Terug naar Foto's importeren zonder iPhoto
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Foto's importeren zonder iPhoto

Door Redactie iCreate28 augustus 2010 11:443 min. leestijd7

Heb je een hekel aan iPhoto omdat het alle foto’s driedubbel opslaat? Ontdek hoe je foto’s van de camera op je Mac zet zonder de iLife-suite aan te raken.

‘Weet je wat ik irritant vind aan iPhoto? Dat het alles voor me bepaalt: hoe foto’s heten en hoe ze gesorteerd worden, zonder dat ik erom vraag. Dat het je confronteert met overbodige toeters en bellen zoals gezichtsherkenning en plaatsbepaling. Maar vooral dat het alles – maar dan ook werkelijk alles – driedubbel opslaat en zo onnodig de harde schijf vervuilt!’ Denk jij af en toe ook zo over iPhoto? Dan ben je vast blij om te weten dat je ook andere programma’s kunt gebruiken.

Vroeger kon je een camera nog benaderen alsof het een USB-schijf was, maar dat kan bij veel modellen inmiddels niet meer. Verplicht Apple je dan werkelijk om iPhoto te gebruiken voor je foto’s? Nee, hoor… er zijn genoeg alternatieven. Werk jij veel met foto’s, maar wil je iPhoto liever niet gebruiken? Dan is deze workshop een uitkomst voor jou.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1 Fotolader

Ga naar de programmamap en open het programma ‘Fotolader’. Dit is een eenvoudig standaardprogramma van Mac OS X om foto’s van de camera in een map op je Mac te zetten.


2 Locatie voor opslaan foto’s

We gaan eerst de locatie opgeven waar de foto’s opgeslagen moeten worden. De standaardlocatie is de map ‘Afbeeldingen’ in de thuismap. Pas dit via het uitklapmenu naar eigen wens aan.


3 Foto’s vooraf roteren in Fotolader

Naast het uitklapmenu staan een aantal knopjes. Met de twee rotatieknoppen draai je afbeeldingen links- of rechtsom, zodat ze straks rechtop in de map op je harde schijf staan.


4 Foto’s vooraf bekijken

Nu gaan we een selectie maken van de te importeren foto’s. Hiervoor moet je de foto’s goed kunnen zien, dus moet je de lijstweergave omschakelen naar symboolweergave via de knop in de knoppenbalk.


5 Foto’s importeren met Fotolader

Shift-klik op de gewenste foto’s en druk op ‘Importeer’. Als je alle foto’s wilt bewaren, klik je op ‘Importeer alles’. Zodra Fotolader klaar is, zet het een vinkje achter de geïmporteerde foto’s.


6 Fotolader als standaard instellen

Wil je Fotolader altijd gebruiken voor je foto’s? Zet dan de optie ‘Open bij aansluiting camera’ op ‘Fotolader’ en druk op Sync om de instellingen over de hele Mac toe te passen.


7 Foto maken

Via ‘Archief>Maak foto’ kan Fotolader een foto schieten met je fototoestel. Dat kan zelfs met een interval van een aantal seconden via de optie ‘Automatisch elke’. Handig als je zelf op de foto wilt!


8 Foto’s importeren met Voorvertoning

In het programma Voorvertoning zit een uitgeklede variant van Fotolader verstopt. Deze vind je via ‘Archief>Importeer van …’ (bij de puntjes staat de naam van de camera).


9 Instellingen voor importeren foto’s

In Voorvertoning kun je je foto’s weer vooraf roteren, selecteren en snel op je harde schijf zetten. Let er wel op dat je opnieuw de gewenste map moet opgeven voor de foto’s.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
DE RIJCKER
Lezer
DE RIJCKER

Bart, Dit is echt een welgekomen tip voor mij als (voorlopig nog even) gebruiker van een G4 PowerPC met nog slechts 22GB schijfruimte. Bedoelde je met “driedubbel” de submappen ‘data’, ‘modified’ en ‘originals’ in de mappen ‘Afbeeldingen – iPhoto Library’ (mijn versie 6.0.6)? Kan ik de ‘Fotolader’ nu alsnog inschakelen voor de enorme hoeveelheid aan reeds geïmporteerde fotobestanden – en zo m’n HD al wat ontlasten en schijfruimte recupereren – of (wat ik verwacht) kan zulks alleen voor nieuwe importen? Zo ja, hoe? Kan u me ook laten weten of dergelijke ‘ruimtevervuiling’ ook voorkomt bij Aperture 3, Lightroom 3 en… Lees meer »

DE RIJCKER
Lezer
DE RIJCKER

Bart,
Nog een aanvullende opmerking en/of vraag.

Doelt dat meervoudig “schijfvervuilend” opslaan ook op de vaststelling dat, bij het maken van een film op basis van foto’s, iPhoto eens te meer die bestanden nog maar eens dupliceert?
In casu is alzo m’n HD in een lopend iMovie-project met 4,4 GB bijkomend belast geworden (iMovie versie 6.0.3). Er een iDVD-project van maken zal allicht opnieuw dergelijk effect veroorzaken.
Werkt iLife 09 (of hopelijk eerstdaags versie 11) terzake schijfvriendelijker?

Ik heb alles al wel op een externe HD gezet, maar toch: de eigen interne HD zou toch niet eindeloos mogen belast worden met allerlei duplicaten.

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Beste Peter,

Jouw verwachtingen hebben het bij het rechte eind, je kunt ‘Fotolader’ niet later alsnog inschakelen. Helaas.

Dit trucje toepassen bij Aperture 3 is volgens de (oorspronkelijke) auteur van deze workshop niet mogelijk. Gelukkig heeft je nieuwe iMac i5 een opslagcapaciteit van 1 TB.

Mobs
Lezer
Mobs

Hi Bart,

Bij mij in App map zit geen ‘fotolader’. Ik heb dan wel de Engelse OS versie maar er is niks wat er op lijkt…

Mobs

Joke
Lezer
Joke

Ik heb meteen al bij stap 2 een probleem. Ik heb bij Fotolader geen uitklapmenu waar ik de locatie kan kiezen. Ik geloof dat ik ie ze daar automatisch al naar iphoto zet. Dit vind ik erg irritant. Op zich niet ze in iphoto komen, maar wel dat ik ze dan via finder nooit terug kan vinden.

Weet iemand hoe ik het uitklapmenu bij Fotolader terug kan krijgen zodat ik per import de locatie in kan stellen?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Joke, onderaan Fotolader staat als het goed is ‘Importeer naar:’ met daarnaast het uitklapmenu. Behalve de opties iPhoto, Voorvertoning en Mail staan hier ook verschillende mappen en ‘Andere…’, waarmee je handmatig een map kunt selecteren. Als je dit niet ziet, kun je dan een screenshot (Cmd+Shift+3) maken van jouw scherm?

Sven
Lezer
Sven

Supertip! Eenvoudig & to the point met resultaat.. Tnx!