van de icloud fotodienst en hiervoor geheugen in de cloud te kopen. Dat gaat allemaal goed voor iOS apparaten, behalve voor een iPhone 5c 16GB. De fotobibliotheek is namelijk 40.000 foto’s groot en blijkbaar maakt neemt dit toch een ca 4GB geheugen in omdat op de iPhone alle 40.000 foto’s in klein formaat worden opgeslagen. Dat is voor een 16 GB apparaat een beetje te veel ruimte. Is daar nog een… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Marco, daar is helaas geen andere oplossing voor. Uit je verhaal maak ik op dat je al ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aan hebt staan, wat in dit geval ook nodig is. Het handige hiervan is dat iOS er met een slimme manier mee omspringt en zelf bepaalt hoeveel ruimte de foto’s innemen. Dus hoe minder ruimte je vrij hebt, hoe kleiner de foto’s worden opgeslagen, zodat het in theorie altijd moet ‘passen’.

Als je dit niet handig vindt op een 16 GB iPhone, kun je er inderdaad voor kiezen om op dat apparaat iCloud-fotobibliotheek in te schakelen en eventueel Fotostream te gebruiken.

Herma
Lezer
Herma

Weet iemand raad voor mijn vraag: Ik kan het niet vinden in het artikel van iCreate 68 of 69. ook niet op Youtube. Bij de eerste keer openen van Fotos heb ik niet gelijk gekozen voor het importeren van de iPhoto bibliotheek, maar heb iets aan geklikt als ” vraag later o.i.d”. Fotos draait nu al een tijdje. Mijn nieuwe afbeeldingen komen daarin terecht. Maar nu wil ik alsnog mijn iPhoto bibliotheek erin importeren. Als ik in Fotos zit en kies voor ” importeren” kan ik de iPhotbibiotheek niet importeren ( hij blijft grijs). Wat moet ik doen? En nog… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Bij mijn weten kan dat niet naderhand, omdat er nu al sprake is van een bestaande bibliotheek in Foto’s. Via de Importeer-functie in Foto’s kun je wel handmatig alle foto’s importeren, maar dan worden de albums niet meegenomen. Wil je per se je iPhoto-bibliotheek zoals die nu is, in Foto’s gebruiken, dan kun je wel een extra bibliotheek aanmaken. Dit doe je door Foto’s op te starten terwijl je de Alt-toets ingedrukt houdt. Je komt dan in een menu (zie bijgevoegd screenshot) waar je kunt kiezen voor ‘Andere bibliotheek’. Terugschakelen naar de andere bibliotheek gaat op dezelfde manier bij het… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Screenshot:

Herma
Lezer
Herma

Dank je wel, Jelle. Ik kan nu beter kiezen wat ik wil doen. Denk dat ik iPhoto en externe schijf eerst maar zo houd en afwacht of het programma zich nog verder ontwikkelt. Wel raar dat Apple bij start aanbiedt dat het later ook nog kan ( het inladen van iPhoto bibliotheek ) en daar later niet op terug komt.

Ivanka
Lezer
Ivanka

Ik heb een gedeeld album met meer dan 1400 foto’s die ik graag lokaal wil hebben. Ik heb 2 vragen:
1. Nu kan ik wel per foto downloaden, maar het lukt niet om geheel album te downloaden. Kan dit wel of moet alles per foto worden gedownload?
2. Ik zou graag een backup van mijn iCloud op een harde schijf zetten, hoe doe ik dit?

Frits Bakhuisen
Lezer
Frits Bakhuisen

icloud-fotos kan niet worden bijgewerkt omdat u geen bevoegdheden hebt om bestanden aan de downloadmap toe te voegen

Ilse
Lezer
Ilse

de foto’s in mijn filmrol staan ook in mijn icloud, maar ik vind het juist onhandig dat ze op alle apparaten komen dus wil ik icloud uitschakelen.. Er staat dan dat alle foto’s binnen 30 dagen uit mijn icloud-fotobibliotheek worden verwijderd maar geldt dat dan ook voor mijn filmrol? Want ik wil wel mijn foto’s houden.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Ilse, zorg ervoor dat op je iPhone of iPad in ‘Instellingen>Foto’s’ de optie ‘Download en bewaar originelen’ ingeschakeld is. Mocht je een Mac hebben dan kun je hetzelfde instellen in het programma Foto’s via ‘Voorkeuren>iCloud>Download originelen naar deze Mac’. In dat geval worden je foto’s en video’s opgeslagen op je iPhone, iPad en/of Mac.

Daarnaast adviseer ik je om voor de zekerheid je foto’s en video’s handmatig te importeren op je Mac of pc. Dan heb je ze nog altijd daarop staan, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. Zie ook https://www.icreatemagazine.nl/workshops/fotos-van-ipad-naar-computer-mac-en-pc/178464/

Peter Kretschmann
Lezer
Peter Kretschmann

Dag Jelle

Sinds kort maak ik met de nieuwe Mac OS gebruik van iCloud bibliotheek. Nu heb ik mijn vakantie foto’s op de Mac gezet en een album gemaakt in iCloud bib via foto. Alleen de album wordt niet gesynchroniseerd met met mijn IPhone. De instellingen staan goed. Ook voldoende opgeladen en aan goede WiFi

Wat is er aan de hand?

Met vriendelijke groet

Peter
Rosmalen

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Peter, bedoel je met een “gemaakt album” dat je vakantiefoto’s in het programma Foto’s bij de tab ‘Albums’ staan (én ‘Foto’s’)? Mochten ze per ongeluk bij ‘Gedeeld’ terecht zijn gekomen, dan vind je ze daar ook terug op je iPhone. Dit is een andere functie dan iCloud-fotobibliotheek (zie https://support.apple.com/nl-nl/HT202786). Is dit niet het geval, dan kun je het beste controleren of de foto’s wel geüpload zijn op http://www.icloud.com > Foto’s. Het uploaden kan namelijk even duren. Als dit nog bezig is, kun je dit in het programma Foto’s bij ‘Voorkeuren>iCloud’ zien. Staan je foto’s wel op iCloud.com maar niet… Lees meer »

jonald
Lezer
jonald

dag jelle. ik ben al twee dagen bezig met waarschijnlijk iets heel eenvoudig. ik heb via een memory stick foto’s op mijn mac pro gezet en ik wil dat die ook op mijn ipad en iphone komen.
ik heb icloud aan staan en heb alles geprobeerd maar ik krijg deze foto’s niet naar de ipad etc. het vreemde is andersom wel. de foto’s op de ipad en iphone gaan wel naar de mac. wat doe ik verkeerd

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Jonald, gebruik je het programma Foto’s op je Mac? Zorg er dan voor dat in de Voorkeuren van dit programma iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld is, evenals de optie ‘Importeren: Kopieer onderdelen naar Foto’s-bibliotheek’.

Is dit het geval, importeer dan de foto’s op je memorystick in dit programma, ze worden dan automatisch geüpload.

Mocht dat echt niet lukken, dan kun je ook via http://www.icloud.com je foto’s uploaden.

jonald
Lezer
jonald

ik heb programma iphoto op de mac en ik kan ook naar foto’s
iphoto staat i cloud ingeschakeld

jonald
Lezer
jonald

in het programma foto’s staat icloud ook aan. ,maar ik zie daar dat hij circa 9000 onderdelen aan het voorbereiden is en dan gaat hij zo uploaden. dus dat zou dan moeten gaan werken. maar kan ik ook selecteren wat ik wil uploaden

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Foto’s waarvan je niet wilt dat deze worden geüpload, moet je uit het programma Foto’s halen. Het is helaas niet mogelijk om foto’s anders te selecteren.

jonald
Lezer
jonald

maar krijg je nu niet een uploading van de foto’s vanuit iphoto naar icloud en vanuit foto’s naar icloud?

Tamara van Hoof-Nijhuis
Lezer
Tamara van Hoof-Nijhuis

Hallo Jelle. Ik heb een vraagje waar ik niet echt duidelijk antwoord op kan vinden.. ik vind het nogal verwarrend, zeg maar. Wij hebben op de macbook foto’s in gebruik. we gebruiken ook icloud fotobibliotheek. Nu is het zo dat we wel eens wat foto’s van onze iphone willen verwijderen, maar dat deze dan wel op de macbook bewaard blijven. Hoe doen we dit het beste, makkelijkst? Als ik nu iets verwijder, verdwijnt het overal… Als ik een album deel met mijn man of kids, nemen deze foto’s dan ook op hun device veel ruimte in beslag? Ik google me… Lees meer »

Renate
Lezer
Renate

ik zit met precies dezelfde vraag na een uurtje googelen.. het lijkt erop dat het helemaal niet mogelijk is om ze alleen maar van je iphone te verwijderen…

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Hoi,
Als je iCloud gebruikt en je verwijdert een foto, dan verdwijnt deze inderdaad van alle apparaten die gebruikmaken van dezelfde cloud. Het is niet anders. Wat de ruimte betreft: heb je onder Foto’s en Camera ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ gekozen? Dan worden je foto’s op je telefoon in een kleinere versie opgeslagen: de grote variant blijft in iCloud staan.

Tamara van Hoof-Nijhuis
Lezer
Tamara van Hoof-Nijhuis

Dus toch… Dank je wel voor het antwoord!
Groetjes Tamara

Peter Van der Vloet
Lezer
Peter Van der Vloet

Hallo Jelle.
Ik heb een probleem met het programma Foto op de Imac. Na een harde schijf crach hebben ze mijn foto bib kunnen recupereren en op mijn nieuwe schijf kunnen terug plaatsen. Elke foto in het programma is zichtbaar en kunnen we opendoen, maar wanneer ik een foto wil exporteren geeft hij een foutmelding weer: deze afbeelding kan niet worden geladen (1.019). Ik heb heel google ondersteboven gekeerd op zoek naar een antwoord en zelf apple support kan mij blijkbaar niet helpen.
Help!

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Hoi Peter,
Het lijkt er toch een beetje op alsof de originelen van je foto verdwenen zijn. Maar dat kunnen we checken. Als je in de map ‘Afbeeldingen’ ctrl-klikt op Foto’s-bibliotheek, kun je in het menu dat verschijnt klikken op ‘Toon pakketinhoud’. Klik je daarna op ‘Masters’, dan zie je een aantal mappen verschijnen met daarin de originele foto’s. Staan die er niet? Dan wordt het voor Foto’s inderdaad lastig om je foto’s te exporteren …

Peter Van der Vloet
Lezer
Peter Van der Vloet

Hey Laura,
Ik heb dit geprobeerd. De mappenstructuur en de foto bestanden zijn nog aanwezig maar bij de grote van het bestand staat 0 kb bij.
Mvg

ralph
Lezer
ralph

is je probleem opgelost peter? en zo, ja hoe dan? ik heb ook een 1.019.

Peter Van der Vloet
Lezer
Peter Van der Vloet

Hey Ralph, ik heb op dit forum niet echt een oplossing gekregen van Laura.. Na een keer gebeld te hebben naar apple support, waar ik te horen kreeg dat ik moest betalen voor hun support(????) zelf maar op zoek gegaan naar een oplossing. Na lang zoeken, want dit probleem komt blijkbaar niet veel voor, word er mij vertelt dat sommige foto’s beschadigd zijn of zelf verloren gelopen(!) zijn op de harde schijf. Ik heb het programma Stellar Phoenix Mac data recovery laten draaien. Daarmee heb 85% van mijn foto’s kunnen recupereren. Ik hoop u hiermee van dienst te kunnen zijn.

Geert
Lezer
Geert

hoi Jelle, ik maak inmiddels gebruik van de iCloud fotobibliotheek (binnen het gezin op 2 iPhones, iMac, laptop, ipad.) Alle instellingen op alle apparaten, zoals ‘optimaliseer iPhone opslag’, zijn identiek. Wat mij nu opvalt is dat op de ene iPhone(A) de bibliotheek 18,6 GB is, en op de andere iPhone(B) de bibliotheek 3,1 GB is. Ik snap niet waardoor dit enorme verschil veroorzaakt wordt en hoe dit kan. Oorspronkelijk stonden op iPhone A wel verreweg de meeste foto’s, maar deze zijn nu toch ‘origineel’ overgezet naar de iCloud? Enfin, ik hoop dat jij mij verder kunt helpen. Alvast bedankt voor… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Geert, iOS gaat op een slimme manier om met foto’s om ruimte te besparen. Dat betekent dat de foto’s wel op je telefoon zijn gedownload, maar pas echt geladen (uitgepakt) worden wanneer je ‘m opent. Dit kan het verschil veroorzaken. Naarmate je meer foto’s opent of bewerkt, zul je merken dat de foto’s meer opslag gaan innemen.

Karlo82
Lezer
Karlo82

Hallo Jelle, Het Foto’s programma van Apple werkt goed. We hebben 2 iPhone6, een MacbookPro en een Ipad2. Synchronisatie van gemaakte foto’s/video’s loopt goed tussen deze apparaten. Onlangs heb ik alle foto’s welke op mijn oude Windows PC staan middels iCloud.com geupload naar de iCloud-Fotobibliotheek. Dit ging ook goed. We hebben een opslag abonnement van 200Gb, op dit moment ruimte zat over. Het volgende probleem dient zich aan. Op mijn Windows-PC staan ook diverse oudere video’s van verschillende formaten (MPEG, AVI, AVCHD). Deze moet ik nog omzetten naar .MOV of .MP4 bestanden. Deze video’s zou ik dan ook graag toe… Lees meer »

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Het is me niet helemaal duidelijk of je je foto’s nu al wel of niet hebt omgezet naar het juiste formaat. De iCloud-Fototbibliotheek ondersteunt slechts een beperkt aantal bestandstypen: MP4, QuickTime en H.264- en MPEG-4-videostructuren. En hoelang duren je video’s? Ze mogen namelijk maximaal vijf minuten duren, ook iets om rekening mee te houden.

Karlo82
Lezer
Karlo82

Video’s zijn nog niet omgezet. Welk programma voor het omzetten raad je aan zodat ik de juiste kwaliteit behoud. Ik heb video’s van verschillende lengte’s. Ook langer dan 5 min.. Maar hoe krijg ik de video’s korter dan 5 min van Windows naar de iCloud fotobibliotheek. Ik ben bang dat dit niet lukt, en waarschijnlijk moet ik ze op de Mac inladen in iMovie en delen naar iMovie theater. Klopt dit? Of zijn er andere mogelijkheden. Groet

Katjana
Lezer
Katjana

Hallo Jelle,
Klopt het ook dat als je de foto’s verwijderd van je telefoon nadat ze gesynchroniseerd zijn in Icloud, ze ook automatisch uit Icloud worden verwijderd? Het idee is namelijk om alles te uploaden en daarna de Iphone 5 leeg te maken om mijn nieuwe toestel in gebruik te nemen.

Alvast bedankt voor het antwoord!

Katjana

Femke Huttenhuis
Lezer
Femke Huttenhuis

Hoi Katjana,

Heb jij inmiddels al een antwoord op je vraag? Ik zit met hetzelfde probleem maar durf het nog niet helemaal aan om al m’n foto’s te verwijderen!

Groetjes Femke

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Femke, zie mijn reactie op Katjana. Als het nog niet duidelijk is dan hoor ik het graag 🙂

Rob
Lezer
Rob

Ik zou dit andersom doen:
Eerst jenieuwe toestel via wifi verbinden met icloud, waardoor dit toeste gesynchroniseerd wordt.
Daarna je oude toeste van wifi afhalen.
Dan je oude toestel leeg maken voor ander gebruik.
Omdat je oude toestel van wifi af is, wordt er niets gesynchroniseerd.
Klopt deze logica?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Ja, dan worden de foto’s ook in iCloud verwijderd. Je moet iCloud niet zien als een ‘externe opslag’, maar als dezelfde opslag als op je iPhone / iPad / Mac. Verwijder je iets van deze apparaten, dan wordt het overal verwijderd.

Je kunt wel iCloud-fotobibliotheek op één gekoppeld apparaat uitschakelen. Foto’s die je dan verwijdert, toevoegt of wijzigt op dat apparaat, worden niet gesynchroniseerd met andere apparaten.

Albert
Lezer
Albert

In mijn iPad air foto app zijn de oude, al jaren af te spelen video’s en de sdcard van een Sony camera nieuwe video’s kunnen ineens niet meer worden afgespeeld met de melding “structuur wordt miet ondersteund”. Nogmaals het is allemaal goed geweest! Volgens Apple is de resolutie te hoog(?). De resolutie van de opgeslagen ( ook in iCloud) en camera video’s kunnen toch niet plotseling veranderen? Div. Acties al gedaan. Herstel als nieuw en ook met oude cloud copies. Bestaande MP4 (die dus altijd goed werkte) opnieuw gedownload, ook een zelfs geconvergeerd in iTunes maar bij de syngronisatie geeft… Lees meer »

Kim Verhoef
Lezer
Kim Verhoef

Ik snap er allemaal helemaal niks van! Grrrr…
icloudfotobibliotheek aangevinkt en in gebruik. Maar waar kan ik dat zien? Is er een speciale map die aangeeft dat dat de icloudbib is?

Nu heb ik van mijn mac foto’s geïmporteerd in de foto-app op de mac. Dezelfde app als op iPad en iPhone. Maar ik zie ze op geen enkel apparaat terug… Wat doe ik verkeerd?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Kim, het kan even duren voordat alle apparaten bijgewerkt zijn, omdat alle foto’s geupload en gedownload moeten worden. Je kunt dit op je Mac / iPhone / iPad zien in het tabblad Foto’s, helemaal onderaan. Als daar “Zojuist bijgewerkt” staat, dan zouden alle foto’s moeten verschijnen.

Je kunt het ook checken op iCloud.com > Foto’s.

xSas
Lezer
xSas

Hoe haal je video’s uit de cloud?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Je kunt ze downloaden via iCloud.com of exporteren via Foto’s voor Mac (standaard voorgeïnstalleerd) of iCloud voor Windows (https://support.apple.com/nl-nl/HT205323 )

Stefan
Lezer
Stefan

Help!! Zojuist heb ik per ongeluk de foto’s app van Apple verwijderd. Kan iemand mij vertellen waar ik het download bestand kan vinden om de foto’s opnieuw te installeren?! Held gezocht!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Ik vermoed dat je hiervoor je iPhone of iPad moet herstellen, zie https://support.apple.com/nl-nl/HT201252

Niki-v De Vries
Lezer
Niki-v De Vries

Hoe zet ik iCloud uit zonder al m’n foto’s kwijt te raken op m’n telefoon??

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Je kunt iCloud-fotobibliotheek uitschakelen, waarna alle foto’s op je apparaat bewaard blijven.

LET OP: als je ‘Optimaliseer opslag’ aan hebt staan, worden de foto’s niet op de oorspronkelijke resolutie bewaard. Die zul je eerst moeten downloaden met de instelling ‘Download en bewaar originelen’, mits je genoeg opslagruimte beschikbaar hebt.

Lieke Franssen
Lezer
Lieke Franssen

Ik wil graag al mijn foto’s op de “ouderwetse” manier op mijn laptop overzetten. Als ik dan mijn iphone met usb kabeltje aan mijn laptop koppel en naar de map “iPhone van Lieke” ga kan ik dit normaal zo overzetten. Echter geeft de map “iPhone van Lieke” nup maar 128 foto’s weer, terwijl er toch echt 1570 opstaan. Heel raar, want als ik op “iPhone van Lieke” klik komt er eerst wel een rood balkje “internal storage” in beeld met de mededeling dat er maar 1.29 gb vrij is van de 14.7 gb. Hoe kan het dat als ik dan… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Waar het verschil vandaan komt weet ik niet, maar voor het overzetten adviseer ik je iCloud.com, Foto’s voor Mac (standaard voorgeïnstalleerd) of iCloud voor Windows (https://support.apple.com/nl-nl/HT205323 ) te gebruiken ipv met een usb-kabel.

Esmee Slingerland
Lezer
Esmee Slingerland

niet utizetten, heb ik net gedaan en dus heel veel fotos kwijt nu moet ik gaan kijken hoe ik ze terug krijg

irene
Lezer
irene

Heb je ze terug gekregen? En zo ja, hoe? Ik ben net 5000(!) foto’s op deze manier (iCloud fotobibliotheek uitgezet) kwijt geraakt van mijn kinderen) vanaf dat ze net geboren zijn) en ben HEEL erg verdrietig en wil ze heel graag terug.

Annick
Lezer
Annick

De opslag van mijn iPhone is vol. Ik betaal voor extra iCloud opslag dus daar heb ik ruimte genoeg. Al mijn foto’s staan dan ook op iCloud. Kan ik nu een hele partij foto’s en video’s van mijn iPhone verwijderen om ruimte op mijn iPhone te creëren? Of worden die foto’s dan vroeg of laat automatisch uit iCloud gegooid?

Alessia Kirillova
Lezer
Alessia Kirillova

Ik heb het zelfde probleem met mijn iPhone. Het zit helemaal vol met foto’s, het batterij loopt erg snel leg en hij is enorm traag geworden. Hoe kan ik de foto’s verwijderen en waar op kan ik het bewaren??? Kan ik het misschien op een stick overzetten?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Alessia, je kunt met een computer de foto’s exporteren vanuit iCloud.com of het programma Foto’s op Mac. Je kunt ze dan opslaan op de harde schijf of bijv. op een usb stick of externe harde schijf.

Als je dit gedaan hebt kun je de foto’s verwijderen vanaf je iPhone. Let op dat ze dan ook verwijderd worden uit iCloud.

Anna
Lezer
Anna

Ja

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Indien iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld is en je verwijdert foto’s op je iPhone, worden ze ook uit iCloud verwijderd. Dat wil je dus niet hebben.

Ik adviseer je om ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ te gebruiken om ruimte te besparen.

Patricia
Lezer
Patricia

Ik wil graag de inmiddels 4000 foto’s opslaan vanuit Icloud Bibliotheek naar de harde schijf. Dit omdat mijn telefoon is gestolen en ik een nieuwe krijg met nummerbehoud. Als ik synchroniseer met Icloud, dan ga ik ervanuit dat alle foto’s/video’s verwijderd worden, omdat er geen foto’s op mijn nieuwe IPhone staan. Dus in het kort de vraag: hoe kan ik meerdere foto’s tegelijk selecteren?? Want 1 voor 1 is een dagtaak 🙂 of is er een tip om deze foto’s ergens anders makkelijk op te slaan?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Patricia, vanuit waar wil je de foto’s opslaan? Met Foto’s op Mac kun je de hele bibliotheek in één keer exporteren.

Maar wellicht is dit niet eens nodig, want als je je nieuwe iPhone koppelt aan iCloud, worden alle foto’s uit iCloud-fotobibliotheek weer op je nieuwe iPhone gezet. Het is niet zo dat een ‘lege iPhone’ je hele fotobibliotheek overschrijft met ‘0 foto’s’.

Patricia
Lezer
Patricia

Bedankt voor je snelle reactie Jelle. Ik heb geen Mac, maar Microsoft. Kan ik hier ook de bibliotheek in 1x exporteren? Ik wil nl. graag met een ‘schone’ telefoon starten, omdat ik anders misschien niet genoeg opslag heb. Ik heb de nieuwe IPhone 6plus 16G besteld.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Dit kun je het beste doen met de iCloud voor Windows-software. Deze kun je downloaden op https://support.apple.com/nl-nl/HT205323

Op diezelfde pagina staat uitgelegd dat alle foto’s dan gedownload worden naar je computer. Als je deze kopieert naar een locatie op jouw pc waar je ze makkelijk terug kunt vinden, kun je daarna je oude telefoon leeghalen.

Patricia
Lezer
Patricia

Hoi Jelle, Sorry maar downloaden naar mijn computer lukt echt niet vanuit Icloud.

Maar als het echt zo is, dat ICloud alle foto’s overschrijft op mijn nieuwe telefoon, zodra ik deze nieuwe Iphone activeer, dan ga ik dat doen. En ga ik ouderwets met een snoertje deze op mijn computer zetten en daarna verwijderen. Ik wacht nog even voor de zekerheid je reactie af.
Alvast bedankt!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Patricia, je kunt dit controleren op de volgende manier: log in op http://www.icloud.com en klik op Foto’s. Als je daar al je foto’s (de 4000 die je noemt) hebt staan, dan zullen deze automatisch gedownload worden naar je nieuwe iPhone zodra je deze koppelt aan je iCloud-account en iCloud-fotobibliotheek inschakelt. Het idee is namelijk dat op ieder apparaat (nieuw of bestaand) dat gekoppeld wordt aan jouw iCloud-account, dezelfde foto’s komen te staan.

Nathalie Philipsen
Lezer
Nathalie Philipsen

Ik zou graag mijn foto’s willen bewaren in ICloud, daarvoor heb ik ook een abonnement genomen met meer opslag. Nu is mij vraag kan ik de foto’s van mijn iPhone / iPad verwijderen zonder dat ze verloren raken in ICloud, de opslag op mijn telefoon raakt namelijk vol!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Nee, die kun je niet verwijderen, want de foto’s op je iPhone / iPad zijn een ‘afspiegeling’ van je foto’s in iCloud. Als je deze verwijdert op je iPhone / iPad, worden ze ook verwijderd in iCloud. iCloud-fotobibliotheek is dus GEEN externe opslag.

Zoals je in het artikel kunt lezen, kun je wel ruimte besparen door de functie ‘Optimaliseer opslag’ in te schakelen.

Irene O.
Lezer
Irene O.

Hi Jelle, ook ik ben lost. Ik wil graag het volgende: 1) Ik wil graag al mijn foto’s en filmpjes op mijn Macbook zien net zoals ik kan zien in de Icloud (ik heb inmiddels ook I-cloud opslag). Mijn telefoon raakt steeds vol en als ik foto’s en filmpjes verwijder, verwijder ik ze dus ook uit de Icloud. 2) Hoe exporteer ik foto’ s vanuit de I-cloud naar bijvoorbeeld een externe harde schijf of naar de applicatie FOTO op mijn Macbook? Sinds ik geen gebruik meer maak van importeren vanuit Itunes staan ze niet meer allemaal op mijn Macbook. 3)… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Irene, de 3 wensen die je hebt zijn eigenlijk niet te vervullen in één oplossing. Ik zal laten zien waarom door je vragen te beantwoorden. 1) Dit kan het beste door iCloud-fotobibliotheek in te schakelen op je iPhone én MacBook en ‘Optimaliseer opslag’ aan te zetten op je iPhone. Al je foto’s en video’s staan dan opgeslagen in de cloud en worden automatisch gedownload naar je MacBook in het programma Foto’s. Is je telefoon vol, dan wordt er automatisch ruimte vrijgemaakt door kleinere versies van je foto’s op te slaan ( de originele foto’s staan nog steeds in iCloud… Lees meer »

Irene O.
Lezer
Irene O.

Hoi Jelle, super fijn dat je zo snel reageert! Vooralsnog kan ik zeker vooruit! Dankjewel 🙂

Irene O.
Lezer
Irene O.

hoi Jelle, ben ik toch weer. Wat betreft dit antwoord: 1) “Dit kan het beste door iCloud-fotobibliotheek in te schakelen op je iPhone én MacBook en ‘Optimaliseer opslag’ aan te zetten op je iPhone. Al je foto’s en video’s staan dan opgeslagen in de cloud en worden automatisch gedownload naar je MacBook in het programma Foto’s. ” Helaas is dit nog niet het geval, op de Macbook staan ze nog niet. Wel op mijn telefoon. 🙂 Ik heb wel alles goed staan. Wat kan er loos zijn dat mijn Macbook niet synchroon met de Icloud is?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Irene, kun je de foto’s van je telefoon wel zien als je op http://www.icloud.com inlogt en op Foto’s klikt? Als dat zo is, staan ze wel degelijk in iCloud-Fotobibliotheek.

Ben je op je MacBook ingelogd met dezelfde Apple ID als op je telefoon? Zie Systeemvoorkeuren > iCloud. En staat in dit menu Foto’s aangevinkt?

Irene O.
Lezer
Irene O.

Ja en ja. Vreemd he? ik kan alles zien op Icloud.com. Alleen foto’s is tot 3 januari synchroon.Dat is volgens mij de laatste datum dat ik met Itunes mijn foto’s deed importeren (ik bedoel dat als ik mijn telefoon aan Itunes aansloot ik de nieuwe foto’s liet importeren in Foto’s.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Heel gek inderdaad! Ik denk dat er iets misgaat in de combi met het importeren van foto’s via iTunes.

Wat je het beste kunt doen is even contact opnemen met mijn collega’s van de redactie via redactie@icreatemagazine.nl. Je kunt dan namelijk wat screenshots meesturen van je instellingen in het programma Foto’s. Zet er ook even bij dat je foto’s wel via icloud.com verschijnen en dus wel degelijk naar iCloud-fotobibliotheek geüpload zijn. Hopelijk kunnen zij het dan voor je oplossen 🙂

Jip
Lezer
Jip

Hoi, ik heb een vraag. Mijn i phone zit steeds vol door voornamelijk fotos. Nu wil ik er een heel aantal van mijn telefoon afhalen zonder ze te verwijderen uit de icloud en andere apparaten. (I pad). Hoe kan ik dit doen? Als ik fotos verwijder komt er de melding dat ik ze overal verwijder…en dat wil ik nu juist niet….

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Jip, dat kan niet. Het idee van je foto’s in iCloud-bibliotheek is dat dit één centrale plek is waarmee de foto’s op alle gekoppelde apparaten worden beheerd. Wat je wel kunt doen, is de opslag optimaliseren van het apparaat. Een uitgebreide uitleg hierover staat in iCreate 84: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/icreate-84-icloud-fotobibliotheek-je-digitale-fotoverzameling/

hingkie de wit
Lezer
hingkie de wit

Vraag, waarom is mijn iCloud op mijn MAC niet bijgewerkt met de iCloud op mijn iPhone?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Hingkie, dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld is op zowel je Mac als je iPhone. Je moet op beide apparaten ook ingelogd zijn met dezelfde Apple ID (je account voor iCloud).

Als dit het geval is, kun je op http://www.icloud.com bij Foto’s kijken of je daar de foto’s vindt. Staan ze daar niet bij? Dan zijn je foto’s niet geupload van je iPhone naar iCloud-fotobibliotheek. Staan ze daar wel? Dan zijn de foto’s niet gedownload op je Mac.

Soukainabhd
Lezer
Soukainabhd

iemand toevallig een idee hiermee: Mijn telefoon is een tijdje terug gestolen en ik heb daar dus misschien iets van 1000 foto’s. Maar de grootste probleem is dat daar tussen dus foto’s tussen zitten van mijn overleden kat… en die wil ik super graag terug en ik had gewoon icloud erop, maar nu weet ik niet hoe ik die foto’s terug kan krijgen. Iemand die kan helpen??

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi, vervelend om te horen! Als je foto’s nog gesynchroniseerd zijn met iCloud-fotobibliotheek, dan kun je ze downloaden via http://www.icloud.com > Foto’s.

Di Tonto Franco
Lezer
Di Tonto Franco

Hoi Jelle ik heb een iPad met 64gig opslag, dit om genoeg plaats voor foto’s en dergelijke,maar mijn iCloud is vol, hoe krijg ik mijn foto’s van iCloud op mijn iPad

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Je kunt geen foto’s verplaatsen, zo is iCloud-fotobibliotheek niet opgezet. Wat je wel kunt doen is iCloud-fotobibliotheek inschakelen en vervolgens de opslag optimaliseren. Je iPad zorgt er dan automatisch voor dat alle foto’s op je iPad passen.

De precieze stappen hiervoor lees je in iCreate 84: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/icreate-84-icloud-fotobibliotheek-je-digitale-fotoverzameling/

Britt
Lezer
Britt

Als ik mijn foto’s wil opslaan op mijn macbook komen ze altijd op iCloud, maar ik wil dat ze opslaan op mijn macbook zelf. Want in mijn iCloud staan niet al mijn foto’s en ik heb geen idee hoe dat komt. Fotolader zegt ook dat ik maar 396 fotos hen ipv 1677.

Irene
Lezer
Irene

Beste Jelle, Ik heb je hulp HEEl hard nodig. Ik probeer al een hele tijd alle foto’s van mij Iphone 6s op mijn laptop te zetten. Maar ze komen niet allemaal over. Heb een deel via kabeltje (DCIM) en deel via Icloud (5 GB was vol). Maar dan had ik er nog 5000 extra zichtbaar op telefoon die ik niet op laptop kreeg. Dit zijn allemaal foto’s en filmpjes van mijn kindern (van toen ze net geboren waren). Ik heb de icloud bibliotheek uitgezet en was toen door dat ene knopje te verschuiven in een klap al die 5000 foto’s… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Irene, vervelend dat je deze foto’s nu mist! Het kan zijn dat je iCloud-fotobibliotheek alleen op je iPhone hebt uitgeschakeld. In dat geval kun je inloggen op http://www.icloud.com > Foto’s en wachten tot de bibliotheek is bijgewerkt. Verschijnen ze daar wel? Zoja, dan kun je ze vanaf daar downloaden.

Laura
Lezer
Laura

Hallo, naast het feit dat ik gebruik maak van iCloud, wil ik mijn foto’s ook nog graag los op mijn PC (windows) zetten. Als ik naar iCloud foto’s ga en ik wil foto’s en video’s downloaden, geeft het de melding: ‘Je foto en video bibliotheek wordt voorbereid’. Echter, er gebeurd verder niks. Hoe kan ik mijn foto’s lokaal opslaan? Via de USB stick lukt het ook niet. Bij voorbaat dank!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Laura, probeer je je foto’s uit iCloud via de browser (www.icloud.com) te downloaden of via Apple’s programma iCloud voor Windows (https://support.apple.com/nl-nl/HT205323)? Volgens mij kun je het beste beide methoden proberen om de foto’s te downloaden. Maar … voor zover ik weet staan de foto’s ook lokaal op je Windows-pc met Apple’s iCloud voor Windows. En dat is sowieso handiger, want dan hoef je geen dubbele administratie te doen. ?

Griet
Lezer
Griet

Beste, ik heb hetzelfde probleem en vind echt geen oplossing. Heb jij intussen al gevonden hoe je de foto’s kan opslaan? Alvast bedankt!

Wilco
Lezer
Wilco

Wat moet ik doen?
Mijn twee kinderen hebben allebei een iPhone en schieten foto tot en met. Maar ik hun onzin foto’s op mijn iCloud verzameling. Maar mijn doelbewuste foto’s wel voor hun bewaren en dat ze ze wel in hun foto rol krijgen. ( hoeft niet perse) ik kan ze ook naar ze toe sturen als ze dat willen. Graag hier bij jullie advies.

Groet Wilco

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Hoi Wilco, het klinkt alsof jullie allemaal op hetzelfde iCloud-account zijn ingelogd, klopt dat? Ik raad je aan om ieder een eigen account te geven, en dan delen met Gezin aan te zetten. Je krijgt dan een speciale map voor je Gezin: je zou met je kinderen kunnen afspreken dat ze foto’s die de moeite waard zijn dan in dit album plaatsen, en de onzin-foto’s voor zich houden.

Fred
Lezer
Fred

Halllo, Ik heb een ipad pro met voldoende geheugen. Ik gebruik icloud foto’s op al mijn devices maar nu wil ik op het vaste geheugen van de ipad een collectie foto’s in mappen zetten. Dit omdat het geheugen ruim voldoende is en ik niet alle foto’s los van de mappen in icloud wil hebben en deze anders helemaal opnieuw moet indelen. Is hier een oplossing voor? I.c.m.icoud